Bakan Çavuşoğlu: Şimdi oyun kuruyoruz, oyun da bozuyoruz

Bakan Çavuşoğlu: Şimdi oyun kuruyoruz, oyun da bozuyoruz

Aydın'da, bir otelde düzenlenen Aydın İş Dünyası ve Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması'nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin dış politikasını anlatarak "Biz stratejik hamleler yapıyoruz. Biz oyun kuruyoruz. Oyunu da bozuyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir dizi ziyaret için geldiği Aydın'da turizm ve STK temsilcileriyle buluştu. Kuşadası ilçesindeki bir otelde yapılan toplantıya Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı ve turizm temsilcileri katıldı.

Burada yaptığı konuşmada turizmin çeşitlendirilmesinin önemine değinen Bakan Çavuşoğlu, "Şimdi dünyada en önemli konsept sağlık turizmi. Biz de sağlık turizminde dünyada ilk üçteyiz. Biz potansiyelimizi çok iyi değerlendirirsek birinci sıraya çıkabiliriz. Dünyaya bakıyoruz hastane ve yoğun bakımlar tam doluluk oranlarına ulaşıyor. En yoğun dönemde Türkiye'de ise ortalamanın yüzde 50'si doluydu. Bu potansiyelimizi çok iyi kullanıp sağlık turizminden ilk etapta 20 milyar dolar gelir elde etmemiz lazım. Biz sağlık iş birliği anlaşmalarını imzalamak için müzakerelere başladık" dedi.

Pandemi ile birlikte pek çok şeyin değiştiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Epeyce zorluk çektik. Turizm sektörü olarak zorlukların büyük kısmını aştık ancak salgın hala devam ediyor. İlave tedbirlerle karşı karşıya kalmamamız için kurallara uymamız lazım. Kuşadası'na gelince tedbirler konusunda biraz gevşemenin olduğunu görüyoruz" dedi.

MİLLİ DIŞ POLİTİKANIN ALTINI ÇİZDİ

Salgından bağımsız olarak da dünyada pek çok şeyin hızlı değiştiğini dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "Bu değişimin hızına yetişmek zor. Çok çalışmak, geleceği iyi okumak lazım. Dünya nereden nereye gidiyor? Güç dengelerinde nasıl değişiklikler var? Hangi fırsatlar ortaya çıkıyor? Bunları analiz etmek lazım. Pandeminin bile önemli fırsatları ortaya çıkardığını biliyoruz. Bunları nasıl değerlendirmek lazım? Milletimizin tercihi ne, hissiyatı ne? Tüm bunlara dikkat ediyoruz. Biz, her şeyden önce milli bir dış politika izliyoruz. Vatandaşlarımızın, soydaşlarımızın, bize güvenenlerin çıkarlarını korumak için milli dış politika izlemek lazım. Tüm dünyada var olabilmek aktif bir dış politika gerektirir. Tüm dünyada çatışmalar var. Bunların çözümü konusunda arabuluculuk noktasında da aktif olmamız lazım. Maalesef bu övünülecek bir şey değil ama dünyadaki çatışmaların yüzde 60'ı bizim coğrafyamızda. İnsanı temel olarak almayan siyaset başarılı olamaz. Bizim de dış politikamızın temel dayanaklarından biri budur" diye konuştu.

 

'SERT GÜÇ VE YUMUŞAK GÜCÜ HARMANLIYORUZ'

Dış politikada aktif olmanın yanı sıra girişimciliğin de önemli olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, "İnsani ve girişimci dış politikayı harmanlıyoruz. Tarihimizin dokunduğu her yerde çok şükür güçlü bir şekilde varız. Ekonomik güç, askeri güç ve yumuşak güç unsurları önemlidir. Biz bu sert güç ve yumuşak gücü harmanlıyoruz. Diplomasi tükendiğinde tekrar diplomasi masasını kurmak için sert gücümüzü kullanıyoruz. Sert ve yumuşak güç harmanlandığında ortaya akıllı güç çıkıyor. Çok şükür Türkiye olarak bunu başarılı şekilde kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

