Gök taşı piyasası... Ekmeklerini meteordan çıkartıyorlar

Yaşam Haberleri
Gök taşı piyasası... Ekmeklerini meteordan çıkartıyorlar

Perseid meteor yağmuru 2 gün boyunca en yoğun dönemine ulaşacak. Gece yarısından sonra artacak gök olayında 60-100 adet gök taşının görülebileceği tahmin edilirken, eşsiz doğa olayı beraberinde kendi piyasasını da yarattı. Gök taşı gözlemi için 850 TL'ye tur bile düzenleniyor.

Yılda 8 kez gerçekleşen meteor yağmurlarının en görkemlisi olan Perseid meteor yağmuru, bugün ve yarın en yoğun dönemine ulaşacak. Saatte 60-100 adet görüleceği belirtilen meteor yağmuru nedeniyle, gök taşlarının dünya atmosferine giriş hızları saniyede 59 kilometreyi bulacağı belirtilirken, TÜBİTAK tarafından yapılan, "Bu tarihte Ay'ın Türkiye saati ile yaklaşık 03.00'te doğması ve sadece yüzde 10'luk bölümünün aydınlık görünecek olması, etkileyici bir yağmur izleme olasılığını artırıyor" açıklaması ise heyecan yaratmış durumda. 

700 TL'DEN BAŞLIYOR

Birçok kişinin merakla beklediği meteor yağmuru aynı zamanda 'meteor izlem piyasası' da oluşturmuş durumda. Eşsiz doğa olayını nen iyi izleneceği açıklanan yerlerden Bursa'ya  günübirlik turlar düzenlenirken, diğer izleme yeri olan Longoz Ormanları'na benzer turlar organize edildi. Bursa'ya yapılacak turların fiyatı ortalama 850 TL ile bin TL arasında değişirken, söz konusu fiyata Bursa turunun da dahil olduğu ilanlarda dikkatlerden kaçmıyor.

Meteor yağmurunun diğer görüleceği yer olan Sarıyer Kilyos'da ise çadır konaklama, teleskopla gözleme, mitoloji anlatımı, fosforlu bileklik, etkinlik süresince sınırsız çay, ateş başında canlı müzik gibi etkinlikler için de bir firma 0-4 yaş ücretsiz, 4-14 yaş 700, 14 yaş ve üstü için de 800 TL ücret talep ediyor. 

SAAT 00:00 İLE 04:00 ARASINDA...

Öte yandan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) hazırladığı 2023 Gök Olayları Yıllığı'na göre; bazıları binlerce yıl öncesine tarihlenen kuyruklu yıldızların geçişleri sonrası bıraktığı artıklardan oluşan gök taşı yağmurunun yılda 8 kez yaşandığı duyuruldu. Meteorların yer atmosferine giriş hızlarının saniyede yaklaşık 59 kilometre civarında olacağına dikkat çekilen açıklamada, "Perseidleri gözlemek için Türkiye saati ile 00.00 ile 04.00'te, yapay ışıklardan uzak bir bölgede, gözlerimizi gök kubbeye çevirerek sahneye odaklanmak yeterli olacaktır" denildi. 

Gök taşı piyasası... Ekmeklerini meteordan çıkartıyorlar - Resim : 1
Meteor yağmurlarını görebilmek için tamamen karanlık bir ortam gerekiyor.

METEOR YAĞMURUNU İZLEMEK İÇİN TÜYOLAR

Uzmanlar ise meteor yağmurlarının sönük, çok geniş uzay açıda gerçekleşen ve çok kısa süren gök olayları olduğundan, yoğun ışık kirliliğine maruz kalan şehir merkezlerinden iyi görülemeyeceğine dikkat çekiyorlar. Meteor yağmurlarının hızlı ve rastgele gerçekleşen doğa olayları olduğu vurgulanırken,  gök taşı sağanağı sırasında dürbün veya teleskop ile gözlemin de mümkün olamayacağına dikkat çekiliyor. 

BALIK GÖZÜ LENS TERCİH EDİN 

Meteor yağmurunun en iyi izlenebileceği yerin ışık kirliliğinden uzak, açık alanlar olacağına da dikkat çeken uzmanlar,  bu tür yerlerde çıplak gözle görülebilecek bu gök olayı için balık gözü lens tercih edilmesi gerektiği bilgisini paylaşıyorlar. Bu yılki meteor yağmurunu farklı kılan ise parlak ay evresine rastlamamış olması. Ay, 'Yeniay' evresinde olacağından karanlık bir gökyüzünde çok fazla meteor görülmesi planlanıyor. Perseidler ise parlaklıkları eksi 3 kadire ulaşan ve ateş topları olarak da adlandırılan daha büyük ışık izleri de oluşturabiliyor. 1 Eylül'e kadar sürecek Perseid (Perse) gök taşı yağmurunun en yoğun görüldüğü gün ise bu yıl 12-13 Ağustos gecesi olacak.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Perseid meteor yağmuru Bursa Karacabey longoz ormanları gök taşı