Esnafı hava çarptı, "Kışlıklar" elde kaldı

Enflasyon İklim değişikliği Moda
Esnafı hava çarptı, "Kışlıklar" elde kaldı

Küresel iklim değişikliği Eminönü esnafını da vurdu. Kışlık ürünler, havalar soğumadığı için tezgahlarda kalırken, birçok esnaf neredeyse siftah yapamadan dükkan kapatmaya başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan son duyuruda ise hava sıcaklıklarının perşembe gününden itibaren yurt genelinde düşeceği belirtilirken, esnaflar da dört gözle havaların soğumasını beklemeye koyuldu.

Bahar yaşatan havalar kışlık kıyafetler satan esnafı da etkilerken, kışlıklar tezgahlarda kaldı. Esnaf, çareyi indirim yapmakta bulsa da; vatandaş, hava sıcaklıkları nedeniyle tercihini kışlık ürünlerden yana kullanamıyor. İstanbul ticaretinin kalbi Eminönü, Mahmutpaşa ve Aksaray'daki esnaflar, dört gözle havaların soğumasını beklediklerini söylerken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan son tahmin raporunda ise sıcaklıkların Perşembe’den itibaren yurt genelinde düşeceği duyuruldu. Sıcak havadan mağdur olan esnaflar neredeyse siftahsız dükkan kaparken; Eminönü'nde esnaflık yapan Oğuzhan Beykent, "Montları indirimli satsak da havalar soğumadığı için tercih edilmiyor. Mallar elimizde kaldı" dedi.  

TURİSTLER AYAKTA TUTUYOR

Bir diğer esnaf İzzet Halitoğulları da Mahmutpaşa Yokuşu'nda 8 yıldır kışlık mont sattığını belirtirken,  "Dükkanda her renk kaban ve mont var ancak havaların sıcaklıklardan dolayı durgun bir sezon geçiriyoruz. Şu an turistler sayesinde ayakta duruyoruz. Neredeyse geçen seneki fiyatlardan mal satıyorum” diye konuştu. 

Esnafı hava çarptı, "Kışlıklar" elde kaldı - Resim : 1
İklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışı esnafın işlerini olumsuz etkiledi. 

GELEN GİDEN YOK

Mahmutpaşa yokuşunda kışlık ürünler satan Özge Hancıoğlu ise geçen yıldan ellerinde kalan ürünleri pazarlamak zorunda kaldıklarını dile getirerek, şunları söyledi: “Fiyatlar ortalamadan daha düşük ama yine de marka ürünler tercih ediliyor. İşler durgun, stokları eritmek için dükkanın önünü pazar yerine çevirdik. Yine de gelen giden yok."

BUNA DA ŞÜKÜR

20 yıldır aynı çarşıda esnaflık yapan Abdulbaki Er de uygun fiyata ürün sattıklarını anlatırken, “Yerli müşteride para yok ama ihtiyacı olan yine alıyor. Yabancı turistler de ince kıyafetler tercih ediyor. Bu sezon için kötü diyemeyiz yine de Allah'a şükür. Ben kazandığım parayı bilirim, nankörlüğe gerek yok. Burası bir ticarethane, ürünleri değiştiririz yine müşterimizi memnun ederiz” ifadelerini kullandı.

Esnafı hava çarptı, "Kışlıklar" elde kaldı - Resim : 2
Bazı esnaflar ise, uygun fiyatlı ürünleri kapıda satarak müşteri çekmeye çalışıyor.

HAVALAR ETKİLİYOR

Öte yandan Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkan Yardımcısı Ve Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hayati Akbaba ise yaptıkları işin hava durumu ile ilgili olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: "Geçen yıl kış hiç gelmezken, bu sene de havalar soğumadı. Esnaf yazlıkları yeni kaldırmaya başladı. Kışlık, yazlık bir arada satılıyor. Önümüzdeki haftalardan itibaren havaların soğumasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yıllara göre fiyatlar o kadar da yüksek olmayacak. Bazı ürünleri aynı fiyatlara satanlar var nedeni de enflasyon beklentisi olmayışı. İşler de durgun, üretim zayıf bu nedenle fiyatlar gerilemedi demesek de artmadı. Bir de eskiye yöneliş var, paçalar genişledi, beller yükseldi."

[email protected]

Kaynak: Web Özel