Erzincan'da altın madeninde toprak kayması! 9 kişiye ulaşılamıyor

ERZİNCAN / AA
Erzincan Gündem haberleri AFAD

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda toprak kayması meydana geldi. Bakan Yerlikaya, 9 kişiye ulaşılamadığını söyledi. Maden sahasında 827 personelin katılımıyla arama kurtarma çalışması yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm imkanların seferber edilmesini istedi.

Erzincan’ın İliç ilçesinde saat 14:30 sularında altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda toprak kayması meydana geldi. Toprak kaymasının yaşandığı Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgeye Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli'den ekipler  sevk edildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, maden sahasında 9 kişiye ulaşılamadığını açıkladı. Toprak kaymasının yaşandığı alanda 820 personelle arama kurtarma çalışması yapılıyor. Olayla ilgili olarak İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

 "827 PERSONEL GÖREV YAPIYOR"

Bölgede görev yapan personel sayısı hakkında da bilgi veren Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Şu an itibarıyla bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personel görev yapıyor. Ayrıca 562 araç, 5 dron, 2 kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer aracı yani KBRN dediğimiz araçlar. 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeğiyle birlikte arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede hem yeni gelişebilecek bir kaymayı izlemek hem de göçük altındaki kişileri, araçları saptayabilmek amacıyla mobil takip sistemleri ve yer radar gibi ekipmanlar kuruldu. Sahada dekontaminasyon ve mobil koordinasyon tırları görevlendirildi. AFAD koordinasyonunda üniversitelerimizden gelen bilim insanları bölgenin önceki ve güncel haritalarını kullanarak stabil alanları tespit ediyor ve bu alanlara izleme cihazları yerleştirmeye başladılar. Bununla birlikte uydu radar verilerinden sahadaki hareketlerin geçmişe yönelik davranışları inceleniyor ve yapılacak çalışmalarda olası riskli bölgeler belirleniyor. Ayrıca bölgede gece boyunca arama kurtarma çalışmalarını sürdürebilmek için 40 jeneratör ve 40 aydınlatma kulesi bulunuyor."

Bakan Yerlikaya, arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam edeceğini dile getirerek, "Madencilerimize, Erzincan'ımıza ve milletimize tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. En büyük duamız buradan güzel haberleri milletimizle buluşturmak olacaktır." ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise "Kazayı araştırmak üzere Bakanlığımıza bağlı 3 Başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirilmiş olup gerekli incelemeler yapılacaktır" açıklamasında bulundu. 

AFAD: 9 İLDEN PERSONEL SEVK EDİLDİ

AFAD'dan olaya ilişkin yapılan açıklamada, "Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz." denildi.

BAKAN YERLİKAYA: 9 KİŞİYE ULAŞILAMIYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, maden sahasında yaşanan toprak kaymasında 9 kişiye ulaşılamadığını söyledi. Yerlikaya, bölgede 400 personelle arama kurtarma çalışmasının sürdüğünü ifade etti. Yerlikaya, olayla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Civar illerden AFAD, Jandarma, TSK ve UMKE ile yapabileceğimiz her şeyi seferber ettik. 400 kişi ve 40'ın üstünde araç sahada çalışıyor. Maden ocağının üstünde büyük bir kütle var. Ağırlığı taşıyamamasından dolayı kaymadan kaynaklanan bir göçük söz konusu. 667 çalışanın içinden 9 çalışanımızın eksik olduğunu ve muhtemelen bu kayan toprağın altında olduğunu düşünüyoruz. Bütün temennimiz arama kurtarmayla birlikte müjdeli haberler vermek istiyoruz."

Erzincan'da altın madeninde toprak kayması! 9 kişiye ulaşılamıyor - Resim : 3

4 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili 4 savcının görevlendirildiğini belirterek şunları aktardı:

"Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, göçük altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum."

Erzincan'da altın madeninde toprak kayması! 9 kişiye ulaşılamıyor - Resim : 4

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA GELDİ

Erzincan'da altın madenini işleten firma Anagold Madencilik, kamuoyu açıklaması yayınlandı:

Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın İliç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz.

Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.

Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."

BAKAN KOCA: KURTARMA VE ACİL SAĞLIK HİZMETİ İÇİN GÖREV BAŞINDAYIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Erzincan İliç’te bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması olayı sebebiyle 6 Ambulans ve 2 UMKE Timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti için görev başındayız. Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı. Allah bu ve benzeri tüm afetlerden korusun." dedi.

Bakan Koca bir başka açıklamasında ise şu ifadelere yer verdi: "Erzincan İliç’te maden ocağında yaşanan toprak kayması sebebiyle toprak altında kalan 9 kişi için olay yerine görevlendirilen ambulans sayısı 10’a, UMKE ekibi sayısı 3’e çıkarıldı. Tam donanımlı Acil Müdahale Ünitesi kuruldu, 2 Acil Müdahale Aracı görevlendirildi."

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI: İNCELEME VE SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Erzincan ili İliç ilçesinde bulunan ve Anagold Madencilik’in ruhsat sahibi olduğu maden sahasında 13 Şubat 2024 saat 14:30’da toprak kayması meydana gelmiştir. Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmıştır." ifadelerine yer verildi.

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÇALIŞMALARI YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'un açıklaması şu şekilde:

"Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda meydana gelen toprak kaymasından etkilenen madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılması için tüm kurum ve kuruluşlarımız tam koordinasyon halinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, madenci kardeşlerimizin kurtarılması ve bu elim olayın aydınlatılması için yapılan çalışmaları yakından takip etmektedir. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulmaktadır. Madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyoruz.

