Gülistan Doku iki yıldır kayıp!

Tunceli Gündem haberleri
Gülistan Doku iki yıldır kayıp!

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi olan Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 tarihinden beri kayıp. Gülistan'ın bulunması için yapılan tüm girişimler sonuçsuz kaldı, intihar ettiği iddiaları üzerine baraj gölünde yapılan arama kurtarma çalışmalarındaysa Gülistan'ın cesedi bulunamadı.

Tunceli'de 5 Ocak Pazar günü, eski erkek arkadaşı Zainal A. ile bir pastanenin önünde tartıştıktan sonra üniversiteye giden bir minibüsüne bindiği anlar mobese kameralarına takılan Gülistan Doku'dan bir daha haber alınamadı.

Uzunçayır Baraj Gölü üzerindeki Dinar Köprüsü'nden geçen bir başka aracın kamera görüntüsünde, Gülistan'ın köprü korkulukları ve bariyerler arasında otururken tespit edildiği görüntüler de basına yansıdı ve Gülistan'ın intihar etmiş olabileceği şüpheleri üzerine AFAD ve Jandarma ekipleri tarafından arama çalışmaları başlatıldı.

21 yaşındaki Gülistan için ailesi, 6 Ocak'ta kayıp başvurusunda bulundu ve en son birlikte görüldüğü eski erkek arkadaşı Rus asıllı Zainal A.'nın bu olayda baş şüpheli olduğunu iddia ederek hakkında suç duyurusunda bulundu.

BARAJ GÖLÜNDE İZ BULUNAMADI

17 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 30 metre derinliğe sahip baraj gölünde farklı tarihlerde birçok arama yapıldı. Baraj gölünde, 187 gün boyunca kıyıya yakın alanlarda, baraj kapaklarının bulunduğu bölümlerde yapılan arama çalışmalarında, farklı tarihlerde kaybolan iki kişinin cesedine ulaşılmasına rağmen, Ağustos ortalarına kadar devam eden arama çalışmalarında Gülistan'a dair herhangi bir iz bulunamadı.

23 Eylül'de Gülistan'ın annesi, dayısı ve ablası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdi ve görüşmenin ardından barajın suyu azaltılarak 15 Ekim'de yeni bir arama çalışması başlatıldı ama 38 günlük son arama da sonuçsuz kaldı.

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma ise halen devam ediyor.

AVUKAT HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI

İstanbul Adalet Komisyonu'na kayıtlı Ulusal Kriminal'in Temmuz ayında tamamladığı bilirkişi raporuna göre Gülistan'ın atladığı iddia edilen Sarısaltuk Viyadüğü'nde suda söz konusu gün ve saatte "yüksekten düşmeye bağlı bir hareketlilik olmadığı" tespit edildi.

Ailenin avukatı Ali Çimen da yaptığı açıklamada, bu raporla Gülistan'ın intihar ettiği tezinin çöktüğü; şüpheli Zainal A.'nın eylemini kararlı bir şekilde tekrarladığı; Gülistan'ı alıkoyup tehdit ettiği; ona fiziksel baskıda bulunduğunun ortaya çıktığını söyleyerek şüphelinin tutuklanması gerektiğini savundu. Bu açıklamadan sonra, devam eden soruşturmanın belgelerini basınla paylaştığı için Doku ailesinin avukatı Ali Çimen hakkında da soruşturma açıldı.

Hakkında soruşturma açılan bir diğer isim, baş şüpheli Zainal A.'nın üvey babası. Gülistan'ın kaybolduğu tarihte Tunceli Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Birimi polislerinden biri olan üvey baba Engin Y. dosyada yer alan bazı belgeleri basınla paylaştığı için "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek ve bu suçu kamu görevlisi sıfatıyla yapmak gerekçesiyle" açığa alındı ve Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında kamu davası açıldı, meslekten ihraç edildi.

BBC Türkçe'de yer alan bilgiye göre; üniversite öğrencisi Gülistan'ın durumu ise HDP milletvekillerinin soru ve araştırma önerge talepleri ile meclisin gündemine taşındı.

Gülistan Doku'nun ailesi, suda bulunamayan kızlarının Zainal A. tarafından öldürülmüş olabileceğini söyleyerek Zainal A., tutuklanmasını istiyor.

Kaynak: Haber Global TV

munzur üniversitesi Gülistan Doku