Diyanet'ten "20 milyon TL'lik 5 yıldızlı eğitim" iddiasına yanıt

Diyanet'ten "20 milyon TL'lik 5 yıldızlı eğitim" iddiasına yanıt

Diyanet İşleri Başkanlığı, lüks bir otelde 20 milyon TL'yi bulan bir maliyetle eğitim verdiği iddiasını yalanlayarak "40 bin personelimizin eğitimleri için 2020 yılında yolluk kaleminden tahsis edilen bütçe 13 milyon 536 bin TL'dir" ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, imam ve müftülerin olduğu din görevlilerine hizmet içi eğitim adı altında seminer verdi. İddiaya göre, eğitim, Alanya'nın en lüks oteli olan Xafira Deluxe Resort Otel'de yapıldı. Organizasyon için Diyanet bütçesinden 20 milyon lira harcandığı iddia edildi.

"İDDİA GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR"

Odatv'de yer alan habere göre; Diyanet'ten yapılan açıklamada "Sadece bir otelde yapılan eğitim seminerine 20 milyon lira harcandığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Başkanlığımızca 40 bin personelimizin eğitimleri için 2020 yılında yolluk kaleminden tahsis edilen toplam bütçe 13 milyon 536 bin liradır" denildi. Diyanet, otel harcamalarının sezon dışı olduğu için düşük fiyatta olduğunu aktardı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Başkanlığımız stratejik planı çerçevesinde personelimizin yeni gelişmelere intibakları, dini ve sosyal alanda ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda mesleki yeterliklerinin artırılması, kurum aidiyetlerinin güçlendirilmesi, din hizmetlerinde daha etkin ve verimli olabilmelerinin sağlanması ve din istismarına karşı farkındalık oluşturulması amacıyla farklı alanlara yönelik hizmet içi eğitim seminerleri düzenlenmektedir.

Başkanlığımızca yürütülen hizmet içi eğitim faaliyetleri öncelikli olarak 31 adet eğitim merkezinde yürütülmektedir. Eğitim Merkezlerinin yatak kapasitesi üç bin olup uzun süreli mesleki eğitimlerle sürekli hizmet verdiğinden, sayısal anlamda yoğun katılımlı kısa süreli seminer programları ile mevzuat gereği yapılması zorunlu olan bazı hizmet içi eğitimler eğitim merkezleri dışında sezon olarak uygun koşullu yerlerde 6245 Sayılı Harcırah Kanunu kapsamında yapılmaktadır.

2019 yılında alımı yapılan ve eğitim merkezlerinin doluluğu sebebiyle eğitim merkezlerinde eğitimleri planlanamayan 2400 imam hatibin mesleğe hazırlık eğitimleri 40 günlük teori ve pratik ağırlıklı bir program çerçevesinde 3 grup halinde bahse konu otelde planlanmıştır. Söz konusu eğitimlere ait bütün giderler Harcırah Kanunu kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bunun dışında ayrıca bir eğitim bütçesi ve harcama kalemi bulunmamaktadır."

Diyanet