Düğün salonlarında Irak endişesi... "Acilen mühürlenmeli"

Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri Konut Irak Kuzey Irak zabıta
Düğün salonlarında Irak endişesi... "Acilen mühürlenmeli"

Irak'ın Musul kentinde 115 kişinin ölümüyle sonuçlanan düğün salonundaki yangın, dikkatleri ülkemizdeki salonlara çekti. Türkiye'de de özellikle bodrum katlarında bu tarz salonlar olduğunu ve kaçış yerlerinin olmadığını belirten uzmanlar, "Bu yerler acilen mühürlenmeli" diyor.

Irak'ın Musul kentinde geçtiğimiz günlerde 115 kişinin ölümüyle sonuçlanan düğün salonundaki yangına ilişkin rapor yayınlandı. Yangına salonda kullanılan havai fişeklerin neden olduğu tespit edilirken, düğün salonunun yapımında çelik konstrüksiyon iskelet, beton duvarlar, kompozit panel çatı malzemesi kullanıldığı ve kompozit malzemenin yüksek ısılarda eriyerek damlama şeklinde birçok yerde yeniden tutuşmaya sebep olduğu öğrenildi. Yaşanan facianın ardından gözler Türkiye'deki düğün salonlarına çevrildi. 

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Görevlisi Abdurrahman İnce, birçok düğün salonunda acil kaçış kapılarının bulunmadığını, normal çıkış kapılarının küçük ve bir kısmının kilitli olduğu, ayrıca bazı kurtulanların bu kapıları kırarak kaçtığını belirtti.

Düğün salonlarında Irak endişesi... "Acilen mühürlenmeli" - Resim : 1
Musul'daki yangında bu çiftin düğününde meydana gelmişti.

4 ADET HAVAİ FİŞEK KULLANILDI

Musul'daki faciaya ilişkin de konuşan İnce, şu bilgileri paylaştı:  “Salon içerisinde 4 adet havai fişek kullanıldığı, bunlardan çıkan kıvılcımların 4 metreye kadar yükseldiği anlaşılmakta ve video kaydında görülmekte. Bu kıvılcımların tavandaki yanıcı dekorasyon malzemelerinin tutuşturmasıyla yangının meydana geldiği, yukarıdan aşağıya düşen ve yanmakta olan dekorasyon malzemelerinin yangını yaydığı anlaşılmakta. Yangının zehirli dumanının, oluşan yüksek sıcaklık ve devam eden yangından kaçamayan kişilerin ölüm sebebini oluşturduğu da anlaşılıyor.”

Düğün salonlarında Irak endişesi... "Acilen mühürlenmeli" - Resim : 2
Yangın anından bir görüntü. Vatandaşlar, acil çıkış noktaları yazmadığı için bulamıyor.

BODRUM KATTAKİ SALONLARA DİKKAT

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ise havai fişek ve benzeri ürünlerin kapalı hacimlerde kullanılamayacağına dikkat çekerken, "Ülkemizde de kapalı düğün salonlarına çok dikkat edilmeli. Bodrum katta olup da yeterli kaçış imkanı olmayanlar mühürlenmeli ve kullanılmamalı. Yeterli kaçış imkanı olanların ise kaçış kapıları, kaçış merdivenleri sürekli açılabilir pozisyonda olmalı, her düğün öncesi bu husus kontrol edilmeli" ifadelerini kullandı. 

KOLAY YANICI MALZEMELER OLMAMALI

Uçan, özellikle kapalı düğün salonlarında perde ve süslemelerin kolay yanıcı malzemelerden olmaması gerektiğine de vurgu yaparak, “Açık alanda havai fişek ve benzeri piroteknik ürünler kullanılacaksa, mevzuatın ve kullanma kılavuzlarının istediği tüm güvenlik önlemleri alındıktan sonra güvenle kullanılmalı" dedi.

Düğün salonlarında Irak endişesi... "Acilen mühürlenmeli" - Resim : 3
Uzmanlar, düğün salonlarında mutlaka yangın tatbikatı yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

KAÇIŞ YOLLARI GÖSTEREN AYDINLATMALAR 

Uçan, uyarılarının devamında ise şu bilgileri paylaştı: 

“Yangın söndürme sistemleri ve yangın anında kaçış yollarını gösteren aydınlatma sistemleri devreye girmeli. Bu gibi düğün salonlarında mayıs ayında itfaiye ile birlikte en az bir adet tatbikat yapılmalı. Bu tatbikatlarda görülen eksikler en kısa zamanda düzeltilmeli. Yangın söndürme sistemleri kurulmuş ve faal çalışır durumda olmalı. Yeterli sayıda yangın tüpü de bulunmalı. Bu tip büyük kayıplı yangın ülkemizde olmamasına rağmen bizde de bu ve benzeri salonların olduğu bildiğimiz durum, bugünden önlem alalım.”

 sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri Irak Musul düğün salonu havai fişek yangın