Fahiş fiyatlar korkutuyor... Turisti Yunan'a kaptırmayalım

Turizm Kültür ve Turizm Bakanlığı Ticaret Bakanlığı faiz Zam Enflasyon Enflasyon Raporu
Fahiş fiyatlar korkutuyor... Turisti Yunan'a kaptırmayalım

Yaz sezonu geride kalırken, turistik bölgelerde yeme-içme mekanlarındaki fahiş fiyatlar tartışma konusu oldu. Böyle devam ederse turistin Yunanistan'a kaçacağını belirten turizm işletmecileri, anormal fiyatlara karşı bakanlıklarla çalışma başlatacak.

Yaz tatili sezonu geride kaldı. Antalya başta olmak üzere bazı tatil merkezlerinden “rekor doluluk” haberleri gelirken özellikle Ege bölgesinde pek çok işletme doluluk oranlarının yüzde 60'larda kaldığını, kötü bir sezon geçirdiklerini açıkladı. Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, turizm sektöründe yaşanan durgunluğu “Pandemi döneminde dahi daha iyi bir sezon geçirmiştik” sözleriye ifade etti.

NORMALİN ÜZERİNDE ARTIŞ KAYBETTİRDİ

Turizmciler sezonunun kötü geçmesinde anormal fiyat artışlarının etkili olduğu görüşünde. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Yakup Dinler o turizmcilerden biri. Özellikle Kapodokya'daki fiyat artışlarıyla ilgili Turizm Güncel'de açıklamalarda bulunan Dinler, yaşanan hayal kırıklığına normalin çok üzerinde şişirilen fiyatların sebep olduğunu söyledi. Dinler buna karşılık mantıklı fiyat artışı yapan işletmelerin kazandığını vurguladı.

YUNANİSTAN'DAN 10 EURO DAHA PAHALI

Bodrum her yıl uçuk lahmacun fiyatlarıyla gündeme geliyordu. Bu kez benzeri uçuk fiyatlar daha mütevazi tatil beldelerindeki menülere de yansıdı. Sıradan büfelerde 600 TL'lik döner menüleri vatandaşları isyan ettirdi. Pek çok vatandaş sosyal medya hesaplarında döner benzeri menülere ödedikleri ücretleri Yunanistan'daki fiyatlarla karşılaştırarak, neredeyse 5-10 euro arasında fazladan ücret ödediklerinden şikayet etti.

FİYATTA DENGELER BOZULDU

Anormal fiyat artışlarının turizme darbe vurduğunu belirten Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, haberglobal.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Bingöl, “Şu anda adı konulmamış değişik bir fiyatlandırma var. Bütün dengeler bozuldu. Hiç kimse neyin ne kadar olduğunu algılayamıyor. Mesela çay içiyorsun, '25 TL' diyor. Bu pahalı mı, ucuz mu hak ediyor mu anlaşılamıyor. Fiyat algısı bozuldu. Bu böyle gitmez, gitmemeli” dedi.

TURİZMCİLER HAREKETE GEÇİYOR

Özellikle turistik bölgelerde bu sorunun yoğun bir şekilde yaşandığını belirten Ramazan Bingöl şunları söyledi: “Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat ile görüştüm, bir toplantı yaptık. Bakan Bey aynı zamanda bizim TÜRES'in Yüksek İstişare Kurulu Üyesi. Bu sorunla ilgili TÜRES olarak bir çalışmaya başlayacağız. Sayın bakanımızla yine görüşeceğiz. Serbest piyasanın dengesini bozmamak şartıyla çözüm arayacağız. Elbette Bağcılar'da bir lokantayla Nişantaşı'ndaki bir lokantanın aynı fiyat olmasını kimse beklemesin. Ama buralarda da hak ettiği değeri bulmamız lazım. Ederini bulmamız lazım. Şimdi hem yerli müşteri hem yabancı müşteri hem de işletmeler sıkıntıya giriyor.”

ORTAK AKILLA ÇÖZMEMİZ GEREKİYOR

Ramazan Bingöl şunları söyledi: “Bir ortak akılla bunu çözmemiz gerekiyor. Boğaz'daki balıkçılarda şu an da içki içmezseniz 3 bin, içki içerseniz 5 bin TL'den başlıyor fiyatlar. Şimdi bu fiyat uygun mu değil mi? Hak eder mi etmez mi? Bunları çözmemiz gerek. Yoksa Arap turiste yönelik ırkçı söylemlerle beraber gelecek sezonda turist azalabilir. Bunu Turizm Bakanı ile de görüşeceğiz. Ben Türkiye Tanıtma Ajansı'nda da Danışma Kurulu üyesiyim. Zaman zaman toplantılar yapıyoruz. Yunanistan'la çok fazla fiyat karşılaştırması yapılıyor. Böyle giderse Arapları başka yere diğer turistleri de Yunanistan'a kaptırırız. Bununla ilgili çalışacağız. Bu fiyat karmaşasının çözülmesi lazım. Neyin pahalı neyin ucuz olduğunun çözülmesi lazım.”

FİYAT İNDİRME ÇAĞRISI ETKİLİ OLDU

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, sezon devam ederken iç pazarda fiyatların makul seviyelere inmesi halinde daha çok vatandaşın yurt içinde tatile çıkma imkanı yakalayacağını söyledi. Bu çağrının ardından Ege'de pek çok işletme ağustos ayına yüzde 30-35 seviyesinde indirimlerle girdi. Özellikle Bodrum otellerinde doluluklar arttı.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel

turizm Yunanistan Ege lahmacun döner fiyat