Ev parasına karavan, tatilde yeni trend

Yaşam Haberleri Gündem haberleri başka gündem İstanbul Ekonomi haberleri Enflasyon Turizm
Ev parasına karavan, tatilde yeni trend

Karavan fuarı kapılarını açtı. Pandeminin ardından ilginin giderek arttığı karavan kültürü, ekonomik tatillerin de ilk adresi haline geldi. Fuarda, 200 bin TL'den 6 milyona kadar karavanlar mevcut. Karavancılar, en uygun kış rotalarını ve dikkat edilmesi gerekenleri de paylaştı.

İstanbul 4. Karavan ve Ekipmanları, Tiny House, Outdoor ve Kamp Malzemeleri Fuarı Karavanist kapılarını TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde açtı. Pandeminin ardından yüzde 300 büyüyen karavan kültürü, Amerika ve Avrupa'da da oldukça yaygın. Otel fiyatlarının da yükselmesi karavana ilginin artmasına neden olurken, yerli üreticiler servis, yedek parça ve karavan kiralama gibi yan sektörlerde de büyüme yaşandığını ifade ediyor.

EKONOMİK TATİL İMKANI

Türkiye'de karavan kullanımı daha ekonomik tatil imkânı sunarken pazarda yerli karavanlar kadar ithal karavanların satışında da talep yüksek rakamlara ulaşıldı. Avrupa’dan ithal karavanların Türkiye’de satışını gerçekleştiren Mehmet Kaya, gelen taleplerin daha önce karavan deneyimi bulunmayan, ilk kez karavan hayatına geçmeyi planlayan ailelerden oluştuğunu söyledi.

Ev parasına karavan, tatilde yeni trend - Resim : 1
Fuarda her bütçeye göre karavan bulmak mümkün.

6 MİLYONA BİLE VAR

Kaya, “200 bin TL’den başlayan çekme karavanlar 2 milyon TL seviyelerine kadar çıkarken; motokaravanlarda fiyat aralığı 3 milyon TL ile 6 milyon TL arasında değişiyor. Fiyatlar ev parasını bulmasına rağmen rağbet yüksek. Ülkemiz gezip görülecek yerler bakımından oldukça zengin ve karavan satın alanlar tatil için ayırdıkları zamanı bir yerde değil, farklı birkaç noktada geçirmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

KARAVANLA KIŞ ROTALARI

2023 yılı itibariyle Türkiye genelinde 100'den fazla karavan parkı bulunuyor. Kışın karavan tatili yapmak isteyenler için en güzel rotalar ise şöyle: 

Bursa Uludağ, Kastamonu Ilgaz, Bolu Yedigöller, Nevşehir Kapadokya, Balıkesir Ayvalık-Cunda, Artvin Borçka Karagöl.

Ev parasına karavan, tatilde yeni trend - Resim : 2
Karavancılar en güzel kış rotalarını paylaştı.

KIŞ TATİLLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Karavanın kışa hazır olması için yapılması gerekenleri anlatan Techvan Karavan yetkilisi Hasan Yıldırım, karavandaki ısı yalıtımının kış şartlarına hazır olması gerektiğinin altını çiziyor. Yıldırım, "Gideceğiniz bölge karlı ya da yağışlı olabilir. Dışardan su geçirmemesi lazım bu nedenle karavanınızı iyi tanımalısınız. Karavanlarda ısıtıcılar var ama belli yükseklikten sonra çalışmayabilir. O bölgede hava sıcaklığının eksi kaçlara düştüğünü bilmeniz gerekiyor" diyor.

Ev parasına karavan, tatilde yeni trend - Resim : 3
 Techvan Karavan yetkilisi Hasan Yıldırım, kış rotalarında dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.

BÖLGEDE SEL YA DA ÇIĞ TEHLİKESİ VAR MI?

Yıldırım, açıklamalarını şöyle sürdürüyor:

"Karavanınızda mutlaka kalın battaniyeler bulundurmanız gerekiyor, elektrikle alakalı sorun yaşayabilirsiniz, aküleriniz donabilir ya da karavanınızla yolda kalabilirsiniz. Lastikler için mutlaka kar lastiği ve zincir takılmalı. Rotanızı mutlaka bir tanıdığınıza bildirmelisiniz. Konaklayacağınız alan dere yatağı mı, daha önce o bölgede bir çığ ya da sel tehlikesi yaşanmış mı bunlar da araştırılmalı. Bölgedeki kolluk kuvvetlerinden de bölgenin hava durumu ya da yol kapatılmış mı sorularının yanıtlarını da almalısınız."

Ev parasına karavan, tatilde yeni trend - Resim : 4
Fuara katılan BEBİDOSK üyeleri, "Bisiklet bir yaşam tarzıdır" diyor.

HER KARAVANCI İYİ BİR BİSİKLET KULLANICISI

Karavan fuarında bisikletler de yer alıyor, çoğu kişi karavanlarının bisiklet de taşınabilir yapıda olmasına dikkat ediyor. Beylikdüzü Bisiklet ve Doğa Sporları Kulübü Derneği (BEBİDOSK) Genel Başkanı Emin Tığ, bisiklet ile karavancıların buluşma noktalarını anlattı. Tığ, fuara 4 yıldır katıldıklarını belirterek, "Bisiklete bindiğimiz kadar doğayı da seviyoruz, kamp kültürünü de seviyoruz. Her karavancı genelde iyi de bir bisiklet kullanıcısı oluyor. Aracını park ediyor ve bisiklet ile doğayı keşfetmeye çıkıyor" ifadelerini kullanıyor. Tığ, trafikte bisikletlilere saygı duyulması ve insanların daha çok bilinçlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel