Hatay, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale'de orman yangını!

Hatay Orman Yangını Çanakkale Şanlıurfa Adana Mersin
Hatay, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale'de orman yangını!

Türkiye dün başlayan orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Tekirdağ ve Çanakkale'deki yangınlara müdahale aralıksız sürüyor. Hatay, Adana, Şanlıurfa ile Mersin’in Gülnar ve Mezitli ilçelerindeki orman yangınları ise kontrol altına alındı. Bakan Yerlikaya, yangınların nedenlerini açıkladı.

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte orman yangını haberleri art arda geliyor. Tekirdağ ve Çanakkale'de dün başlayan orman yangınları devam ediyor.

Çok sayıda ekip yangınları kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahalelerini sürdürüyor.

Hatay, Adana, Şanlıurfa ile Mersin’in Gülnar ve Mezitli ilçelerindeki orman yangınları ise kontrol altına alındı.

Hatay, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale'de orman yangını! - Resim : 1

HATAY’DA SÖNDÜRME UÇAKLARI VE HELİKOPTERLER DEVREDEYDİ

Hatay'ın Belen ilçesinde dün başlayan orman yangını büyük oranda kontrol altında alındı. Haberi ve Bakan Yumaklı duyurdu. 

Hatay, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale'de orman yangını! - Resim : 2

İKİ MAHALLE TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Müftüler ve Güzelyayla mahalleleri tedbir amacıyla tahliye edilirken, alevler 7 ev ve 4 araca zarar verdi. Yangının yol açtığı duman, yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Antakya ilçesinde de gökyüzünü kapladı.

Hatay, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale'de orman yangını! - Resim : 3

YANGININ ÇIKIŞ SEBEBİ BELLİ OLDU

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, beraberindeki Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Hatay'ın Belen ilçesindeki orman yangını bölgesinde incelemede bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Yerlikaya, yangının, 2 kişinin bahçelerindeki sazlık alanın temizlenmesi için yaktıkları ateşin ormana sıçraması nedeniyle başladığını söyledi. Yerlikaya, bu kişilerin gözaltında olduğunu bildirdi.

BİR KİŞİ TUTUKLANDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Belen'deki orman yangınıyla ilgili gözaltına alınan iki kişiden birinin tutuklandığını açıkladı.

ÇANAKKALE ALEV ALEV YANIYOR

Çanakkale'de rüzgarın etkisiyle yayılan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Kızılkeçili köyü yakınlarında dün saat 16.31'de başlayan yangına 6 uçak, 15 helikopter, 109 arazöz, 14 iş makinesi ve 543 personelle müdahale ediliyor. Ekipler, rüzgarın etkisiyle yayılan yangını kontrol altına almak için çaba sarf ediyor.

Bölgeye, Balıkesir ve Bursa'dan takviye arazöz ve itfaiye araçları geldi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Valilikten yapılan açıklamada, merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangınının rüzgarın etkisiyle şiddetini artırdığı, havadan ve karadan söndürme çalışmalarının devam ettiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

"Kemel, Kayadere, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak köyleri ile Damyeri mevkisinde yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir. 112 ve UMKE sağlık personelleri köylerde sağlık hizmetine devam etmektedir."

2 KÖY DAHA TAHLİYE EDİLİYOR

Alevlerin yaklaştığı merkeze bağlı Kurşunlu ve Dörtyol köyleri tedbir amacıyla tahliye edilmeye başlandı. Jandarma, Dörtyol köyü girişinde önlem aldı.

Hatay, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale'de orman yangını! - Resim : 5

Dün rüzgarın etkisiyle yayılan alevler nedeniyle 211 nüfuslu Kemel köyü tedbir amaçlı olarak boşaltılmış, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki de bölgeye gelerek Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve beraberindeki heyetle incelemelerde bulunmuştu.

BAKAN YUMAKLI, YANGIN BÖLGESİNDE İNCELEMERDE BULUNDU

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve Çanakkale Orman Bölge Müdür Enver Demirci'den bilgi aldı. İncelemelerin ardından Kemel köyüne gelen Bakan Yumaklı, burada değerlendirmelerde bulundu. 

