Estetik çılgınlığı... Yüzde 60'ı mutsuz oluyor!

Yaşam Haberleri estetik Gündem haberleri Sosyal Medya Bilim Haberleri Ekonomi haberleri Magazin Haberleri Sağlık Haberleri ÖZEL HABERLER Sağlık İstanbul
Estetik çılgınlığı... Yüzde 60'ı mutsuz oluyor!

Sürekli estetik operasyon geçiren kişilerin bedenlerinden tatmin olmadığı ortaya çıktı. Estetik operasyon geçirenlerin en çok yüzde 40'ı yeni bedenlerinden memnun kalırken, uzmanlar; bunun altında yatan sebebin ise öz şefkat eksikliği, tatminsizlik ve sosyal medya olduğunu söylüyor.

Türkiye son günlerde güzellik merkezi sahibi fenomenlerin durumunu konuşurken, estetik operasyon geçiren kişilerin yüzde 60'dan fazlasının yeni görüntülerinden memnun olmadığı belirtildi. Estetik operasyon sonrası bunalıma düşen birçok kişi olduğunu gündeme taşıyan uzmanlar ise bu durumun altında yatan sebebin ise öz şefkat eksikliği, tatminsizlik ve sosyal medyadaki içerikler olduğunu söylüyor. Cerrahların, genç kadınları 'bıçak altına' girmeden önce test etmeleri ve psikososyal güvenliklerini doğrulamaları gerektiğini ifade eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Araştırmalar bize, kadınların estetik bir işlem yaptırdıktan sonra bile yüzde 40'tan azının ameliyat sonrası vücutlarından memnun olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

GERÇEKÇİ OLMAYAN BEKLENTİLER 

Tarlacı, "Sosyal medya kullanımındaki artışa paralel olarak estetik ameliyat olan genç kadınların sayısında da artış olmasının şaşırtıcı olmadığını belirterek, "Özellikle genç kadınlar, altta yatan öz şefkat kaygılarını gidermeden estetik ameliyatlara başvurmaya devam ederlerse, kendi bedenlerinden hiçbir zaman memnun olmayabilirler. Ayrıca sosyal medya hesaplarında ‘zayıf’ veya ‘kaslı’ vücutların paylaşılmasının gerçekçi olmayan bir güzellik standardının benimsemesine yol açıyor" dedi. 

 

Estetik çılgınlığı... Yüzde 60'ı mutsuz oluyor! - Resim : 1
Sosyal medyadaki filtrelerin yasaklanması bazı ülkelerde gündeme getiriliyor.

ENDİŞE VERİCİ BİR DURUM 

Dr. Öğr. Üyesi Elif Kurtuluş, zararsız olduğu düşünülen paylaşımların, beden imajı ile ilgili olumsuz düşüncelere sahip olan ve kendini sosyal medyada diğer kullanıcılarla karşılaştıran kişiler için endişe verici bir durumu beraberinde getirebildiğini ifade etti. Bu durumun, yeme bozukluklarının ve beden imajı memnuniyetsizliğinin şiddetlenmesine yol açtığını sözlerine ekleyen Kurtuluş, "Karşılaştırma yapan birçok kişi değersizlik, yetersizlik hissi ve beden imajı memnuniyetsizliği yaşıyor" diye konuştu.

Estetik çılgınlığı... Yüzde 60'ı mutsuz oluyor! - Resim : 2
Uzmanlar, ihtiyaç halindeki estetik uygulamalarının özgüveni arttıracağını belirtiyor.

SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLEMEMELİ

Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal ise fiziksel yetersizlik yaşadığını düşünen özgüvenlerinin sarsıldığına dikkat çekerken, "Bu gibi durumlarda estetik müdahalelerin bireyin benlik saygısını desteklemek adına uygun olabilir. Ancak kişinin sağlığını olumsuz etkileyecek, maddi imkanlarını zorlayacak bir durum olmaması gerekiyor" dedi.

 

Estetik çılgınlığı... Yüzde 60'ı mutsuz oluyor! - Resim : 3
Sürekli estetik yaptırmanın altında öz şefkat eksikliği olabilir.

BEDEN ALGISI BOZUKLUĞU 

'Beden algısı’ kavramına da değinen Bal şunları söyledi:

“Örneğin beden algısı bozukluğu yaşayan biri ne kadar çok estetik operasyon geçirse de tatmin olmayacaktır. Duygudurum bozukluğu yaşayan biri manik atağın etkisinde hızlı bir karar ile estetik müdahale yaptırabilir. Gerçekliği değerlendirme yetisinde sorun yaşayan, psikotik atak geçiren kişiler ise  takıntılı biçimde bir dizi estetik operasyon geçirse de zihninde tahayyül ettiği sorunun bir türlü giderilmediğini düşünerek bu davranışı tekrarlayabilir. ”

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel