Eminönü alt geçit esnafı: Yağmur sonrası zararımız 5 milyon lira

Eminönü'nde şiddetli yağış sonrası sular altında kalan alt geçitteki temizlik çalışmaları sona erdi, bazı dükkan sahipleri kepenk açtı. Esnafı toplam zararlarının 5 milyon lira olduğunu, tüm mallarının çöpe gittiğini söyledi ,

İstanbul'da önceki gün yağan yağmurdan en çok etkilenen Eminönü alt geçidi esnafı oldu. Eminönü ve tramvay alt geçidindeki dükkânları ve malları su altında kalan esnaf dün kullanılamaz hale gelen mallarını toplayıp çöpe attı. Zabıta ekipleri her iki alt geçidin giriş ve çıkışlarını kapatarak vatandaşların içeri girmesini engelledi. Eminönü alt geçidinde 22 yıldır esnaflık yapan Rıza Çalışkan iki alt geçitte yaklaşık 5 milyon TL zarar olduğunu öne sürerek şöyle konuştu: 

ÇOĞUNU KURTARAMADIK

"Buraya bir insan boyunda su girdi. Kurtaramadığımız mal çok oldu. Benim 100 bin liraya yakın zararım var. Belediye başkanı açıklamasında 'zarar karşılanacak' dedi. Ama ne olur bilmiyoruz." Tramvay altgeçidi esnafı Abdullah Hiçyılmaz "Burada bizi yağmur suyu vurmadı, pompadan gelen su vurdu. Burası bomba gibi patladı, su doldu içeri. Mermerler havaya uçtu. Allah'tan çoluk çocuk yoktu burada. 2 milyon TL zararı var alt geçidin" ifadesini kullandı.

Eminönü alt geçit esnafı: Yağmur sonrası zararımız 5 milyon lira - Resim : 1

TEMİZLİK TAMAMLANDI ESNAF DÜKKAN AÇTI

 Alt geçit, temizlik çalışmalarının ardından bu sabah saat 09.00 sıralarında yeniden yaya trafiğine açıldı. Bu sırada bazı esnafın tezgahlarını açtığı görüldü. O esnaflardan biri olan Ahmet Şahin, "Zararımız büyük. 100 bin lira civarında bir zararımız var tabi. Büyükşehir Belediye Başkanı geldi ve 'telafi edeceğiz' dedi. Biz de bekliyoruz. Talebimiz, bir daha olmasını istemiyoruz. Normalde yukarıdan gelen yağmur geçitten gelmiyor. Alt kanaldan yukarı çıkıyor sular, bunların yapılmasını istiyoruz. Biz buranın temizliğine dün sabah 10.00'da başladık halen de bitmedi temizlik, devam ediyoruz." dedi.

Bir başka esnaf Mücahit Çalışkan ise, "8 dükkan bu geçitte. 8'inde de zarar var. Tahmini dükkan başına 100 bin liradan fazla zarar var. Onun dışında ekstraları söylemiyorum. Çünkü su baskınında personel cep telefonlarını ve cüzdanlarını kaybetti. Biz canımıza bir şey olmadı diye şükür ediyoruz. Bizim talebimiz yer altı sistemini tamamen düzeltsinler. Biz onlardan, 'gelin cebimize para koyun' demiyoruz. Bir daha böyle bir şey yaşanmasın. Talebimiz bu. Biz şu an kuru olan malları açıyoruz, su değemeyen malları. Ama malımızın çoğu da çöpe gitti. Bir daha böyle bir durum yaşanmaması için tedbir almalılar. Bundan 10 yıl önce de oldu, 3 yıl önce de oldu. Bir daha yaşanmasın istiyoruz" diye konuştu.

Eminönü alt geçit esnafı: Yağmur sonrası zararımız 5 milyon lira - Resim : 2

İMAMOĞLU: METEOROLOJİ'DEN İKAZ ÇOK GEÇ GELDİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da yağmurdan etkilenen yerlerde inceleme yaptı. Yağmur sonrası mağdur olan esnafla konuşan İmamoğlu, Meteoroloji'den ikazın çok geç geldiğini belirterek maddi ve manevi olarak esnafın yanında olduğunu belirtti.

İmamoğlu, "Olan olayda şu, Meteoroloji doğru zamanda, doğru ve önemli uyarıyı yapmamıştır. Yani, 12.30'da AKOM'a orta şiddetli bir uyarı gelmiştir. Tabii hem zamanı hem uyarının biçimi yeterli olmamıştır. Zira 114 kilo yağmur düşmüştür bu alana. Tabii ciddi bir fark var arada. Tabii Üsküdar ve birkaç ilçemize de 40 -45 kilo saatte yağış olmuştur. Tüm kurumların tedbirleri alma konusunda erken uyarı sistemini de iyi bir şekilde işlemesi lazım. Bu konuda kurumsal iş birliğini de güçlendireceğiz." dedi.

Eminönü alt geçit esnafı: Yağmur sonrası zararımız 5 milyon lira - Resim : 3

VATANDAŞ YÖNETİCİLERİNİ İŞİN BAŞINDA İSTİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Meteorolojiye ilişkin iddialarıyla ilgili şunları söyledi: "Bu iddialar akla ziyan iddialardır. Hafta başından beri meteorolojik koşulların İstanbul'da aleyhte ve yağışla ilgili gelişebileceğine dair açıklamamız olmasına rağmen 'Meteoroloji geç açıkladı' diyorlar. Ben bunu doğru bulmuyorum. Yöneticilerin işlerinin başında olması gerekir. Eğer yöneticisiysen geleceksin işinin başına geçeceksin. Vatandaş bunu bekliyor. Kayıp da olabilir, can kaybı da ama vatandaş yöneticilerini başında istiyor. İstanbul'da da yağışla beraber bir şeyler gelmiş ama işinizin başında olacaksınız. Ondan sonra kamunun diğer kurumlarını suçlamayacaksınız."

METEOROLOJİ: KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI YAPTIK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise "İstanbul'da gök gürültülü sağanak yağış beklentisi"ni içeren bilgilerin belediyelere e-posta aracılığıyla gönderildiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı: "İmamoğlu, dün (önceki gün) 12.30'da yayımladığımız uyarıyı sadece dikkate almış, 13 Ağustos 2019 tarihinden itibaren yayımladığımız diğer raporları ise dikkate almamaktadır." Ayrıca yapılan uyarıda yağış şiddetinin "kuvvetli" olarak rapor edildiği belirtildi.


Eminönü İstanbul