Eksi netle devlet üniversitesi kazandı

YKS

Sistemdeki bir boşluk sayesinde bir öğrenci eksi 2 neti olmasına rağmen bir devlet üniversitesine yerleştirildi.

TYT ve AYT toplamında -2 net yapan bir öğrenci, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümüne yerleşti.

Öğrencinin üniversiteye yerleştirilmesinde herhangi kural dışı bir durum yok. Baraj uygulaması kaldırıldığı için sistemdeki bir boşluk öğrenciye eksi netle yerleşme fırsatı sunuyor.

Eğitimci Onur Soğuk bu garip durumu Haber Global canlı yayınında anlattı. Sinem Danacı'nın konuğu olan Soğuk, yaptığı tespitleri tek tek anlattı. Soğuk, öğrencinin TYT'de Türkçe ya da Matematik'ten 0,5'i geçmesi ve AYT'de de ilgili alanların herhangi birinden 0,5'i geçmesi halinde tercih yapabileceğini, bu öğrencinin de bu sayede eksi neti olmasına rağmen tercih yapıp bölümü kazanabildiğini anlattı. 

Soğuk, tıp mühendislik gibi bölümlerin sınavla öğrenci almaya devam etmesi gerektiğini, tercih edilmeyen bölümlere ise başvuru yöntemiyle öğrenci alınmasını önerdi. 

Soğuk üniversite mezunu olmanın artık işe girmek için bir kriter olmaktan çıktığını, kontenjanların artmasıyla da bu durumun daha da belirgin hale geldiğini söyledi. 

Soğuk 12 yıl zorunlu eğitim alan bir öğrencinin, üniversite sınavında nasıl eksi net yapabildiğinin de sorgulanması gerektiğinin altını çizdi. 

Kaynak: Haber Global TV

YKS üniversite sınavı