Fatih Sultan Mehmet'in tablosu İBB binasında

İBB tarafından Londra'daki müzayedede satın alınan ve dün İstanbul'a getirilen Fatih tablosu İBB'nin Saraçhane'deki binasına konuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’u 1453’te fetheden Fatih Sultan Mehmet’in 1480 yılında İtalyan ressam Gentile Bellini’ye yaptırdığı orijinal tabloyu, Londra’da 25 Haziran’da gerçekleştirilen müzayedede satın almıştı. 

SARAÇHANE'DEKİ BİNAYA KONULDU

Tablo, 2 aylık bir sürenin ardından İstanbul'a getirildi. Tablo, İBB'nin Saraçhane'deki binasına konuldu.

Fatih Sultan Mehmet'in tablosu İBB binasında - Resim : 1

GÖRÜNTÜLER CUMA GÜNÜ BASINLA PAYLAŞILACAK

Tablonun teslimi sırasında açıklamalarda bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İnşallah cuma günü, cuma namazından önce veya sonra belli bir planlama yapıp görüntülerini basınla paylaşacağız" dedi.

Fatih Sultan Mehmet'in tablosu İBB binasında - Resim : 2

SON POZLARDAN BİRİ

Tablo, Londra'da düzenlenen müzayedede İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla 7 milyon 923 bin liraya satın alınmıştı. 

Gentile Bellini’nin en önemli resimleri arasında sayılan ve tuval üzerine yağlı boya çalışılmış yapıtın eni 33,4; boyu ise 45,4 santimetre.

Tablonun sağ alt köşesinde Latin harfleriyle not düşülen tarih ise 25 Kasım 1480. Ölüm tarihi 3 Mayıs 1481 olan Fatih Sultan Mehmet'in ressam Bellini’ye verdiği son pozlardan biri olduğu düşünülüyor.

Kaynak: DHA

İBB Fatih tablosu İstanbul