Eskişehir'de belediye, 360 civarı hayvanın bulunduğu hayvan bakımevinin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından kapatılma kararına tepki gösterdi
Eskişehir'de Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 2005 yılından bu yana faaliyette olan Geçici Hayvan Bakımevi’ne, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ‘yasaya aykırı’ olduğu gerekçesiyle kapatma kararı verildiğini açıkladı. Belediyenin itiraz yazısına ise ilginç bir yanıt geldi.
Kapatma kararı verilen hayvan bakımevinde barınan yüzlerce can, çaresiz kaldı.
Eskişehir Hayvanları Koruma Kurulu ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Odunpazarı Belediyesi’ne gönderdikleri yazıyla Yassıhöyük Mahallesi’nde bulunan Odunpazarı Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi’nin kapasitesinin artırılmasını istedi. Odunpazarı Belediyesi’nin talebi üzerine hayvan bakımevinin hemen yanındaki hazine arazisini tahsis edildi.
Belediye ekipleri, arazi üzerinde genişletme çalışmaları yaparken, mahalle sakinleri barınağın ve yeni yapılacak alanın rahatsızlık yarattığını ve kötü kokuya yol açtığını belirterek şikayette bulundu. Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü gönderdiği yeni yazıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü nedeniyle arazinin 3 ay içerisinde boşaltılarak eski haline getirilmesini istedi. Ayrıca, mevcut bakımevinin de ‘yasaya aykırı’ olduğu belirtilerek kapatma kararı alındı. Odunpazarı Belediyesi, Eskişehir 2’nci İdare Mahkemesi’ne karar ilişkin itiraz davası açtı. Ayrıca Odunpazarı Kaymakamlığı ile Eskişehir Valiliği’ne de itiraz etti.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kurt, 2005 yılından bu yana ruhsatlı olarak faaliyet yürüten Geçici Hayvan Bakımevi’ne yönelik alınan kapatma kararının hayvanların mağduriyetine yol açacağını söyledi. Alınan kararlara karşı İdare Mahkemesi’ne itirazda bulunduklarını ifade eden Kurt, "Bu barınak 2005 yılında ruhsat almış ve 2005 yılından bugüne kadar 20 bininin üzerine kısırlaştırma yapmış. Binlerce hayvanı sahiplendirmiş.
Gerek sivil toplum örgütleriyle gerek kent konseyi kanalıyla pek çok etkinlik yapmış çocuklara ve halkımıza hayvanları sevmeyi öğretmeye çalışmış bir kurum. Biz 2014 yılında seçildik. 2014 yılından bu yana da biz sürdürüyoruz. Yani bizden önce başlamış. 2014’ten, 2023’e geldiğimizde biliyorsunuz yasada bazı değişiklikler oldu ve biz ister istemez bu yasaklı ırk denilen hayvanları alıp orada ömür boyu mahkumiyete ve ikamete zorunlu hale getirdik.