DEVA Partisi lideri Ali Babacan: Altılı Masa'nın adayı açıklanınca hava çok değişecek

Altılı Masa Ali Babacan DEVA Partisi Millet İttifakı Gündem haberleri
DEVA Partisi lideri Ali Babacan: Altılı Masa'nın adayı açıklanınca hava çok değişecek

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, geri sayım yapılan seçime ilişkin açıklamalarda bulundu. Altılı Masa'nın adayını açıkladığı andan itibaren toplumda havanın değişeceğini söyleyen Babacan, ortak adayın 6 genel başkandan birinin olmaması ihtimalini de değerlendirdi.

Katıldığı bir canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adayına ilişkin açıklamalar yaptı.

"6'lı Masa'da birbirimizin söylediklerine dikkat ediyoruz. Şu var ki, 6'lı Masa'dan ortak aday çıkmazsa dünyanın sonu değil ama kötü olur." diyen Babacan, sözlerine "Biz baştan beri tek adaydan yanayız. Biz iç istişare sürecimizi henüz tamamlamadık. En büyük parti diye tanımlıyorsunuz ama asıl rakamlar sandıkta çıkacak. AB'de Almanya en büyük benim bundan sonra benim dediğim olacak, dese ortada AB kalır mı? Bir arada çalışıyorsak bir hukuk oluştu, bu hukukun gereğini herkes yapacak. Biz masaya ısrarla davet edildik. Masaya otururuz ama anayasa konusunda anlaşmadan olmaz dedik. Evet ama daha fazlası da olabilir. Mutabakatın üzerinde her zaman yeni fikirler gelebilir." ifadeleriyle devam etti.

"19 MART'TA SEÇİM YAPALIM DERLERSE ŞAŞIRMAM"

Babacan, "Bundan sonra yapılacak seçim çok erken seçim diye tanımlanabilir mi? 5 yıllık bir süreçte 3 ay önce yapmak erken seçim olur mu? Ramazan'dan önce Mart'ın 19'unda bir bakarsınız 'hadi gelin yapalım' diyebilirler, çok şaşırmam. Sayın Bahçeli 'seçim vaktinde de olsa, erken de olsa' demiş. Hani erken seçim kimse beklemesin diyordu. 19 Mart'ta yapılacak seçimin aday belirlemesi muhtemelen Şubat'ın ilk haftasına gelir. Yetiştiririz, sorun olmaz." dedi. 

"Biz hiçbir siyasi partiyle adaylar konusunda, olası isimler konusunda 'olur' ya da 'olmaz' demiyoruz. 6'lı Masa'da hiçbir isimle ilgili olumlu/olumsuz hiçbir görüş zikredilmedi. 6'lı Masa böyle bir mutabakata varırsa hem seçilebilme sorunu olmaz hem de en iyi şekilde ben yaparım, sorun yok. Bizim öncelikle ortak yönetim modeli ve geçiş yol haritasında mutabık kalmamız önemli. Seçilecek cumhurbaşkanı yetkilerini nasıl kullanacak, 6'lı masa ile mutabakat nasıl olacak bunlar etraflıca hazırlanıyor. 6'lı Masa'nın mutabakat ruhu var. Onun için dikkat ederseniz bizden hiçbir açıklama yapılmadı. Benim görüşüm şahsi görüş olmamalı. Partide çok kıymetli insan kaynağımız var. Ortada dolaşan genel başkanlar var, belediye başkanları var, bir de toplumda dillendirilen isimler var. Topu topu 15-20 kişilik isim havuzu var." şeklinde devam eden Babacan, şöyle devam etti:

"ADAY AÇIKLANINCA HAVANIN NASIL DEĞİŞTİĞİNİ GÖRECEKSİNİZ"

Her parti ayrı ayrı, ortak bir hukuk var. Bu hukuka ne kadar işletirsek gereksiz yere ilişkilerden dolayı sıkıntı yaşamayalım diye düşündük. Vatandaş olarak süreci dışarıdan izlediğimizde momentumda biraz kayıp var gibi görüyorum. Ama içeriden baktığımda benim şahsi görüşüm o değil. Hak de veriyorum insanlara. Biz adayımızı belirleriz, o zaman ülkede havanın nasıl değiştiğini göreceksiniz. Bir anda değişecek. EYT'liler hakkını aldı, cebine maaşı girdi diye gidip iktidara oy vermez. 6'lı Masa'nın görevi burada o güveni tekrar oluşturmak. Şu anda Tayyip Erdoğan, AK Parti başarılı olduğu için insanlar oraya bakmaya başladı değil. İnsanlar ülkeyi nasıl yönetecekler diye haklı olarak soru işareti var. Ama içeride olduğum için biliyorum. Genel başkanların derdinin bu ülkenin daha iyi yönetilmesi olduğunu gayet iyi biliyorum.

"6'LI MASANIN DIŞINDA ADAY OLURSA GÖRÜŞLERİNE SAYGI DUYARIZ"

Altılı Masa'nın, 6 lider dışında aday çıkarma ihtimalini değerlendiren Babacan, "Bizim ilk turda açık ara kazanmamız lazım dedim. Dolayısıyla 6 Masa tabii ki kazanacak. Ortak adayımızı belirledikten sonra sonuna kadar arkasında dururuz. Vatandaşlarımız, hafif ortalık toz dumandı, anlaşamayacaklardı diye korkmuştuk ama anlaşıldı diyecek. Ortak adayın savunamayacağı hiçbir şeyi dikte etmeyiz. O da razı olmalı. Ortak aday 6 genel başkandan biriyse zaten işimiz çok kolay. Ama dışarıdan aday olması durumunda ortay adayımızın görüşlerine çok saygılı oluruz. Demokrasiye inansın, özde demokrat olsun, kucaklayıcı olsun, 85 milyonun Cumhurbaşkanı olsun." ifadelerini kullandı. 

Ayrıca İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönüleceğini açıklayarak, konuşmasını "Çok açığız. 19 No.lu eylem planı. Cumhurbaşkanı yemin ettikten sonraki ilk imzalardan birisi olarak İstanbul Sözleşmesi'ne tekrar dönmek olacaktır." şeklinde sürdürdü. 

 

 

Kaynak: Diğer

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Adıyaman altılı masa Millet İttifakı