Ev alamayan arsaya koştu... "200 bine hisseli...

Yaşam Haberleri Emlak haberleri Arsa Fiyatları Emlak vergisi Konut Kiracı
Ev alamayan arsaya koştu... "200 bine hisseli...
Fotoğraf: Shutterstock

Son zamanlarda, artan konut fiyatları nedeniyle vatandaşlar yatırımlarını arsaya yapmaya başlarken, konut dışı satışlarda 2023'ün ilk döneminde yüzde 57,67 ile rekor kırıldı. Fiyatların en çok arttığı şehirler ise İstanbul, Ankara ve İzmir oldu.

Son zamanlarda büyükşehirlerde konut maliyetlerinin artması, yoğun göç nedeniyle günün her saatinde trafik olması, stresli bir yaşam vatandaşları arsalara yöneltti. Öyle ki, konut dışı satışlarda ise tüm zamanların rekoru kırıldı. 2021'de yüzde 50,60 olan konut dışı satışlar, 2022'de yüzde 54,07, 2023'ün ilk 2 ayında yüzde 57,67 ile rekor seviyeye ulaşmış durumda. Uzmanlar, fiyatlardaki artışın yatırımcıların da planlarını değiştirdiği ve arsa ile tarla satışlarında patlama yaşandığı görüşünde hemfikir. İngiltere merkezli danışmanlık şirketinin araştırmasına göre, Türkiye 56 ülke içinde yüzde 132,8’lik artışla ilk sırada yer aldı. Fiyatların en çok arttığı şehirler ise Ankara, İzmir ve İstanbul oldu.

Ev alamayan arsaya koştu... "200 bine hisseli... - Resim : 1
Uzmanlar, arsa alım satımlarında dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Fotoğraf: Shutterstock

KREDİ ÇIKMIYOR

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, vatandaşların arsaya yönelmesiyle ilgili,  "Vatandaşlar, ev fiyatları yüksek olduğu için konut alamıyor. Konut kredisi çekmek istediğinde de çok yüksek rakamlar alamıyor. 5 milyon ihtiyacı varsa, ancak 500 bin TL kredi çıkıyor. Baktığımızda, krediye ulaşamayan bir alıcı kitlesi var. Bu durumda da en mantıklı yatırım da arsa oluyor" dedi.

"HİSSELİ ARSA ALABİLİYORLAR"

Vatandaşın cebindeki 200 bin lira ile en azından hisseli bir arsa alabildiğini anlatan Aşa, "Gayrimenkul yatırımları artık arsaya dönmüş durumda. Bu yatırım, vatandaşın parasını artan enflasyona karşı korumanın da bir yolu" ifadelerini kullanıyor.

SİT YA DA ORMAN ALANI ÇIKARSA...

Arsa alım satımlarında vatandaşların mağduriyet yaşamaması için de uyarılarda bulunan Aşa, 
“Eşinden dostundan duydukları ile gidip arsa alan vatandaşlar var. Bu hem karlı, hem de riskli. Alınan yer,  SİT,  orman alanı, su havzası çıkabilir veya üzerinde şerh olabilir. Bir diğer risk de , satın alınan yer şayet tarlaya hisseli ise şufa hakkı dediğimiz diğer hissedarların ön alım hakkı olabiliyor" diyor. 

DEPREMLERDEN SONRA...

Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Sinan Keskin ise vatandaşların arsaya ilgisinin artmasının depremlerle ilgili olduğuna değiniyor. Keskin, arsa yatırımının fiziksel bir varlık olduğu için,  güvenli ve istikrarlı bir yatırım olarak kabul edildiğinin altını çiziyor ve arsa fiyatlarının her bütçeye hitap edebileceğine değiniyor.

Ev alamayan arsaya koştu... "200 bine hisseli... - Resim : 2
Vatandaşların, arsaya yönelmesinin en önemli sebebi ise maliyetlerdeki artış. Fotoğraf: Shutterstock

Arsaların, gelişmekte olan bölgelerde önemli bir kar potansiyeli olduğunu kaydeden Keskin, nüfus artışı ve düzensiz göç, imar düzenlemeleri ve altyapı gelişmelerinin istikrarı göz önüne alındığında da önümüzdeki süreçte de arsa yatırımlarının artacağını kaydediyor.

ENFLASYONUN DÜŞÜK OLDUĞU SENARYOLARDA BİLE...

Keskin, ayrıca şu bilgiler paylaşıyor: "10 sene önce şehirleşmeye başlamamış yerlerin şuan için her imkanın bulunduğu kentler haline gelmesi arsa yatırımı üzerindeki en büyük etken. Arsa ve tarla yatırımları ise değer artış potansiyeline sahip yatırımlar. Dolayısıyla enflasyonun daha düşük olduğu senaryolarda bile karlıdır." 

Ev alamayan arsaya koştu... "200 bine hisseli... - Resim : 4
Uzmanlar, belediye raporlarının arsa almadan önce mutlaka incelenmesi gerektiğini belirtiyor. Fotoğraf: Shutterstock

TAPU SİCİLİNE DİKKAT

Arsa almadan önce tapu sicilinin mutlaka incelenmesinin altını da çizen Keskin, "Eğer satın aldıkları kişi mülk sahibi değil de örneğin bir emlakçıysa, bu kişinin yetkili olduğuna emin olmaları gerekir. Tapuda şerh olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Belediye ve diğer kuruluşların raporlarının incelenmesi, imar durumunun öğrenilmesi,  arsanın ulaşım ve altyapı durumu, çevrenin gelişme potansiyeli, arsanın geometrisi ve eğimine dikkat etmeleri önemli" ifadelerini kullanıyor.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri emlak haberleri arsa arazi konut zam enflasyon arsa gayrimenkul emlakçı