Fahiş kiraya ceza nasıl uygulanacak? İşte hapis ve para cezasında ihtimaller...

Kiracı Zam Konut Gündem haberleri

Avukat Ali Yüksel, fahiş kira artışına yönelik 'suç' tanımı ve olası cezalar hakkında Haber Global'de değerlendirmelerde bulundu. Yüksel, olası cezaları örneklendirerek açıkladı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, fahiş kira ile mücadele kapsamında yasal bir düzenlemenin hazırlıklarının yapıldığını, hapis cezasının da gündemde olduğunu söyledi.

Bozdağ'ın açıklamaları sonrası olası suç tanımı ve cezaları Avukat Ali Yüksel, Haber Global'de değerlendirdi:

"(Yüzde 25 sınırı) Piyasada yüzde 50-60 civarında bu yasaya uymama söz konusu ama yasa bir kesimi rahatlattı. Buna rağmen mal sahiplerinin kiracıları tahliyeye zorlamak, göstermelik satışla tahliyeye zorlamak, fiyat yükseltmek hatta zor kullanma da medyaya yansıyor. Bir yıllık süreçte kiracılara yoğun baskıyı da düşünerek buna müeyyide getirilmek isteniyor. Yüzde 25 artışın üzerinde bir artış da kabul edilemez ancak buna rağmen alınan veriler yoğun şekilde dikkate alınarak cezai müeyyideyi gündeme getirdi. Temelde haklı. Yasa varsa, yaptırım olmazsa yasanın uygulanmadığı zaman inandırıcılığı olmaz.

HAKİM CEZAYA NASIL KARAR VERECEK?

Fahiş fazla kira artışıdır. Yani yüzde 25'i aşan bir talep fahiş kiradır. İş yerlerinde TÜFE'yi aşan talep fahiştir. Fahiş artış, yani kiracıyı zorlayan bir talep geldiği zaman TCK'daki bir maddeyi çalıştıracağını söylüyor Sayın Bakan. Bu da hapis cezası, adli para ya da kabahatlerle ilgili karar. Hapsi cezasını biliyoruz. Adli para cezası ise hakimin verdiği para cezası. Bu 5 günle 730 gün arasında bir süre. Bunlardan bir rakamı tercih edebiliyor hakim. Diyelim ki bir mal sahibi fahiş kiradan şikayet edildiğinde burada 5 günden 730 güne kadar ceza alacak. Oran burada kişiye göre değişiyor. Ekonomik ve sosyal konumuna bakarak hakim burada karar verecek. Sen fahiş kira talebinde bulundun, ben sana 500 gün para cezası dediği zaman şunu anlayacağız, ona gün başına 100 lira ceza verecek, yani 50 bin lirayı ödemezsen, onun yerine hapis yatacaksın diyecek. Para cezası ödenmezse hapse dönüyor."

Kaynak: Haber Global TV

fahiş fiyat artışı kira