Ergene Nehri için sarı alarm

Trakya

Son bir haftada debisi yaklaşık 9 kat artan Ergene Nehri'nde yer yer taşkınlar meydana geldi, sarı alarm verildi. 

Trakya'da etkili olan kuvvetli sağanak ve kar erimeleri nedeniyle debisi son bir haftada 9 kat artan Ergene Nehri için 'sarı alarm' verildi.

Yağışların etkisiyle nehrin debisi saniyede 170 metreküp akış seviyelerine yükseldi.

Devlet Su İşleri (DSİ) nehir için" sarı alarm" durumuna geçti.

TARIM ARAZİLERİ SU ALTINDA

Nehirdeki debi artışıyla birlikte su seviyesi yükseldi. Uzunköprü ilçesindeki yatağından çıkarak yer yer taşkınların meydana geldiği nehrin çevresindeki tarım arazileri sular altında kaldı.

"KİRLİ SU TARIM ALANLARINA SAÇILDI" HABERİYLE GÜNDEME GELMİŞTİ

16 Ocak'ta Trakya'daki yağış, Ergene Nehri'nin taşmasına neden olmuş, yine binlerce dönüm tarım arazisi sular altında kalmıştı. Trakya Platformu Sözcüsü avukat Bülent Kaçar, "Bu durum bizim açımızdan endişe verici. Kanserojen maddeler şu an tarıma saçılmış durumda" demişti.

Yıllardır sanayi atıklarıyla kirli akan Ergene Nehri’nin taşmasının büyük bir  çevre kirliliğine yol açacağını söyleyen Trakya Platformu Sözcüsü avukat  Bülent Kaçar, "Trakya'da beklenen, özlenen yağışlar geldi. Hem Meriç hem de Ergene Nehri'nin debileri arttı. Önlem alınmayan noktalarda taşkınlar yaşanıyor. Şu an Uzunköprü ilçesinin kenar mahallerindeki evlere kadar, tarım arazilerine yayın su çoğalmış durumda. Tabi bu durum bizim açımızdan endişe verici. Şu an tarım yapılan tarlalarımıza kimyasal sanayi atıkları yayılıyor. Ergene'de yıllardır kirlilik sonucu dipte çökermiş olan çamurlarda yayılıyor. Kansorejen maddeler şu an tarıma ve doğaya saçılmış durumda. Şu an taşan çamurlar, nehir kıyısındaki çimeni lacivert renge çevirirken betonları  siyaha boyamış durumda. Tarım arazilerine taşan bu zehirli su, çevreye ve yer altı kaynaklarına karışacak" ifadelerini kullanmıştı. 

Kaynak: AA

Ergene Nehri Trakya