Emine Erdoğan, BM oturumunda Türkiye'nin sıfır atık politikasını anlattı, çağrı yaptı: Ben de haykırıyorum, dünya 5'ten büyüktür

emine erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, New York'ta BM Genel Kurulu'ndaki Sıfır Atık Günü Özel Oturumu'nda yaptığı konuşmada, "İnsanlık olarak ya hep birlikte kazanacağız ya da hep birlikte kaybedeceğiz, bugün topyekün harekete geçmeliyiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, New York'ta BM Genel Kurulu'nda Sıfır Atık Günü Özel Oturumu'nda konuştu.

Erdoğan, Türkiye'nin Sıfır Atık politikasını anlattı, dünyaya çağrı yaptı.

Erdoğan, "Açlıktan ölen çocukların sayısı obeziteden ölen çocuklarla aynıyken adil paylaşımdan söz edemeyiz. Üretilen gıdanın üçte birini çöpe atıyoruz. Hem de bu gıdalar açlık sorununu bitirebilecekken. Ben de bu yüzden haykırıyorum. Dünya 5'ten büyüktür" ifadelerini kullandı.

Emine Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Deprem sürecinde dünyanın dört bir köşesinden gelen dost yardımlar milletimiz için önemli bir teselli kaynağı olmuştur. Arama kurtarma ekipleri göndererek dua ve iyi dileklerini paylaşan tüm dost ülkelere şahsım ve Türk halkı adına teşekkür ediyorum.

"KAYBEDECEK BİR DAKİKAMIZ YOK"

İnsan, bahşedilen kaynakları hoyratça tüketmeye başladı. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, adeta görmediğimiz çöp zararsızdır düşüncesiyle atıklar en az gelişmiş ülkelere gönderiliyor. Dünyanın farklı yerlerinde hala iklim değişikliği kaynaklı binlerce çocuk ölüyorsa, kaybedecek bir dakikamız yok demektir. Tek bir sigaranın üretimi için 3.7 litre su kullanılması, sorunlu her dünya vatandaşını derinden yaralıyor.

"TOPYEKÜN HAREKETE GEÇMELİYİZ"

Sokak ve sahillerde en yaygın toksik atık olan sigara izmaritlerinin yok olması için 10 yıl gerekiyor. Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri ise geri dönüşmeyen atıklar olarak doğayı ve insanlığı tehdit ediyor. Dünyayı kurtarmak da yine bizim elimizde. İnsanlık olarak ya hep birlikte kazanacağız ya da hep birlikte kaybedeceğiz, bugün topyekün harekete geçmeliyiz.

"SIFIR ATIK VAKFI KURMANIN ÇALIŞMASI İÇİNDEYİZ"

Biz bu düşüncelerle sıfır atık projemizi başlattık. Proje kapsamında 650 milyon ton hammadde tasarrufu sağlanırken 4 milyon ton sera gazı salınımı önlendi. Çevre sorunlarında çözümün bir parçası olma kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bir Sıfır Atık Vakfı kurmanın çalışmaları içindeyiz. Anadolu halkı sürdürülebilirliği asırlardır uyguluyor. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta dile getirdiği 'Dünya 5'ten büyüktür' ifadesi iklim değişikliği ile mücadelede de önem kazanıyor. Sonuçlarından en çok etkilenen ülkelerin gözetildiği adil sistem kurma mecburiyetindeyiz.

Açlıktan ölen çocukların sayısı obeziteden ölen çocuklarla aynıyken adil paylaşımdan söz edemeyiz. Üretilen gıdanın üçte birini çöpe atıyoruz. Hem de bu gıdalar açlık sorununu bitirebilecekken. Ben de bu yüzden haykırıyorum. Dünya 5'ten büyüktür.

Kaynak: Haber Global TV

emine erdoğan BM Birleşmiş Milletler