Fiyat ve gramaj oyunu, vatandaşın ekmeğine göz diktiler

Yaşam Haberleri Sağlık Sağlık Haberleri Zam Temmuz zammı
Fiyat ve gramaj oyunu, vatandaşın ekmeğine göz diktiler
Fotoğraf: Shutterstock

İstanbul Valiliği'nin 200 gram ekmeği 5 TL'den satılmasına yönelik kararına rağmen fırıncılar farklı tarife uyguluyor. Bazı uyanıklar yüzünden ekmek fiyatları ve ekmeğin gramı ilçeden, ilçeye değişirken, megakent adeta ekmek oyunlarına sahne oluyor.

İstanbul Valiliği'nin 200 gram ekmeğin 5 TL'den satılmasına yönelik kararına rağmen, fiyatlar ve gramaj semtten semte, marketten fırına farklılıklar gösteriyor. İstanbul Valiliği, geçtiğimiz günlerde “İlimizde ekmek fiyatlarının zamlandığına dair basın ve sosyal medyada haberler yer almıştır. İstanbul’da ekmek fiyatları ile ilgili yeni bir düzenleme yapılmamıştır. Halen 200 gram ekmek 5 TL’den satılmaktadır” açıklamasının ardından vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine fırınlardaki son durumu yerinde inceledik. İstanbul'un çeşitli semtlerinden satın aldığımız ekmeklerin gramajları farklı çıkarken, neredeyse her ilçe ve fırında valiliğin kararına uyulmadığına şahit olduk.

Fiyat ve gramaj oyunu, vatandaşın ekmeğine göz diktiler - Resim : 1
İstanbul'da farklı semtlerden satın aldığımız ekmeklerin gramajları hassas teraziye böyle yansıdı. Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

GRAMAJ OYUNLARI

Örneğin, Beşiktaş'taki kalburüstü denilebilecek bir fırına girdiğimizde, 236 gram ekmeğin 8 TL'den satıldığını tespit ederken, Etiler'de 8 TL'ye aldığımız ekmeğin ağırlığı ise 247 gram çıktı. Yolculuğumuzun ikinci durağında ise Bağcılar Göztepe semtindeki bir fırına uğradık. İşlerin nasıl olduğunu ve gramajların neden farklı olduğunu sorduğumuz esnaf ise, "Kiralardan dolayı değişiyor. Ayrıca el ürünü fabrikasyon değil, gramajlar değişebilir" yanıtını aldık.  Bağcılar'daki fırından 6 TL'ye aldığımız ekmek ise 212 gram çıkınca, yönümüzü Esenler'e çevirdik.  

TEKLİ EKMEĞİN GRAMAJI 153 ÇIKTI

Esenler'den 6 TL'ye aldığımız ekmeği tartıya koyduğumuzda sonuç karşısında şaşırdık. Ekmeğin gramajı 209 çıkarken, sonrasında Başakşehir'de "tekli ekmek satılır" yazan bir fırında soluğu aldık. Bu fırandan aldığımız ekmeğin ağırlığı 153 gram çıkarken,  adeta kuş kadar hafif ürüne 6 TL ödemek zorunda kaldık.  Farklı çeşit ekmeklere baktığımızda ise fiyatlar arasında adeta uçurum olduğunu gördük. Bağcılar'da Trabzon ekmeği 30 TL'den satılırken, Etiler'de glutensiz ekmek fiyatının 95 TL'den başladığına şahit olduk.

'ŞİKAYET EDİN'

Ekmeklerdeki fiyat farklılığı sorununa ilişkin görüştüğümüz İstanbul Fırıncılar Odası yetkilileri ise gramajların farklı olması durumunda vatandaşların şikayet etme hakları olduğunu söylerken "Şu anda ekmeğin 200 gramı 5 TL, 240 gramı da 6 TL'ye denk geliyor. Vatandaşlar, farklı fiyat uygulayan fırıncıları ilçe zabıta müdürlüklerine ya da ilçe belediyelerine şikayet edebilir, belgelemek adına tartıda ekmeğin resmini çekip kanıt olarak da sunabilirler. Bizim fırıncılar yasal olanın dışına çıkmıyorlar " bilgisini paylaştılar.

 

Fiyat ve gramaj oyunu, vatandaşın ekmeğine göz diktiler - Resim : 2
Bazı fırınlar, sabit fiyat listesi asmak yerine fiyatları elleri ile yazmış. İstanbul/Bağcılar Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

EN UYGUN EKMEK KESTEL'DE 

İstanbul'da yaşanan sorunun dışında Türkiye genelinde de ekmeğin fiyatına ilişkin farklılıklar söz konusu. Türkiye'nin en ucuz ekmeği Bursa'nın Kestel ilçesinde bulunurken,  yaklaşık 4 yıldır, 400 gram ekmeğin yalnızca 1 TL'ye satıldığını öğrendik. Öte yandan geçtiğimiz günlerde Muğla'nın Menteşe ilçesinde 5 liradan 7.5 liraya çıkarılan ekmek fiyatına Vali Orhan Tavlı müdahale etmiş ve fiyatları 1 TL indirerek 6.5 liraya çekmişti. İstanbul'da görüştüğümüz fırıncılar, gramaj farklılıkları olmasını sürekli değişen maliyetlere bağlarken, ayrıca dükkan kiralarındaki artıştan şikayet ettiler. 

BAZI ÜLKELERDEKİ EKMEK FİYATLARI İSE ŞÖYLE

Türkiye'de ekmek fiyatları 5-8 TL arasında değişiyor. Peki, Avrupa ülkelerinde veya Amerika'da 1 ekmek ne kadar? İşte detaylar...

-İngiltere: 1.75 Sterlin
-Almanya: 2.34 Avro
-ABD: 1.46 Dolar
-Fransa: 2.09 Avro
-İtalya: 1.83 Avro
-Hollanda: 1.87 Avro
-Yunanistan: 1.32 Avro
-İspanya: 1.48 Avro
-İsveç: 2.88 İsveç Kronu
-İsviçre: 3.69 İsviçre Frangı

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

İstanbul Valiliği Bağcılar Esenler Başakşehir Şişli Beşiktaş