Dünya yeni yıla 'merhaba' dedi!

Dünya yeni yıla 'merhaba' dedi!

Dünya yeni yıla koronavirüs gölgesinde 'merhaba' dedi. Samoa ile Kiribati'nin ardından Yeni Zelanda ve Avustralya 2021'e ilk giren ülkeler oldu.

Dünya yılbaşı ilk olarak Samoa ile Kiribati'ye bağlı Kiritimati Adası'nda (Christmas Adası) kutlandı. Adalar, Türkiye saatiyle (TSİ) 13.00'te 2021'e "merhaba" dedi.

Kiribati ve Samoa'nın ardından Yeni Zelanda ve Fiji de TSİ 14.00'te yeni yıla girdi.

2021, Yeni Zelanda'nın Auckland ve Wellington kentlerinde görkemli havai fişek gösterileriyle karşılandı.

Auckland'da Sky Tower Kulesi, yeni yıla özel ışık gösterileriyle aydınlatıldı. Wellington'da da liman bölgesinde kutlamalar yapıldı.

Yeni Zelanda ve Fiji'nin ardından Avustralya TSİ 16.00'da 2021'e "merhaba" dedi.

AZERBAYCAN 2021’İ SESSİZ KARŞILADI

Azerbaycan’ın başkenti Bakü'de her yıl düzenlenen yeni yıl ve “31 Aralık Dünya Azerbaycanlıları Dayanışma Günü” kutlamaları yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını önlemlerine takıldı. Saatlerin 00.00’ı göstermesiyle 2021’i karşılayan Azerbaycan’da havai fişek gösterisi yapılmadı. Sıkı önlemlerin alındığı Azerbaycan’da vatandaşlar SMS ile sokağa çıkmak için izin alıyor ve kişilerin grup halinde de gezmesi yasaklanmıştı.

Salgına karşı önlemler alınmadan önce Azerbaycan’da her yıl yeni yılın gelişini kutlamak ve sahilden atılan havai fişek gösterisini izlemek için binlerce vatandaş Hazar Denizi sahilindeki Milli Park’a toplanıyordu. Azerbaycan’da yeni yıl nedeniyle 5 Ocak’a kadar resmi tatil ilan edildi.

 

Dünya yeni yıla 'merhaba' dedi! - Resim : 1

GÜNEY KORE

Güney Kore 2021 yılına merhaba derken, korona virüs önlemleri nedeniyle ülkede resmi kutlama yapılmadı. Güney Kore'de son beş haftadır yerel saatle 21.00 itibariyle tüm işletmeler kapalıydı. Yeni vakaların önüne geçilememesi nedeniyle son iki haftadır uygulanmaya koyulan yeni kurallarla beraber 5 kişi ve daha üzeri toplanmalara da izin verilmemesi nedeniyle tüm yılbaşı kutlamaları da resmi olarak iptal edilmişti.

 

Dünya yeni yıla 'merhaba' dedi! - Resim : 2

KUZEY KORE

Kuzey Kore 2021'e giren bir diğer ülke oldu. Başkent Pyongyang'da düzenlenen konserle halk, yeni yıla "merhaba " dedi. Pyongyang'daki yeni yıl gösterilerine binlerce kişi katılırken, konserin ardından havai fişek gösterileri düzenlendi.

 

Dünya yeni yıla 'merhaba' dedi! - Resim : 3

JAPONYA

Japonya’da yeni yıl kutlamalarının adresi olan Tokyo'daki simgesel yaya geçidi bu sene Covid-19 salgını nedeniyle kutlamalara kapatıldı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı Shibuya semtinde kutlamalar sönük geçerken, her yıl yüzbinlerin doldurduğu meydan maske ve Covid-19 testi karşıtı gruba kaldı.

 

Dünya yeni yıla 'merhaba' dedi! - Resim : 4

FİLİPİNLER

Filipinler'de yer alan Quezon City'de yeni yılın ilk dakikalarında havai fişek gösterisi düzenlendi. Gösteri dakikalarca sürerken, halk o anları cep telefonu kameralarıyla saniye saniye kaydetti. Havai fişeklerin gökyüzünü aydınlattığı kentte vatandaşlar, gösteriyi büyük ilgiyle izledi.Filipinler'in başkenti Manila ve ülkenin bazı bölgelerinde ise havai fişek kullanımı yasaklanmıştı. Yasak, yetkililerin kitlesel toplanmayı önleyerek korona virüsün yayılmasını engellemek amacıyla getirilmişti. 