'ÇANAKKALE HALKINA GÖSTERMİŞ OLDUKLARI DAYANIŞMA İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM'

Çanakkale halkına göstermiş oldukları dayanışma için teşekkür eden Bakan Yumaklı, "Yangın 16.41'de ilk müdahalesiyle birlikte bu ana kadar geldi. Aslına bakarsanız bugün saat 14.00 ile 14.30 arasında öğle vaktinde bu yangına dair biz kontrol altına alındı anonsunu yapmak üzereyken 14.30'dan sonra saatte 70 kilometreyi bulan rüzgarın hızıyla birlikte maalesef, kontrol altına alınan yangın, çevrelenen alanlarda yeniden yanmaya başladı. Halihazırda 8 köyün etkilendiğini söyleyebilirim. Bunlar, Kızılkeçili, Kemel şu anda bizim içinde bulunduğumuz, Dörtyol, Yapıldak, Musaköy, Yukarı Okçular, Kurşunlu ve Işıklar. Valilik ve AFAD tarafından dün itibariyle risk görülen yerlerde yaşlılar ya da herhangi bir tahliye esnasında hareket edemeyecek olanlar, gönüllü olarak tahliye edilmeyi kabul edenlerle birlikte bazı köylerde tahliye işlemleri de yapılmış oldu. İl merkezine yakın olması dolayısıyla herhangi bir konaklama, barınma ya da farklı bir hususta sorun söz konusu değil. Özellikle de buradan Çanakkale halkına göstermiş oldukları dayanışma için teşekkür ediyorum. Çok geniş bir alanın etkilenmesi söz konusu. Sadece ormanlık alanlardan bahsetmiyorum. Tarım alanları ve köyler var yangının güzergahında. Şu ana kadar söyleyebilirim ki hamdolsun, herhangi bir can kaybı, yaralımız yangının dumanından etkilenenlerin dışında sağlık sorunu yaşayan herhangi bir vatandaşımız ya da çalışanımız söz konusu değil. İlk baştan itibaren yaklaşık 21 hava aracı, arazözler ağır iş makineleriyle birlikte müdahaleye devam ediyor. Kızılkeçili köyünün İğdeli Mahallesi'nde müdahale sürmekte. Çan- Çanakkale yolu şu anda ulaşıma kapalı. Biga üzerinden Çanakkale'ye ulaşım sağlanabilir. Burada Valilik, AFAD, vekilleri, bunun dışında tüm yerel unsurlar kamu kurum ve kuruluşları büyük bir dayanışma içerisindeler. Çok şükür şu ana kadar çok ciddi bir uyumla çalışıyorlar.  Buraların tarım alanları olması hasebiyle de Tarım İl Müdürlüğü tarafından hasar tespitleri yapılmış olacak. Arkadaşlar bununla ilgili hazırlıklarını yapmış bulunuyorlar. Aynı zamanda da yine sivil toplum kuruluşlarından, yangından etkilenen hayvanlarla alakalı da hazırlıklar yapılmış durumda" diye konuştu.

Hatay, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale'de orman yangını! - Resim : 6

'MAALESEF 6 YENİ YANGIN MEYDANA GELDİ'

Türkiye genelinde dün itibariyle 19 yangın çıktığını söyleyen Bakan Yumaklı, "Bunlardan 16'sı söndürülmüş, kontrol altına alınmıştı. Hatay Belen, Mersin Gülnar ve Çanakkale şu anda içinde bulunduğumuz alan da bugüne sarktı maalesef. Mersin Gülnar'daki yangı kontrol altına alındı. Hatay Belen'deki yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı. Halihazırda sadece şu anda buranın devam ettiğini söylemek isterdim ancak bugün de maalesef 6 yeni yangın meydana geldi. Bunlar Adana Karaisalı, Mersin Mezitli, Balıkesir Ayvacık, Muğla Datça, Tekirdağ Malkara ve Balıkesir Sındırgı. Bunlardan ilk saydığım Adana Karaisalı, Mersin Mezitli, Çanakkale Ayvacık ve Muğla Datça her zaman olduğu gibi çok hızlı bir müdahaleyle hamdolsun kontrol altına alındı. Şu anda Tekirdağ Malkara ve Balıkesir Sındırgı'da devam ediyor" ifadelerini kullandı.

'ÇANAKKALE'DE ÇOK CİDDİ BİR RÜZGAR VAR'

Çanakkale'de çok ciddi bir rüzgarın olduğunu vurgulayan Yumaklı, "Çanakkale'de çok ciddi bir rüzgar var. Bunlar çalışmaların maalesef devam etmesini güçleştiriyor. Arkadaşlarımız an itibarıyla Çanakkale için İğdeli Mahallesi'nde çok yoğun bir enerji var, oraya odaklanmış durumdalar. Yerleşim yerlerinin etrafında gerekli tertibatı da almış durumdalar. Arkadaşların müdahalelerinin sonuçlarını hep birlikte takip edeceğiz" diye konuştu.

Hatay, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale'de orman yangını! - Resim : 7

TEKIRDAĞ'DA ORMAN YANGINI

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde bugün saat 16.00 sularında Deveciköy Kuştepe mevkisinde orman yangını çıktı. Yükselen dumanları görenlerin ihbarı üzerine bölgeye Orman Müdürlüğü'ne bağlı 15 arazöz ile Malkara ilçesi ile çevre illerden çok sayıda itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor. 

Hatay, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale'de orman yangını! - Resim : 8

AFAD Başkanı Sezer'den açıklama: Yangın enerjisini kaybediyor

300 hektarlık alanı küle çeviren yangınla ilgili son durumu aktaran AFAD Başkanı Yunus Sezer, yangının enerjisinin azaldığını belirtti.

Çevre illerden gelen destek ekipleriyle birlikte yangına müdahale çalışmalarının devam ettiğini aktaran Sezer, İçişleri Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çalışmaları yakından takip ettiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anbean bilgilendirildiğini söyledi.

Hatay, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale'de orman yangını! - Resim : 9

Sezer, "Hatay Belen'den geliyorum. Hem Hatay'da, Çanakkale'de ve Mersin'de malum yoğun bir yangın var. Bugün Tarım Bakanımız da açıklama yaptı. Çok şükür Hatay'daki yangını iki günlük yoğun çalışmanın ardından kısmi olarak kontrol altına aldık. Buradaki yangın tabii ki büyük bir yangındı, bizleri korkuttu. Oradan buraya geldik. İçişleri Bakanımız ve Tarım Bakanımız buradaki olayı başından beri yoğun bir şekilde takip ediyorlar. Bu noktada Cumhurbaşkanımıza da sürekli bilgi aktarılıyor. Hem buradaki yerel imkanları hem de çevre illerdeki araç gereç imkanlarını kullandık. İstanbul ve diğer çevre illerden buraya takviyeler yapıldı. Hava araçları da söndürmeye katıldı. 2 uçak, 2 helikopter Çanakkale'deki yangına rağmen buraya takviye olarak geldiler. Yangın şu anda havanın da etkisiyle enerjisini kaybetmiş durumda. İnşallah yarın daha hızlı bir şekilde mesafe alınır diye düşünüyorum, geçmiş olsun diyorum" ifadelerini kullandı.

Hatay, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale'de orman yangını! - Resim : 10

ADANA'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Adana'nın Karaisalı ilçesine bağlı  Kelebek Mahallesi kırsalında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine alana, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yönlendirildi.

Ekipler, 2 helikopter, 12 arazöz, 5 su tankı, 3 iş makinesi ve 70 personelle alevlere müdahale etti. 

Yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Hatay, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale'de orman yangını! - Resim : 11

ŞANLIURFA’DA ORMAN YANGININA TOMA'LAR MÜDAHALE ETTİ

Şanlıurfa'nın Güzel Şehir Mahallesi'nde Orman Bölge Müdürlüğü'nün de bulunduğu ormanda öğle saatlerinde yangın çıktı. Kuru otların tutuşmasıyla başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle ağaçlara sıçradı.

Yangına ilk müdahaleyi Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yaparken, ihbarla bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Emniyet Müdürlüğü'nün toplumsal müdahale aracı TOMA'ların da destek verdiği çalışmalarla yangın, 2 saatte söndürüldü.

Söndürme çalışmalarına katılan 2 vatandaşın dumandan etkilendiği yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

Hatay, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale'de orman yangını! - Resim : 12

MERSİN'DEKİ YANGINLAR KONTROL ALTINDA

Mersin'in Gülnar ilçesindeki Kavakoluğu Mahallesi'ndeki ormanlık alanda dün çıkan, rüzgarın etkisiyle Korucuk, Çavuşlar ve Tepe mahallelerine yayılan yangına müdahale gece boyunca sürdü. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gülnar ilçesindeki yangının kontrol altına alındığını açıkladı.

Hatay, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Çanakkale'de orman yangını! - Resim : 13

Gülnar ilçesindeki yangının kontrol altına alınmasının ardından bu kez Mezitli'den bir orman yangını haberi geldi.

