Galatasaray'da şampiyonluk neden kaçtı? 8 maddede anlatalım... Koltuk kupadan önemli olunca...

Galatasaray'da şampiyonluk neden kaçtı? 8 maddede anlatalım... Koltuk kupadan önemli olunca...

Bu yıl hatalar yağmuruna sahne olan Galatasaray'da yönetim bu yağmurlar karşısında 'şemsiyesini açamadı'. İşte Fatih Terim ile ilişkilerden Türk Telekom Arena'daki zemin sorununa kadar Galatasaray'ı şampiyonluktan eden 8 olay...

Galatasaray her ne kadar sezon finalini iyi yapıp sezonu 2. sırada tamamlasa da, son 2 sezonu kupasız kapatan sarı kırmızılıların başarılı bir sezon geçirdiği de söylenemez. Bunun sebeplerine biraz mercek tuttuğumuzda da şunu görüyoruz: Camianın hiçbir bölümü hatalar yağmurunda şemsiye açmayı başaramadı.

Ancak bu hatalar yağmurundan şemsiyesini en çok esirgeyen hiç kuşkusuz Galatasaray yönetimi olduğu için yazının büyük bir bölümünü yönetimin yaptığı hatalar oluşturacak.

1- FATİH TERİMLE İLİŞKİLER ÇÖKTÜ

Yönetim sezon başı transfer dönemi eksik bölgeleri doldurmakta çok zorlandı. Oldukça pasif bir transfer dönemi geçirilince Fatih Terim ile arasındaki ipler kopma noktasına geldi. Özellikle orta saha rotasyonuna bir türlü beklenen transferlerin gelmemesi, camiaya Bafatimbi Gomis’in satıldıktan sonra iyi bir golcünün kadroya katılamadığı dönemi hatırlattı.

Yönetim ve Fatih Terim arasındaki ilişki sezon boyunca kötü gitti. Ocak ayında, transfer döneminin başında Fatih Terim’in tüm haberlerin kulüpten sızmasını protesto etmek amacıyla transfer listesini açıklaması çalkantılı günleri de beraberinde getirdi. Taraflar neredeyse yol ayrımına gelse de transfer döneminde Terim’in listesinin büyük oranda kadroya katıldı. Ama çalkantılı ilişki sezonun geri kalanında da devam etti.

Galatasaray'da şampiyonluk neden kaçtı? 8 maddede anlatalım... Koltuk kupadan önemli olunca... - Resim : 1

2-BELHANDA'NIN GİDİŞİ

Galatasaray’ın 10 numarası Younes Belhanda Türk Telekom stadının zemini nedeniyle yöneticileri eleştirince Faslı oyuncu çok sert bir tepkiyle kulüpten gönderildi. Ancak bu karar hem sahada hem de saha dışında Galatasaray’a büyük zarar verdi. Belhanda’nın gidişi takımdaki futbolcuların moralini bozdu. Florya’daki hava bu karardan çok olumsuz etkilendi. Transfer dönemi kapalı olduğu için, zaten orta saha rotasyonu dar olan Sarı Kırmızılılar 10 numarasının gidişinden saha içinde de olumsuz etkilendi.

Galatasaray'da şampiyonluk neden kaçtı? 8 maddede anlatalım... Koltuk kupadan önemli olunca... - Resim : 2

3-MUSLERANIN SÖZLEŞMESİ

Muslera Galatasaray’ın kaptanı ve efsanesi. Sözleşmesinin uzatılmasında tabii ki bir problem yok. Ancak sezon sonunda sözleşmesi bitecek 14 futbolcu varken sadece Muslera ile sözleşme uzatılması Florya’daki huzurun biraz daha kaçmasına sebep oldu. Her ne kadar Muslera’nın imza töreninde 2. Başkan Abdurrahim Albayrak Marcao başta olmak üzere diğer futbolcularla da anlaşmanın yakın olduğunu söylese de sezon bitimine kadar herhangi bir imza gelmedi.

Galatasaray'da şampiyonluk neden kaçtı? 8 maddede anlatalım... Koltuk kupadan önemli olunca... - Resim : 3

4-MUSTAFA CENGİZ'İN ŞEREF YOKLAMASI

Galatasaray’da Mart ayı saha sonuçları açısından kötü geçti. Başkan Mustafa Cengiz Galatasaray televizyonunda gündemi değerlendirdiği bir programa katıldı. Mustafa Cengiz’in katıldığı bu programda futbolcularla ilgili yaptığı konuşma spor tarihinde ender görülen türdendi ve en hafif tabirle ayıptı. Cengiz “Futbolcuların haysiyet ve şereflerini hatırlamaları gerek” deyince Florya bir kez daha karıştı.

