Dev organizasyon öncesi Naomi Osaka'dan flaş karar: 'Basına konuşmayacağım!'

Dev organizasyon öncesi Naomi Osaka'dan flaş karar: 'Basına konuşmayacağım!'

Tek kadınlarda dünya iki numarası Japon tenisçi Naomi Osaka, Fransa Açık öncesi flaş bir açıklamada bulunarak turnuva boyunca basına konuşmayacağını açıkladı. Peki, para cezası ile karşı karşıya kalacak olan Osaka bunu neden yaptı? İşte tepkiler, destekler ve kararın detayları...

30 Mayıs itibarıyla teniste sezonun en önemli ikinci Grand Slam'i olarak kabul edilen Fransa Açık start alıyor. Pandeminin en çok etkilediği spor dallarından biri olan teniste de normalleşme çabaları sürerken turnuva heyecanla beklenmekte. Heyecanı katlayan olaylardan birinin altında ise Naomi Osaka imzası yatıyor.

İki ABD Açık, iki de Avustralya Açık şampiyonluğu bulunan 23 yaşındaki dünya 2 numarası Japon tenisçi, organizasyonun zorunlu tuttuğu basın toplantılarına katılmayacağını açıkladı. Kişisel sosyal medya hesaplarından kararını duyuran Osaka şunları söyledi:

“Hey, millet! Umarım hepiniz iyisinizdir. Bunu, Roland Garros boyunca basına konuşmayacağımı açıklamak için yazıyorum. Sık sık insanların sporcuların mental sağlığını hiç düşünmediğini hissediyorum ve bu, ne zaman bir basın toplantısı izlesem veya bir basın toplantısına katılsam hep doğru çıkıyor. Genelde karşılarına oturuyoruz ve daha önce pek çok kez sorulan veya zihnimize şüphe düşeren sorular soruluyor.”

Fransa Tenis Federasyonu Başkanı Gilles Moretton, L'Equipe'e yaptığı açıklamada, söz konusu paylaşımı “Kocaman bir hata” olarak değerlendirirken Osaka'ya kurallar gereği ceza verileceğini söyledi. Kurallara göre sporcular, basın toplantılarına katılmamaları halinde 20 bin dolara kadar ceza ile karşı karşıya kalıyor. Roland Garros, 30 Mayıs'ta Osaka'nın Patricia Maria Tig'i 6-4 ve 7-6 ile geçtiği maçın ardından bir açıklama yayınladı ve Osaka'ya basın toplantısına katılmadığı için 15 bin dolar para cezası verdi.

Maçın ardından maç sonu saha içi röportajına katılan Osaka, basın toplantısına ise katılmamıştı. Turnuva, bu tutumunu devam ettirmesi halinde Osaka'yı ihraç edebileceğini, hatta gelecek turnuvalardan dahi men edebileceğini belirtti.

PARA CEZALARI...

Geçen sene ABD Açık'ta dördüncü tur maçında çizgi hakemine top attığı için diskalifiye edilen Novak Djokovic, basın toplantısına çıkmamış ve 7 bin 500 dolar para cezasına çarptırılmıştı. Daha önce Venus Williams da birkaç kez basın toplantısına katılmamış, 3 bin ve 5 bin dolarlık para cezalarına çarptırılmıştı. Osaka'yı açıklaması nedeniyle kutlayan isimler arasında yer alan Williams, “Bu hayat senin hayatın” sözleriyle destek verdi.

Dev organizasyon öncesi Naomi Osaka'dan flaş karar: 'Basına konuşmayacağım!' - Resim : 1

“Aldığı bir yenilgiden sonra basın odasında dağılan sporcuların pek çok videosunu izledim ve biliyorum ki siz de izlediniz. Bunun düşene bir tekme daha atmak olduğuna inanıyorum ve bunun arkasındaki mantığı anlamıyorum” diyen Osaka'ya organizasyonda para cezası verilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Ayrıca “Organizasyonlar 'Basın karşısına çık, yoksa ceza alırsın' demeye ... sporcuların zihinsel sağlığını görmezden gelmeye devam edeceklerse, güler geçerim” şeklinde ifadelerle sözlerine devam eden Osaka, sosyal medyada ciddi destek bulsa da kendisine gelen eleştirilerin merkezinde meslektaşları yer alıyor.

Rafael Nadal, “Kararına saygı duyuyorum. Bilmiyorum, yani sporcular olarak soruları kabul etmeye hazırlıklı olmalı ve yanıtlar üretmeliyiz, değil mi?” derken kadınlarda dünya 1 numarası Ashleigh Barty ise “Profesyonel tenisçi olarak nasıl bir yola çıktığımızı biliyoruz. Basın toplantıları elbette zor olabiliyor ancak canımı sıkan bir şey de değil” diye konuştu. Daniil Medvedev ise basından ziyade daha çok sosyal medya zorbalıklarından rahatsız olduğunu aktardı. Bu üç önemli sporcu da haklı, Osaka da...

OSAKA, NEDEN BU AÇIKLAMAYI YAPMIŞ OLABİLİR?

YouTube'da bile basit bir arama yaptığınızda tenisçilerin muhabirlerle tartışmaya girdiği basın toplantılarının derlemelerine kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.

Roger Federer'den Nick Kyrgios'a kadar (bu iki ismi iki uca koymak doğru gibi...) pek çok tenisçi zorlu basın toplantıları yaşadı ancak tenisin en eğlenceli ve unutulmaz anlarının bazılarına da basın toplantılarında veya flaş röportajlarda (Naomi Osaka-Coco Gauff maçı sonrasındaki gibi) rastlandığını not düşmekte fayda var.

Ancak diğer bir yandan bireysel bir spor olan teniste, üst düzey sporcular bir kulüp çatısı altında yer almadıkları için kabaca bir camiayı değil kendilerini temsil ediyorlar. Davis Cup, Fed Cup gibi milli turnuvalar veya olimpiyat oyunları dışında aslında ülkelerini de doğrudan temsil etmeyen sporcular, haliyle “kimseye hesap vermek zorunda” hissetmiyor.

Dev organizasyon öncesi Naomi Osaka'dan flaş karar: 'Basına konuşmayacağım!' - Resim : 2

Aynı zamanda bir diğer önemli konu da açıklamanın zamanlaması. Osaka, Fransa Açık öncesi önemli hazırlık turnuvalarından biri olan İtalya Açık'ta ikinci turda Jessica Peluga'ya 7-6 ve 6-2'yle kaybedip 2. turda elenmişti.

Tenis yorumcuları, toprak zemindeki oyunu sert zemindeki gibi keskin olmayan Osaka'nın bu yönde gelecek ve kendisini baskı altında hissedebileceği sorulardan kaçtığını düşünüyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: The Guardian (Nadal and Barty at odds with Naomi Osaka over media stance, Forthcoming, insightful, eloquent: Naomi Osaka’s media snub is a big loss for tennis, Naomi Osaka will not speak to French Open press due to mental health impact), YouTube, ESPN, L'Equipe

Kaynak: Web Özel

Naomi Osaka Fransa Açık