Ekonomi bağış kültürünü nasıl etkiledi? 'Bağış aldığım insanlar iş soruyor'

ÖZEL HABERLER
Ekonomi bağış kültürünü nasıl etkiledi? 'Bağış aldığım insanlar iş soruyor'
Türk toplumunda köklü bir bağış kültürü var. İllüstrasyon: Haberglobal.com.tr

Türkiye'de köklü bir vakıf ve bağış verme, hayır yapma kültürü var fakat dernekler son zamanlarda ekonomik olarak zorlanıyor. İhtiyaç sahiplerine ulaşmak isteyen dernek yöneticileri anlattı...

Pandemi, dövizdeki tırmanış, enflasyon nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşadığımız şu günlerde, insanların yardımlarıyla ayakta duran dernek ve vakıflar zor bir süreçten geçiyor. Özellikle pandemi ile birlikte yardım derneklerine yapılan bağışlarda ciddi düşüşler var. Tabi bağışların kesilmesiyle dernekler de ihtiyaç sahiplerine ulaşmakta zorluk yaşıyor.

Peki engellilere yardım eden veya ihtiyaç sahiplerine ulaşan dernek, sivil toplum kuruluşlarında son durum ne? Ülkemizde bağış kültürü ekonomik sıkıntılardan nasıl etkileniyor? Dernek yöneticileri anlatıyor👇

TÜRKİYE OMURİLİK FELÇLİLERİ DERNEĞİ

Pandeminin bağışları durdurduğunu söyleyen Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Semra Çetinkaya, insanların kendi dertlerine çare bulmaya çalışırken, bağış yapacak bütçeleri olmadığını dile getirdi. Çetinkaya, "Bırakın bağış yapmayı, 'Semra Hanım tanıdığınız kimse var mı? Çocuğumu işe sokabileyim' diyenler var. Ve bu insanlardan bağış alıyordum, düşünün" ifadelerini kullandı.

Ekonomi bağış kültürünü nasıl etkiledi? 'Bağış aldığım insanlar iş soruyor' - Resim : 1
Ünlü Youtuber Orkun Işıtmak (turuncu tişörtlü) topladığı kapaklar ile Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'ne tekerlekli sandalye teslim törenine katıldı.

Dağıtılan tekerlekli sandalyelerin döviz nedeniyle fiyatlarının 4 bin 700 TL'den, 6 bin 600 TL'ye çıktığını söyleyen Çetinkaya, "Birçok projemiz, bakım merkezimiz, kampanyalarımız var. Ayakta durmaya çalışıyoruz. Elimizde bütçe kısıtlı olduğu zaman da istediğimiz projeleri gerçekleştiremiyoruz" diyor. 

Semra Çetinkaya'nın verdiği bilgilere göre; bireysel bağışlarda yüzde 70 azalma var. Çetinkaya sözlerini şöyle noktaladı: 

Bayramlarda en fazla bağış olurdu ama insanlar kurban kesemedi. Engelliler haftasında engellilere akülü sandalye veriliyordu. Hepsinin oranları aşağıya indi.

Derneğin bir başka yetkili ise, şu anda yeni bağış kaynakları aradıklarını belirterek, "Siz ekonomik düzeyde iyiyseniz, bir başkasına destek olursunuz, ama işleriniz iyi gitmezse başkasına nasıl yardım edebilirsiniz? Bu orantıda da yapılan bağışlar azalıyor" dedi.

BİR DİLEK TUT DERNEĞİ

Hayati tehlikesi olan bir hastalıkla mücadele eden çocukların kalplerinde yaşattıkları dilekleri gerçekleştiren Bir Dilek Tut Derneği de son dönemde bağışlardan mahrum kalmış. Derneğin Dilek Koordinatörü Emrah Gündüz de bağış miktarında ciddi azalma olduğunu aktarıyor. Gündüz, "Biz çocukların hayalleri ve dileklerini gerçekleştiren bir STK olduğumuz için dolayısıyla ekonomik dengeler, kur gibi nedenlerden ürün temin etmekte zorlanıyoruz" şeklinde konuştu.

Ürün alırken normalden daha fazla harcama yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Gündüz, "Mesela, bir çocuğumuzun laptop dileği var. Geçen sene bu dileği gerçekleştirirken, 5 bin TL ile çözebilirken, şimdi 9-10 bin TL bandında tam iki katına yakın bir fiyat artışı söz konusu" diyor.

Ekonomi bağış kültürünü nasıl etkiledi? 'Bağış aldığım insanlar iş soruyor' - Resim : 2
Lösemi hastası Şebnem'in pembe bisiklet hayali, Bir Dilek Tut Derneği ile gerçekleşti. Hayranı olduğu şarkıcı Gökhan Özoğuz ile tanıştı. 

Sevindirdikleri çocuk sayısının azalmadığını aktaran Gündüz, "Geçen sene 180'den fazla dileği gerçekleştirdik. Bu sene 200 dilek gerçekleştireceğiz. Bağış anlamında her ne kadar düşüş yaşasak da çocukları üzmek istemiyoruz. Ülkemizde bağış kültürü azalıyor demek yanlış olur, ama çok küçük adımlarla ilerliyor. Beklediğimiz noktada kesinlikle değiliz" ifadelerini kullandı.

TÜRK BÖBREK VAKFI

Devlet'ten destek almadıklarını zaten böyle bir talepleri de olmadığını aktaran Türk Böbrek Vakfı Başkanı Başkanı Prof. Dr. Timur Erk ise, "İktisadi işletmelerimiz ve hastanemizden gelen gelirler var. İdare ediyoruz daha doğrusu kendi yağımızda kavruluyoruz" diyor. Toplumun yaptığı bağışlardan alınan gelirlerin düştüğünü söyleyen Prof. Erk, "Genel bağış eğiliminde bir azalma var, o da pandemi ve ekonomik sıkıntıya paralel gidiyor. 2020 yılına nazaran bağışlar bu yıl arttı biraz ama 2019 seviyesini arıyoruz" şeklinde konuştu.

SMA HASTALIĞI İLE MÜCADELE DERNEĞİ

SMA Hastalığı ile Mücadele Derneği, SMA hastası çocukların tedavileri ve ilaçlarının geri ödeme kapsamına alınması üzerine çalışıyor. Derneğin Başkan Yardımcısı oğlu da bir SMA hastası olan Ece Soyer Demir. Demir, SMA'nın 3-4 yıl öncesine kadar hiç bilinmediğini aktararak, "5 yıl önce kurulan derneğimizle bugün arasında çok ciddi bir bağış artışı var. Çünkü yıllar içerisinde farkındalık arttı" diyor.

SMA'lı çocukların ailelerinin başlattığı bireysel kampanyalara destek veremediklerini aktaran Demir, "Sağlık Bakanlığı'na göre 2 binden fazla SMA hastası çocuğumuz var. Ve GEN tedavisinin maliyeti çok yüksek, 2 milyon dolar. Bu bile çok yüksek bir fiyatken, döviz kuru ile çarpıldığında daha da içinden çıkılamaz bir hale geliyor. Ve bunu da 2 bin hasta ile çarptığınız zaman STK olarak altından kalkabileceğimiz bir yük değil" şeklinde konuştu.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler