Galatasaray'dan 14 yıl sonra bir ilk

Galatasaray UEFA
Galatasaray'dan 14 yıl sonra bir ilk

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi Play-Off turu rövanş mücadelesinde karşılaştığı Molde'yi 2-1 mağlup ederek Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kaldı. İşte Galatasaray'ın Avrupa karnesi ve 14 yıl sonra gelen ilk...

Sarı-kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi Play-Off Turu'nda 3-2'nin rövanşında Norveç temsilcisi Molde'yi 2-1'lik skorla geçerek adını gruplara yazdırdı. 4 yıl aradan sonra Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalan Galatasaray, bu başarısının yanı sıra katılım parasından elde ettiği önemli gelir ile finansal anlamda elini de rahatlattı.

15.6 MİLYON EURO KATILIM PARASI ALDI

Sarı-kırmızılılar, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalarak kulüp adına önemli bir gelir elde etti. 4 yıl aradan sonra Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalmayı başaran Galatasaray, bu başarısının yanı sıra gruplara katılımından toplamda 15.6 milyon Euro'yu kasasına koydu. Öte yandan sarı-kırmızılıların, reklam ve katsayı geliri olarak toplamda en az 25 milyon Euro gelir elde etmesi bekleniyor.

Ayrıca Galatasaray'ın alacağı gelir gruplardaki başarısına göre de şekillenecek. Galatasaray, gruplarda oynayacağı maçlarda alacağı her galibiyette 2.8 milyon Euro, beraberlikte ise 930 bin Euro kazanacak.

GALATASARAY'IN AVRUPA KARNESİ

UEFA Şampiyonlar Lig'i Play-Off turu rövanş maçında Molde'yi eleyerek gruplara kalan Galatasaray, bu maçla birlikte Avrupa Arenası'nda toplamda 308 müsabakaya çıktı. Bu karşılaşmalarda 111 galibiyet alan sarı-kırmızılılar, 115 karşılaşmada rakiplerine mağlup oldu. 82 mücadeleyi ise beraberlikle tamamlandı. Galatasaray bu karşılaşmalarda toplamda 413 kez rakip fileleri havalandırırken, kalesinde ise 453 gol gördü.

Öte yandan Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde 17'nci kez grup aşamalarına kalma başarısı gösterdi. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde bugüne kadar 16 kez grup aşamasında mücadele eden sarı-kırmızılı ekip, toplamda 9 kez elemeleri geçerken, 7 kez de direkt olarak gruplara kaldı.

14 YIL SONRA BİR İLK

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalmasının ardından bir ilki de gerçekleştirdi. Sarı-kırmızılı ekibin bu başarısıyla 14 yıl aradan sonra bir Türk takımı Şampiyonlar Ligi'nde Play-Off turunu geçerek gruplara kaldı. En son Fenerbahçe 2008-2009 sezonunda MTK Bupadeşte ve Partizan'ı eleyerek gruplara kalmıştı.

OKAN BURUK'UN AVRUPA SERÜVENİ

Teknik direktör Okan Buruk, 2019-2020 yılında Başakşehir Teknik Direktörü olarak takımıyla birlikte UEFA Avrupa Ligi J Grubu'nda yer aldı. Roma, Borussia Mönchengladbach ve Wolfsberger AC ile J Grubu'nda karşılaşan Başakşehir, 3 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 mağlubiyet alarak 10 puanla grubunu lider tamamladı. Bir üst turda karşılaştığı Portekiz temsilcisi Sporting Lizbon'u da eleyen Buruk'un öğrencileri, son 16 turunda ise Danimarka temsilcisi Kopenhag'a elenerek turnuvaya veda etmişti. Toplamda 10 karşılaşmada takımın başında yer alan 49 yaşındaki teknik adam, 5 galibiyet, 1 beraberlik ve 4 mağlubiyet alarak 2019-2020 yılında Avrupa defterini kapamış, sezonu Süper Lig şampiyonu olarak tamamlamıştı.

Tecrübeli teknik adam, yine Başakşehir yönetiminde 2019-2020 Süper Lig sezonunu şampiyon olarak tamamlayıp, 2020-2021 yılında Şampiyonlar Ligi Grupları'nda direkt olarak oynama hakkı elde etti. Paris Saint Germain, Manchester United ve RB Leipzig'in yer aldığı H Grubu'nda Başakşehir'in başında toplamda 6 maçta görev yapan Buruk, 6 karşılaşmada sadece 1 galibiyet alarak 3 puanla grubunu sonuncu sırada tamamladı ve Avrupa'ya veda etti.

2022-2023 sezonunda bu kez Galatasaray ile Süper Lig şampiyonluk yaşayıp, 2023-2024 UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Ön Elemelere kalan Galatasaray'da Teknik Direktör Okan Buruk, toplamda 6 maçta takımın başında yer aldı. 5 galibiyet ve 1 beraberlik alarak namağlup şekilde takımın başında iyi performans sergileyen deneyimli teknik adam, Galatasaray'daki Teknik Direktörlük kariyerinde de bir ilki yaşayarak Şampiyonlar Ligi Grupları'nda görev yapacak.

KURA ÇEKİMİ YARIN YAPILACAK

UEFA Şampiyonlar Ligi Play-Off turunu geçerek gruplara kalan Galatasaray, Devler Arenası'na 4'üncü torbadan katılacak. Yarın TSİ 20.00'de Monaco'da düzenlenecek kura çekiminin ardından, Şampiyonlar Ligi'ndeki temsilcimiz Galatasaray'ın grubu ve rakipleri belli olacak. Sarı-kırmızılılar Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk grup maçını 19-20 Eylül tarihleri arasında oynayacak.

Kaynak: DHA

Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi Play-Off Turu Molde