Vatandaşlarımızın resmî kanallar yoluyla teyit edilmemiş ve doğruluğundan emin olunmayan sosyal medya içeriklerine itibar etmemesi, doğru bilgi için resmî kanalları takip etmesi önem arz etmektedir. Allah ülkemizi tüm kazalardan muhafaza eylesin. Geçmiş olsun.

VALİ AYDOĞDU: FIRAT NEHRİ'NE BİR SIZMA YOK

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu'nun olay yerindeki açıklamaları: 

"Şu anda önemli olan bu toprak altında kalan vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde ulaşıp, onları sağ salim çıkarmak. Onun için biz gerekli tüm bilgileri vereceğiz. Bakın toprak diyoruz, biz gittik bütün arkadaşlarımızla hem sağ taraftaki hem de sol taraftaki toprak kaymasını gördük. Şu anda bütün arkadaşlar ölçümleri yapıyorlar. Ankara'dan ekipler yola çıktı geliyorlar. Şu anda bizim için en önemli olan toprak altında kalan vatandaşlarımızı sağ salim çıkarmak. Bu konuyla ilgili bütün ekiplerimiz burada. Biz olayın olduğu anda buradaydık. Sayın İçişleri Bakanımız her 10 dakikada bir bilgi alıyor. Cumhurbaşkanımız Mısır'dan aradı, bilgi arz ettik. Bütün arama kurtarma ekipleri burada. Canla başla çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Bir eksik, kusur varsa devlet zaten bunun gereğini mutlaka yapar ama şu anda en önemli önceliğimiz toprak altında kalan vatandaşlarımıza bir an önce ulaşmak."

Vali Aydoğdu, ilerleyen zamanlarda yine açıklama yapacağını belirterek, "(Siyanür iddiaları) Şu anda bir sızma söz konusu değil. Olsa bunu size açıklarız. Fırat Nehri'ne sızma söz konusu değil. Toprak kayması oldu, yani bu toprak kayması dışında herhangi bir problem yok. Bütün ekipler geliyor, buradaki bütün kontrolleri yapacaklar." dedi.

Devletin bütün imkanlarının seferber edildiğini vurgulayan Aydoğdu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın kente gelmek için hareket ettiğini sözlerine ekledi.

Bölgede, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül ile Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun'da hazır bulundu.

BAKAN YERLİKAYA'DAN YENİ AÇIKLAMA: 8-9 DÖNÜMLÜK BLOK KAYARAK 100 DÖNÜMLÜK ALANA YAYILDI

Haber Global ekranlarından aktaran İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya şunları kaydetti:

"Firmanın 667 çalışanı var, maalesef 9 kişiden haber alınamıyor. Tek bir gayretimiz var, 400 çalışan var. Civar illerden de ve o bölgeden de gelen AFAD ve bölge kurtarma, 112, jandarma, emniyet, Mehmetçiğimiz, itfaiyemiz var. Devletimizin tüm imkanlarını oraya seferber ettik, tek dilediğimiz buradaki kardeşlerimize bir an evvel ulaşmak. Sağlık Bakanlığı en başından itibaren hazırlıklarını tamamladı. Cumhurbaşkanımıza anbean bilgi aktarıyoruz. 8-9 dönümlük bir blokun olduğu gibi kaydığı ve 100 dönümlük araziye yayıldığı söyleniyor. Büyük bir kütle ama arkadaşlarımız tecrübeli, inançlı, seferberlik ruhuyla elimizden geleni yapacağız."

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI: SABIRLI DERESİ’NİN FIRAT NEHRİ’NE ULAŞTIĞI MENFEZİN KAPAKLARINI KAPATTIK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Erzincan'daki maden kazası için "Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattık." ifadeleri kullanıldı.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VALİ AYDOĞDU'YU ARAYIP BÜTÜN İMKANLARIN SEFERBER EDİLMESİNİ İSTEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan toprak kayması ile ilgili Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’dan bilgi aldı.

Vali Aydoğdu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kayıp kişilerin bulunması amacıyla başlatılan arama kurtarma çalışmalarının son durumunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devam eden arama kurtarma çalışmaları için tüm imkanların seferber edilmesini istedi.

SAVUNMA BAKANLIĞI TARAFINDAN AÇIKLAMA

Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"3’üncü Ordu Komutanlığımız, toprak kayması meydana gelen Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlıyor.

Erzincan Valiliğinin talebi üzerine; 3’üncü Ordu İstihkâm Savaş Taburu, devletimizin ilgili kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak haber alınamayan işçi kardeşlerimizi kurtarma çalışmaları yürütüyor."

BAKAN BAYRAKTAR'DAN AÇIKLAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından sosyal medya hesabında yapılan paylaşımda şu sözlere yer verildi:

"Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan maden kazası sonrası 9 maden işçimize ulaşmak için bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir.

Bakanlık olarak ilk andan itibaren oluşturduğumuz kriz merkezinde gelişmeleri anbean takip ediyoruz.

Çalışmaları yakından koordine etmek için Sayın Cumhurbaşkanımızla bulunduğum yurt dışı programını yarıda keserek bu gece itibarıyla bölgeye geçeceğim."

ULAŞTIRMA BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:

"Erzincan’da maden ocağında meydana gelen toprak kayma hadisesi tüm ülkemizi olduğu gibi bizleri de derinden üzmüştür. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak; olayın yaşandığı ilk andan itibaren Sn. Bakanımızın talimatıyla Trabzon, Elazığ ve Sivas Bölge Müdürlüklerimizden arama kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla olay yerine araç ve personel desteği sağlanmıştır.

Ekiplerimiz, işçilerimizin kurtarılması için tüm imkanları ile sahada çalışmalarını sürdürmektedir. Temennimiz, can kaybı yaşanmadan işçilerimizin kurtarılması ve sağlıklı bir şekilde ailelerine kavuşturulması. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Rabbim her türlü kaza ve afetten milletimizi korusun."