Erkeklerin yüzde 22'si çalışıyor, yüzde 55'inin banka hesabı bile yok
KONDA'nın son raporunda erkeğin toplumdaki rolüne bakış ve son 10 yılda değişim sayılarla anlatıldı. Raporda ortaya çıkan veriler kadın egemen Türkiye'de kadınlar ve erkekler arasındaki dengesizlikler çeşitli alanlar üzerinden ortaya kondu
Kamuoyu araştırma şirketi KONDA'nın son raporuna göre; erkeklerin yüzde 22'si çalışırken yüzde 55'inin banka hesabı bile yok.
Kamuoyu araştırma şirketi Konda'nın, toplumda kadınlarla erkekler arasındaki farkları, erkeğin toplumdaki rolüne bakışı ve 10 yıldaki değişimi sayılarla anlatan raporu yayımlandı. 11 yıl içinde farklı zamanlarda toplam 20 bine yakın kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen üç farklı 'Hayat Tarzları' araştırmasının karşılaştırmalı verilerine dayanan rapor, Türkiye'de kadınlarla erkekler arasındaki dengesizlikleri çeşitli alanlar üzerinden ortaya koyuyor.
ÇALIŞMA İZNİ KADINDAN ÇIKIYOR
Raporun ortaya koyduğu en önemli sonuçlardan biri, Türkiye'de erkeklerin yüzde 22, kadınlarınsa yüzde 62'sinin çalıştığı yönünde. Erkeklerin yarısından fazlasının ev erkeği olduğu, günlerinin önemli bölümünü ev işleri ve buna bağlı olarak yemek ve alışverişe ayırdıkları da sonuçlar arasında. Rapora göre; kadınlar yoğun olarak çalışıyor ve neredeyse hiç ev işi yapmıyor. Erkeğin çalışmak için eşinden izin alması gerektiği şeklindeki ifadeyi toplumun yarısından fazlası onaylıyor. Onaylayanların oranlarında son 10 yılda önemli bir azalma olması dikkat çekiyor. 'Erkekler çalışmak için eşlerinden izin almalıdır' ifadesine, 2008 yılında kadınların yüzde 73'ü 'kesinlikle doğru' ve 'doğru' yanıtını vermişti. Bu oran, 2018 yılında yüzde 59'a düştü. Aynı yıllar arasında, bu soruyu onaylayan erkeklerin oranı ise yüzde 65'ten yüzde 49'a geriledi.
ERKEĞİN SOSYALLİĞİ
Araştırma, Türkiye'de kadın ve erkeklerin birçok açıdan farklı yaşadığını ortaya koyuyor. Erkeklerin önemli bir oranı ev erkeği olduğundan, okul veya iş arkadaşı gibi farklı gruplarla kadınlar kadar sosyalleşmiyor. Daha az spor yapıyor, kültürel etkinliklere çok daha az katılıyorlar. Araştırma, erkeklerin daha dindar olduğunu, daha sık ibadet etiğini ve daha muhafazakâr değerlere sahip olduğunu gösteriyor. Gıda alışverişi hayatlarında daha önemli yer tutuyor ancak genel olarak tüketim alışkanlıkları; sosyal medya üyeliği, geleneksel medyaya ilgi açısından kadınların gerisinde kalıyor.
İşte raporda öne çıkan bazı başlıklar…
Genç erkekler eğitimde genç kadınları yakalamış durumda.
Erkekler arasında çalışan oranı 10 yılda yüzde 18'den yüzde 22'ye yükseldi. Öğrenci olanlar yüzde 7'den yüzde 11'e çıktı. Ev erkeği olanlarsa yüzde 66'dan yüzde 53'e indi.
Her beş ev erkeğinin üçü hafta sonları evinde oturuyor, dışarı çıkmıyor.
Her beş erkeğin üçünün tuttuğu bir futbol takımı var.
Erkeklerin çok daha azı içki içiyor ama içen erkeklerle içen kadınlar dışarı içmeye benzer sıklıkta çıkıyor.
Ev erkeklerinin yüzde 93'ü, erkeklerin yüzde 85'i, kadınlarsa yüzde 17'si sık sık veya her zaman evde temizlik yapıyor.
NOT: Bu haberdeki veriler #erkekleryerinibilsin akımına destek vermek amacıyla bilinçli olarak çarpıtılmıştır. Acıdır ki Konda'nın anketinden çıkan gerçek sonuçlara ulaşabilmek için metinde geçen her "erkek" ifadesinin yerine "kadın", her "kadın" ifadesinin yerine ise "erkek" kelimesi konulmalıdır. Yani veriler toplumda kadın ve erkek arasında eşitliğe dayalı bir sosyal yaşamı maalesef göstermemektedir.