5-SEÇİM SÜRECİ YÖNETİLEMEDİ

Ligin son düzlüğündeyse Galatasaray’da öne çıkan gündem şampiyonluk değil seçim oldu. Özellikle seçimin ertelenmesinin açıklanması camiada eleştiri oklarını bir kez daha mevcut yönetime çevirdi.

6-GALATASARAY OYUN İSTİKRARI YAKALAYAMADI

Tabii yönetimin büyük hatalarına rağmen hayal kırıklığının tamamını yönetime yüklemek de haksızlık olur. Teknik heyetin de sezon boyunca saha içine tam konsantre olamadığı birçok maçta net bir şekilde açığa çıktı. Sezonun ilk yarısında dar bir kadroyla oynamasına rağmen sahaya daha net bir oyun istikrarı yansıtan Terim, devre arasında istediği transferler takıma katılmasına rağmen oyun gücünü sahaya yansıtamadı. Özellikle mart ayında kadro ve taktik istikrarın sağlanamaması ve alınan kötü sonuçlar yarışta Galatasaray’ı geriye düşürdü. Fatih Terim artık klasik haline getirdiği sezon finalini yine çok iyi oynasa da bu kez şampiyonluk 2 gol farkla kaçtı.

Galatasaray'da şampiyonluk neden kaçtı? 8 maddede anlatalım... Koltuk kupadan önemli olunca... - Resim : 4

7-BİREYSEL HATALAR PUAN KAYBETTİRDİ

Dediğimiz gibi Galatasaray’da bu sezon, hataların sezonu oldu. Bu hatalar zincirine Galatasaraylı futbolcular da katıldı. Sarı kırmızılılar özellikle defansif anlamda çok fazla bireysel hata yaparak gollere sebebiyet verdi.

Basit hatalarla yenilen goller puan kayıplarına neden oldu. Özellikle sezonun kırılma haftalarından birinde Sarı Kırmızılılar Çaykur Rizespor’a kendi evinde 4-3 yenildi. Bu maçta Çaykur Rizespor’un golleri savunmadaki bireysel hatalardan geldi. Bugün geriye dönüp 42 haftada oynanan 40 maça bakıldığında Galatasaray taraftarının en çok “ah vah” dediği maç bu maç oldu.

8-TÜRK TELEKOM STADI'NDA ZEMİN SORUNU

Mart ayında Galatasaray’ın içerde ve dışarıda başarısız sonuçlar aldığını söyledik. Özellikle iç sahada alınan başarısız sonuçlarda öne çıkan bir problem için 14 Şubat gününe bakmak gerekiyor. Galatasaray sahasında Kasımpaşa’yı ağırladı.

Ancak o gün İstanbul’da kar vardı ve stadın zemini de bu kardan nasibini almıştı. Kar temizleme çalışmalarında stadın yeşil zemini karla beraber yok oldu. Maç bittiğinde zemin bir futbol sahasından çok bataklığı andırıyordu.

Mostafa Mohanmed’in son dakikalarda kullandığı penaltıdan önce Marcao ve Onuyekuru’nun avuçlarıyla penaltı noktasından balçık toplaması sezonun en ilginç fotoğraf karelerinden birisini oluşturdu. Sonrasında zemin bir daha eski haline dönmedi. Galatasaray iç sahada puan kayıpları yaşarken futbolcuların gündeminde zemin vardı. Türk Telekom stadında çalışan profesyonellerin hatası Galatasaray’a çok pahalıya patladı.

Galatasaray'da şampiyonluk neden kaçtı? 8 maddede anlatalım... Koltuk kupadan önemli olunca... - Resim : 5

Tüm bu hatalar yaşanmış olsa da finalleri iyi oynama alışkanlığıyla Galatasaray şampiyonluğu 2 golle kaybetti. Terim’in öğrencileri son 2 haftada Yukatel Denizlispor ve Helenex Yeni Malatyaspor maçlarında kalesini gole kapamayı başarabilse şampiyonluk ipini de göğüsleyecekti. Bu sezon geride kaldı. Ancak gelecek sezonlar için tehlike sürüyor. Galatasaray yeniden yapılanmak zorunda.

Fatih Terim’in Yeni Malatyaspor maçının ardından yaptığı basın toplantısını her Galatasaraylı’nın izleyip iyi anlaması gerekiyor. Maddi anlamda kötü durumda olan, UEFA tarafından verilen cezası devam eden Galatasaray belki de tarihinin en önemli seçimine gidecek. Yeni Yönetimin yaz aylarında atacağı adımlar Galatasaray’ın gelecek sezonunu ve belki de çok daha fazlasını etkileyecek. Gelecek sezonu kurtarmak hala mümkün. Ancak Galatasaray adımlarını seçerek, temkinli ve bir o kadar da acele bir şekilde atmak zorunda.

Galatasaray kaç kez şampiyon oldu?