Hakimler sandıktan kaçıyor

İl-ilçe seçim kurulu başkanlıklarına yapılacak atamalar için birinci sınıfa ayrılmış hâkimlerin kuraya girmek istememeleri nedeniyle sağlık raporu almaya başladığı iddia edildi.

Yeni Seçim Kanunu'na göre kurayla yapılacak atamalarda kuraya girmek istemeyen hakimlerin YSK'ya çok sayıda sağlık raporu verdiğini iddia etti.

Yeni Seçim Kanunu kapsamında, il-ilçe seçim kurulu başkanlıklarına yapılacak atamalar için birinci sınıfa ayrılmış hâkimler arasında yapılacak görevlendirmeler konusunda sıkıntı çıktı. YSK'nın seçimler sırasında il ve ilçelerde görev yapacak seçim kurulu başkanlarını belirlemek için harekete geçmesi üzerine 6 Temmuz’a kadar yapılması gereken atamalarda kuraya girmek istemeyen hâkimler, YSK’ya çok sayıda sağlık raporu sundu.

Sadece İzmir’de 40 civarında birinci sınıfa ayrılmış hâkim sağlık raporu alarak kuraya girmek istemediklerini YSK’ya bildirdi. Kuradan çıkacak isimler seçim döneminde yoğun olarak bir ay görev yapacaklar. Bu sebeple birçok hâkimin görev almak istemediği için sağlık raporu aldığı belirtildi.

ÇOĞU RAPOR KABUL EDİLMEYECEK

YSK’daki ağırlıklı görüş ise hâkimlik yapmaya engel bir hastalığı yoksa kuraya katılmaları zorunluluğu getirmek. Edinilen bilgilere göre YSK’ya hâkimlerden gelen sağlık raporlarının büyük bölümü bu yüzden kabul edilmeyecek. YSK önümüzdeki günlerde sağlık raporları ile ilgili bir karar verecek ve sadece kanser hastalığı sebebiyle alınan sağlık raporlarının kabul edilmesi yönünde görüş bildirecek. Buna rağmen ad çekmeye katılacak hâkimin bulunmaması durumunda ise en kıdemli hâkimden başlayarak il ve ilçe seçim kurullarında görev alacak olanlar belirlenecek.

 

Kaynak: Haber Global TV

Hakim yeni seçim kanunu YSK