Cemilli Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine alana, 5 yangın söndürme helikopteri, yangın söndürme uçağı ile çok sayıda arazöz ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yönlendirildi.

Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

BAKAN YERLİKAYA, ORMAN YANGINLARININ NEDENLERİNİ AÇIKLADI

​İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, geçen hafta yaşanan şiddetli yağışlar sonrası meydana gelen selden etkilenen Karabük'ün Yenice ilçesine geldi. Kayadibi köyü ve Şeker kanyonunda incelemelerde bulunan Bakan Yerlikaya, daha sonra Karabük Belediyesi ve AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Bakan Yerlikaya daha sonra Karabük Valiliği'ni ziyaret edip burada gazetecilere açıklama yaptı.

Bakan Yerlikaya, orman yangınlarıyla ilgili olarak "Yaşanan küresel iklim değişiklikleri mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar ve bunları eklenen beşeri dikkatsizlikler, orman yangınlarına ne yazık ki davetiye çıkartıyor. Bakanlık olarak dünkü yangınların her birinin sebeplerini ortaya çıkarmak üzere titiz bir şekilde çalışıyoruz. Şu ana kadar dünkü yangınlardan 5'inin sebebini arkadaşlarımız ortaya çıkardılar. Birisi trafo patlamasından, ikisinin doğal nedenlerden olduğu yine ikisinin de kazaen meydana geldiği değerlendirilmektedir. Değerli arkadaşlar dün kıymetli kabine üyesi arkadaşımız Tarım ve Orman Bakanımızla beraber Hatay Belen'de çıkan yangının sebebinden bahsetmiştik. Bu yangının sebebiyle ilgili biraz daha bilgi verecek olursak. Bahçe temizliği maksadıyla, sazlık alanının yakılmasıydı. Bu yangına yol açan 2 kişi gözaltına alınmıştı. Bugün birinin tutuklandığını, birinin de adli kontrolle serbest bırakıldığını belirtmek istiyorum. Yine Mersin Gülnar'da köy içerisinde bulunan bir evin bahçesinde ateşle oynayan çocukların sebep olduğu yangın kazaen de olsa maalesef orman yangınına yol açmış bulunmakta” ifadelerini kullandı.

'RÜZGARIN BİR ANDA YAKLAŞIK 70 KİLOMETREYE ÇIKMASI YANGINI DAHA DA VAHİM BİR NOKTAYA DOĞRU TAŞIDI'

Çanakkale'deki orman yangınına da değinen İçişleri Bakanı Yerlikaya, "Bugün yine Çanakkale'deki yangının söndürülmesiyle ilgili gelişmeler sabahleyin bizi bir hayli ümitlendirmişti. Rüzgârın bir anda yaklaşık 70 kilometre saate çıkması yangını daha da vahim bir noktaya doğru taşıdı. Bakanımız, İçişleri bakan yardımcımız, AFAD’daki arkadaşlarımız orada. Valiliğimiz ve tüm kurum ve kuruluşlar seferberlik halinde o yangını söndürmek noktasında gayret gösteriliyor. Tekirdağ Malkara'da ve Balıkesir Sındırgı'da aktif 2 orman yangını var. Bunlarla da ilgili bakanlığımız ve Tarım Orman Bakanlığımız gerçekten seferberlik halinde o yangınları söndürmek noktasında gayret gösteriyor.” dedi.

SELDEN ZARAR GÖRENLERE DESTEK ÖDEMESİ YAPILACAK

Karadeniz Bölgesi'nde geçen hafta yaşanan sel felaketiyle ilgili de konuşan Bakan Yerlikaya, "Bugün Karabük'teyiz. Çünkü Karabük'te 150 ve 200 kilogram metrekareye düşen yağış alan yerler var. Zarar tespitleri ile ilgili tüm çalışmalar valimizin koordinasyonunda bitirilmiş. Gerek hanelerin yani konutların eşya zararları gerek iş yeri zararları gerekse tarım ve hayvancılıkla ilgili yapılan zarar tespitleri nihayetlendirilmiş. Bunlarla ilgili yakın bir zaman içerisinde vatandaşlarımıza bu zararların ne kadarı noktasında destek olacağımızı bildireceğiz ve kendilerine bununla ilgili destek ödemelerini yapacağız" diye konuştu.

 

 

Kaynak: Ajanslar

Hatay Belen ilçesi orman yangını Mersin Adana Şanlıurfa Çanakkale