 

Dünya yeni yıla 'merhaba' dedi! - Resim : 5

DUBAİ

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının damga vurduğu 2020 yılının uğurlandığı son saatlerde tüm dünyada yeni yıl coşkusu sürüyor. Dubaililer 2021'i kutlamak için dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa'nın çevresinde sokak ve caddeleri doldurdu. Halk, yeni yılı Burj Khalifa'dan atılan havai fişekler ve ışık gösterisi ile karşıladı. Dakikalarca süren gösteriler büyük ilgiyle takip edildi.

KAZAKİSTANLILAR, YENİ YILI BUZ PATENİ YAPARAK KARŞILADI

Kazakistan'da, yeni yıl, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamaları çerçevesinde kutlandı.

Başkent Nur Sultan’da insanlar, hava sıcaklığı sıfırın altında 30 dereceye kadar düşmesine rağmen yeni yılı parklarda buz pateni ve kızak keyfi yaparak karşıladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ulusa sesleniş konuşmasında, halkın yeni yılını kutladı.

Tokayev, 2020’de tüm dünya ülkeleri gibi Kazakistan’ın da zorlu bir sınav verdiğini belirterek, “Salgında çok sayıda vatandaşımızı kaybettik. Onların arasında ülkemizin gelişmesine katkılarda bulunan değerli vatandaşlarımız da var.” dedi.

2021’de Kazakistan’ın bağımsızlığının 30. yılı olduğunu ve yeni on yıllık kalkınma sürecine gireceğini hatırlatan Tokayev, "Gerçekten de önemli bir döneme giriyoruz. Kazakistan’ın gücüne güç katmayı sürdüreceğiz. Biz ulusal çıkarlarımızı her türlü koruyacağız." ifadelerini kullandı.​​​​​​​

İSVEÇ'TE TEDBİRSİZ KUTLAMA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede "sürü bağışıklığı" stratejisini izleyen İsveç'te, sosyal mesafeye uyulmadan yeni yıl kutlandı. Stockholm'ün merkezinde yüzlerce kişinin katıldığı gösterilerde polis hazır bekledi.

Dünya yeni yıla 'merhaba' dedi! - Resim : 6

BELÇİKA

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yılbaşı gecesi için geleneksel havai fişek gösterisi yerine lazer gösterisi yapıldı. Kentin işlek caddeleri ve meydanlarında yeni yıl süslemeleri gerçekleştirildi. Brüksel'in tarihi büyük meydanı (Grande Place), çevresindeki park ve sosyal alanlar renkli ışıklar, çam ağaçlarıyla süslendi.

Dünya yeni yıla 'merhaba' dedi! - Resim : 7

RUSYA'DA KIZIL MEYDAN YASAK

Her yeni yıla görkemli programlarla giren Rusya, 2021'i yeni tip koronavirüs gölgesinde getirilen kısıtlamalarla karşıladı. Başkent Moskova’da kutlamaların en yoğun yapıldığı Kremlin Sarayı'nın yakınında yer alan tarihi Kızıl Meydan'a akşam saatlerinden itibaren girişler yasaklandı.

Buna rağmen şehrin ana meydanlarında binlerce kişi yeni yılın girmesini bekledi. Vatandaşlar, saatin gece yarısını geçmesiyle yeni yılı havai fişek gösterileri eşliğinde izledi.

Dünya yeni yıla 'merhaba' dedi! - Resim : 8

İNGİLTERE

İngiltere, yeni tip koronavirüs önlemleri nedeniyle yeni yıla kutlamasız girdi. Virüsün daha hızlı yayılan türünün etkisiyle günlük vakaların 60 bin, can kayıplarının 1000'e yaklaştığı ülkede, herhangi bir toplu yeni yıl kutlaması yapılmadı. Yasaklar nedeniyle barların kapalı olduğu ülkenin meydanları da boş kaldı. Başkent Londra'da polisin sokaklara çıkan az sayıdaki kişiyi evlerine gitmeleri için uyardığı görüldü.

Dünya yeni yıla 'merhaba' dedi! - Resim : 9

Koronavrüs yeni yıl 2021 dünya