Elektrikte yeni dönem: Çok tüketen çok ödeyecek
Elektrik faturalarında yeni dönem resmen başladı. Belirlenen tüketim sınırını aşan aboneler, daha yüksek ücret ödeyecek. Şubat ayı itibarıyla aylık 1.047 lira ve üzeri elektrik tüketenler devlet desteğinden yararlanamayacak. Bu değişiklikle birlikte faturalarda yüzde 93’e varan artışlar görülebilecek.
Elektrik faturalarında devlet desteği yeniden düzenlendi. Artık yüksek tüketimi olan aboneler daha fazla ödeme yapacak.
Yeni modele göre, aylık 417 kilovatsaat ve üzeri elektrik tüketenler destekten yararlanamayacak. Düzenleme 1 Şubat itibarıyla yapılan tüketimler için geçerli olacak.
Bu sınırın üzerinde elektrik kullananlar, toplam abonelerin yalnızca yüzde 3’ünü oluşturuyor. Yani 42 milyon abonenin yaklaşık 1 milyon 200 bini devlet desteği dışında kalacak.
Tüketim Sınırına Dikkat!
Aylık 1.047 lira ve üzeri elektrik faturası olan aboneler destek kapsamı dışında kalacak ve faturalarında artış yaşanacak.
Ticari aboneler içinse bu sınır 15 bin kilovatsaat olarak belirlendi. Tüketimler, takvim yılı baz alınarak hesaplanacak.
Faturalar Ne Kadar Artacak?
Türkiye’de bir hanenin ortalama elektrik faturası 414 lira olarak hesaplanıyor. Sınırın aşılması durumunda faturalar önemli ölçüde artacak:
1.047 lira fatura ödeyen mesken abonesinin faturası yüzde 93 artarak 2.016 liraya çıkacak.
600 kilovatsaat tüketimi olan ve 1.616 lira fatura ödeyen abonenin faturası yüzde 80 artarak 2.903 lira olacak.
1.000 kilovatsaat tüketimi olan ve 2.860 lira ödeyen abone, yüzde 69 artışla 4.839 lira ödeyecek.
Yıllık enerji tüketimleri mevcut ve bir önceki yılın faturalarına göre takip edilebiliyor. Ancak Son Kaynak Tedarik Tarifesi sınırına ilişkin nihai değerlendirme dağıtım şirketleri tarafından yapılıyor.