Ekmek arası zammında kritik konu: Ürkütmemek

ÖZEL HABERLER Web Özel
Ekmek arası zammında kritik konu: Ürkütmemek
Yarım ekmek kokoreçin fiyatı 40 TL'ye dayandı. Fotoğraf: Gökhan Kam

Döner, köfte, tantuni, sandviç... Ekmek arası atıştırmak için sokakta verilen 10 dakikalık molalar artık pahalıya patlıyor. Esnafın derdi ise maliyet artışlarını müşteriyi ürkütmeden yapmak.

2021 yılının kelimesini seçecek olsak herhalde bu kelime ‘zam’ olurdu. Zam gelen ürünleri burada sıralamaya gerek yok, her şeye zam geldi. Enflasyon çok uzun süredir çift hanede, piyasada bir belirsizlik havası var. Piyasadaki belirsizlik ise esnafı zorluyor. Sokakta ayaküstü yarım ekmek bir şeyler atıştırmak için soluklananlar ödedikleri hesaplara şaşırıyor. Esnaf ise burada ipin üstünde yürüyen bir cambaz gibi. Artan maliyetleri yansıtmak zorunda ama müşterisini ürkütmekten çok korkuyor.

Maliyetlerinin attığını ve kârından kısarak satış yaptığını belirten 25 yıllık tantunici Suat Uçmaz, "Yarım ekmek tavuk tantuniyi 17 TL'ye, et tantuniyi ise 25 TL'ye satıyorum. Yakında tüm ürünlere 2 TL zam yapacağız. Ama beni kurtaracak olan satış fiyatı 30 TL." diyor.

Kullandığı ürünlere çok fazla zam geldiğini anlatan Uçmaz, "Geçen hafta 27 TL ete zam geldi. Sattığımız üründen kazanacağımız para oraya gitti. Tavuğa da 15 TL zam geldi.  Ekmeğin tanesini 1 TL'ye alıyorduk şimdi 1,5 TL oldu. Lavaşın paketi 15 TL'ydi 25 TL oldu. Yağa 300 TL veriyorduk şimdi 440 TL oldu. Kolisi 19 TL olan ayran 26 TL oldu." dedi.

'CEBİMDEN GİDİYOR'

"Her hafta 3-4 bin TL cebimden gidiyor" diyen Uçmaz, "Mecburen zam yapacağız ama istediğimiz kadar olmayacak. Çünkü 25 yıldır burada esnafım, müşterimi küstürmeyeyim, buraya alışmış olan bir müşteri kitlem var, 'ya bu kadar oldu mu' dememesi için onları kendi yerime koyuyorum. Burada oturup yemek yediği zaman 100 TL'ye kalkmasın. En fazla 60-70 TL versin." ifadelerini kullandı.

Ekmek arası zammında kritik konu: Ürkütmemek - Resim : 1

Tantuni ustası Suat Uçmaz 

'SADECE DÜKKANI ÇEVİRİR HALE GELDİK'

Sattığımız dönerle sadece dükkanı çevirebiliyoruz diyen dönerci Ahmet Yalın, "Yarım ekmek tavuk döneri 10 TL'ye satıyorduk, 12 TL yaptık. Et dönere ise zam yapamadık. Et döneri 20 TL'den satıyoruz. Dönerin içindeki ete, ketçaba, mayoneze, patatese ve yeşilliğe zam geldi." şeklinde konuştu.

Mecburen zam yaptıklarını anlatan Yalın, "Hazır patates 85 TL'ydi 156 TL oldu. Ayran yine öyle 19 TL'ye alıyorduk 27 TL oldu. Mayonezi 70 TL'ye alıyorduk 89 TL oldu. Sattığımız sadece dükkanı çevirir hale geldi" diye konuştu.

Ekmek arası zammında kritik konu: Ürkütmemek - Resim : 2

'HÂLÂ KURTARMIYOR'

Sabahları işine gidenlerin kahvaltı yapmak için sandviç aldığı Şahin Kahraman ise, "Yarım ekmek kaşarlı, salamlı gibi standart sandviçi 12 TL'ye satıyorduk şimdi 15 TL oldu." diyor.

Kahraman, "Zamlar bizle alakalı değil. Et ve süt ürünlerine yaklaşık yüzde 60 zam geldi. Bizde mecbur kaldık. Zam yaptık ama bizi halen kurtarmıyor. Bu haftaki aldığımız ürünü önümüzdeki hafta aynı fiyata alamıyoruz." dedi.

Ekmek arası zammında kritik konu: Ürkütmemek - Resim : 3

ESKİDEN 'ZAM MI YAPTIN USTA' DERLERDİ

Yarım ekmek de dahil içerisindeki her şeyin fiyatının arttığını aktaran kokoreçci Bülent Uçar, 25 TL olan yarım ekmek kokoreci artık 30 TL'ye sattıklarını söyledi. Bülent Uçar eskiden 2-3 TL zam yaptıklarında müşterilerin bunu hemen fark ettiklerini şimdi ise müşterilerin kendisine hak verdiğini söylüyor. 

Uçar, "Müşteriler önceden 2-3 TL zam yapınca 'Usta zam mı yaptınız kokorece' derdi. Şimdi bize hak veriyorlar. Yediğimiz zam mı yeteri kadar yansıtamıyoruz ürünlere. Şu an ayakta kalmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ekmek arası zammında kritik konu: Ürkütmemek - Resim : 4
Kokoreççi Bülent Uçar

'BİR YEMEĞE 25 TL FAZLA DEĞİL Mİ'

Yılbaşından sonra tüm ürünlerine zam yapacağını söyleyen Mustafa Yıldırım, "Müşterilerimizi kaçırmak istemiyoruz. Yarım sucuk ekmeği 15 TL'ye satıyoruz. Onu da 20 TL yapacağım. Köfteyi de 15 TL'ye satıyoruz onu da 20 TL yapacağız." dedi.

Zamlardan kendisinin de rahatsız olduğunu belirten Yıldırım, "Müşteri gelecek yarım ekmek köfte alacak 20 TL. Bir tane de kola alacak 25 TL olacak hesap. Sadece 1 yemek için 25 TL çok fazla değil mi" diye sordu.

'YARIM YERİNE ÇEYREK'

İnsanların artık yarım ekmek arası yiyemeyeceğini belirten Yıldırım şunları söyledi: "İnsanlarda alım gücü yok. O zaman çeyrek ekmek satacağız. Onu da 10 TL'den veririz. Herkes kredi kartına yüklenmiş durumda. Zam yapacağız. Yapmak zorundayız."

Kaynak: Web Özel

Web Özel özel haberler