'OYUNU KURUYORUZ, BOZUYORUZ'

Bakan Çavuşoğlu, "Biz bir yerden NATO üyesiyiz bir taraftan da Rusya ile ilişkilerimiz gelişiyor. Ticaret hacmimiz arttı. Cumhurbaşkanımız Putin ile görüştü. Kasım ayının başında Biden ile görüşecek. Biz niye, birinden birini seçmek zorunda kalıyoruz? Bugün savunma sanayiinde en tepede olan ülkelerden biri olduk. Biz başkaları gibi bunu şantaj olarak kullanmıyoruz. Biz, bu dengeyi çok iyi biliyoruz. Dünyanın her yerinde var olmamız için dengeli dış politika kurmamız lazım. Rusya ile de anlaşamadığımız noktaları açıkça söylüyoruz. İlkeli dış politika işlememiz lazım. Mecliste görüyorum, 'İki yük arasında sıkışıp, kaldınız' diyorlar. Hangi sıkışma kardeşim? Biz stratejik hamleler yapıyoruz. Geçmişi kötülemek için söylemiyorum ama eskiden biz bakardık. Şimdi biz oyun kuruyoruz. Oyunu da bozuyoruz" ifadelerini kullandı.

EKONOMİ DİPLOMASİSİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Dış politikada ekonomi diplomasisinin öneminden de söz eden Çavuşoğlu, "Bugün bizim ekonomi diplomasisini çok başarılı bir şekilde uygulamamız lazım. Kazan-kazan ilişkisi önemli. Dengeli olursa sürdürülebilir olur. Dış ticaret açığımız çok azaldı çünkü ihracat her geçen gün artıyor. Bunun için lojistik ve ulaşımın büyük faydası var. Biz ekonomi diplomasisini başarılı bir şekilde yürütmek için tüm büyükelçilerimizle ayda bir değerlendirme yaparız. Sürekli değişik sektörlerle ilgili yazılar göndeririz. Sağlıkta çok önemli bir ülkeyiz. Sağlık turizminde pek çok anlaşma yapıyoruz. Ticaretimizin önünü açmak için serbest ticaret anlaşmaları imzalıyoruz. Yatırımların teşviki ve korunması anlaşmaları yapıyoruz. Vergi anlaşmaları yapıyoruz. Örneğin Türk Hava Yolları, iki yerde de vergi vermesin çünkü dünyayla rekabet etmesi lazım" dedi.

 

'BİZİM DİDİŞECEK VAKTİMİZ YOK'

Hızla değişen bu dünyada yenilikçi olunması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Dijital diplomasi inisiyatifimizi pandemiden önce başlattık ve pandemi döneminde herkes bunun önemini anladı. Şimdi Asya gücün merkezi olmaya başladı. Bizim köklerimiz orada. O sağlam köklerimiz üzerinde bütüncül bir yaklaşımla Asya'ya yeniden dönmemiz lazım. Bölgesel örgütler nezdinde bizim eğitimle, kültürle, yatırımla, iş insanlarıyla, bilimle Asya'da olmamız lazım. 'Bu yenilikleri herkes konuşsun sonra biz onları takip ederiz' diye bir şey yok. Dış politikanın tüm boyutları Türkiye'de konuşulsun istedik. Bunun için Antalya Diplomasi Forumu'nu başlattık. Pandemiye rağmen dünyada her 5 bakandan biri Antalya'daydı. Çok sayıda lider geldi. Biz, her gün Yunanistan'a cevap veren bir ülke değiliz. Gün geçmesin ki Türkiye'ye saldırmasınlar. Demek ki öyle adımlar atmışız ki o kompleksten kurtulamıyorlar. Güçlü ülkeyiz. Onlarla her gün didişecek vaktimiz yok. Biz, güçlü adımlar atarız bunun karşısında kimse duramaz. Boş konuşmayız icraat yaparız. Sonuçta Antalya Diplomasi Forumu son derece başarılı oldu. İçeride siyasi tartışmalar her ülkede olur. Güçlü olmamız lazım. Bu nedenle hep beraber çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Mevlüt Çavuşoğlu çavuşoğlu