Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü'nün 'Bolu Dağı' çıkışına Tanju Özcan'dan yanıt
Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü'den sosyal medyada dikkat çeken 'Bolu Dağı' paylaşımı geldi. Özlü, 'Bolu Dağı' isminin coğrafi olarak yanlış olduğunu söyleyerek, dağın isminin 'Düzce Dağı' olması gerektiğini dile getirdi. Özlü'ye Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'dan yanıt geldi.
Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, sosyal medya hesabından yaptığı 'Bolu Dağı' paylaşımı ile bir tartışma başlattı.
Özlü, X hesabından yaptığı paylaşımda 'Bolu Dağı' ismi için "coğrafi olarak yanlış" iddiasında bulunarak, "Doğru bilinen yanlışlar vardır. Yanlıştır, ama insanlar doğru sanırlar" ifadelerini kullandı.
Özlü, "Bunlardan birisi de Bolu Dağı ismidir. Aslında Bolu tarafında dağ yoktur. Bolu tarafı ovadır. Dağ Düzce tarafındadır. Coğrafi yapısına göre burası Bolu Dağı değil, Düzce Dağı'dır. Yaşam alanı bakımından dağdaki yol boyu işletmelerin tamamına yakını da Düzcelilerin. Bu yanlışı düzeltelim" diye yazdı.
Doğru bilinen yanlışlar vardır. Yanlıştır, ama insanlar doğru sanırlar.
— Faruk Özlü (@Dr_Faruk_Ozlu) July 7, 2024
Bunlardan birisi de "Bolu Dağı" ismidir. Aslında Bolu tarafında "dağ" yoktur. Bolu tarafı "ovadır". Dağ Düzce tarafındadır.
Coğrafi yapısına göre burası "Bolu Dağı"değil, “Düzce Dağı"dır.
"KAYNAŞLI'YI, YIĞILCA'YI, AKÇAKOCA'YI ELİNDEN ALDIRMA BANA"
Özlü'nün 'Bolu Dağı' çıkışına, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'dan yanıt geldi.
Özcan, "Düzce’nin mevcut Belediye Başkanı Farul Özlü, Bolu Dağı’na göz koymuş. Bolu Dağı, Bolu’nun simgesidir.
“Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olma” Kaynaşlı’yı, Yığılca’yı ve Akçakoca’yı elinden aldırma bana" ifadelerini kullandı.
Düzce’nin mevcut Belediye Başkanı @Dr_Faruk_Ozlu , Bolu Dağı’na göz koymuş. Bolu Dağı, Bolu’nun simgesidir.
— Tanju ÖZCAN (@tanjuozcanchp) July 8, 2024
“Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olma” Kaynaşlı’yı, Yığılca’yı ve Akçakoca’yı elinden aldırma bana. AKILLI OL!!!
Faruk Özlü de Özcan'ın sözlerine yanıt vererek, "Mevlana der ki; ‘bir lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye’…" ifadelerini kullandı.
SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU
Özlü'nün paylaşımı sosyal medyada gündem oldu. Bolu'nun tarihi kişiliklerine atıfta bulunanlar dağın isminin Bolu Dağı olarak kalmasını gerektiğini ifade ederken, Düzce'nin daha önce Bolu'nun bir ilçesi olduğu da hatırlatıldı.
DÜZCE'NİN TARİHİ
Düzce Valiliği'nin sitesinde, kentin tarihi ile ilgili şu bilgiler yer alıyor:
"Batı Karadeniz’in ayakta kalan tek antik kenti olan Düzce’nin tarihi, M.Ö. 1390-800 yılları arasında hüküm süren Hitit (Eti) Medeniyeti’ne kadar uzanır. Düzce ve çevresi 15. yüzyıldan beri yerleşim alanıdır. Bitinyalılar devrinde Prusias (Konuralp)’de yerleşim yeri mevcuttu. Bugünkü Düzce’nin kurulu olduğu alan bataklık haldeydi. Roma ve Bizans devrinde son kral IV. Nikomedes’in vasiyeti gereğince M.Ö. 74 yılında Roma İmparatorluğuna devredilmiştir. Bitinyalılar devrinde bataklık halinde bulunan Düzce Ovası, Romalılar zamanında ıslah edilerek ziraat için elverişli hale getirilmiştir. Romalılardan sonra bu bölge Bizanslıların eline geçti. Düzce’nin gelişmesi Bizanslılar devrinin son zamanlarına rastlar.
Düzce, Orhan Gazi’nin komutanlarından Konuralp Bey’in Bizans Tekfurları ile 1323’te yaptığı savaşlar sonucu Osmanlı topraklarına katıldı. Düzce’nin Konsapa adını alması bu devrededir. O zamanki yerleşim merkezi Gümüşabadı’dır. Daha sonra ilçe merkezine Üskübü denildi. Yerleşim merkezi de Prusias (Üskübü) bugünkü Konuralp kasabası idi. Düzce bu dönemde, ticaret ve arazi bakımından ilk ilçe merkezi olan Gümüşabadı’yı gölgede bıraktı. Bu nedenle 1871 yılında yerleşim yeri Düzce’ye nakledildi. 1869 yılına değin Kastamonu Vilayeti Bolu Mutasarrıflığı, Göynük Kasabası’na bağlı bir bucak olarak tarihte yer almıştır. 1869 yılında ise Bolu Sancağı’na bağlı Kaza olmuştur.
1999 yılında 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini yaşayan Düzce, 1’i yeni 7 ilçenin bağlanmasıyla 09.12.1999 gün ve 23091 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 584 sayılı KHK uyarınca il olmuştur.
İl toprakları, kıyı kesimi dışında ortası çukur, çevresi dağlarla kuşatılmış alanlardan oluşur. Kuzey kesimde Akçakoca Dağları, doğu kesimde Bolu Dağları, güneydoğu ve güney kesimde de Abant Dağları’nın batı uzantıları yer alır. Düzce’nin denizden yüksekliği 150 metredir.
Orta kesimdeki çukur alanda tarımsal üretim açısından büyük önem taşıyan Düzce Ovası yer alır.
İlin başlıca akarsuyu Melen Çayı’dır. Akçakoca Dağları’ndan doğan bu akarsuyun Melen Gölü de denilen Efteni Gölü’ne kadarki bölümü Küçük Melen Çayı, bu gölle denize döküldüğü Melenağzı arasındaki bölümüne de Büyük Melen Çayı adı verilir. Tarım alanlarının sulanması ve bu alanların taşkından korunması amacıyla Küçük Melen Çayı üzerinde yapılan Hasanlar Barajı’nın tamamlanma tarihi 1972’dir. Hasanlar Baraj Gölü ildeki tek yapay göldür.
Düzce ili, Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde görülen nemli ve fazla sert olmayan iklimin etkisi altındadır. Yıllık sıcaklık ortalaması 13,3 oC, yıllık toplam yağışların ortalaması 822,6 kg/m2 olup, ortalama nispi nem %75,2’dir. Düzce, doğal bitki örtüsü açısından zengin sayılan bir ildir. Kıyı kesimi maki ve yalancı makiler, kıyı ardındaki dağlar ise gürgen, kayın, kestane ve meşelerden oluşan ormanlarla kaplıdır. Düzce Ovası’nı kuşatan dağların alçak kesimlerinde geniş yapraklılardan, yüksek kesimlerinde ise karaçam, sarıçam ve köknarlardan oluşan ormanlar vardır."