Detaylar ne anlatıyor? Güvenlik uzmanları hain saldırıya ilişkin ne diyor?

Taksim
Detaylar ne anlatıyor? Güvenlik uzmanları hain saldırıya ilişkin ne diyor?
Patlamanın gerçekleştiği noktaya kurulan standa vatandaşlar karanfiller bıraktı. Fotoğraf: AA

İstiklal Caddesi'nde düzenlenen hain terör saldırısı sonrası 6 vatandaşımız hayatını kaybetti. Eylemin oluş biçimi, yeri ve saati uzmanların bakış açısına göre çok şey anlatıyor.

Terör yine en çirkin yüzünü gösterdi. İstiklal Caddesi’nde dün saat 16:20 sularında gerçekleşen alçak terör saldırısında 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 81’i ise yaralandı. Bombalı saldırgan emniyet güçlerinin çalışmaları sonucu yakalandı. Türkiye’de geçmiş yıllarda PKK ve DAEŞ de benzer saldırılar gerçekleştirmişti. Saldırının ardından gözler bu ihtimallere çevrilirken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırının PKK tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.

Peki güvenlik politikaları uzmanları yaşanan bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyor? Haber Global ekranlarında soruları yanıtlayan Güvenlik Politikaları Danışmanı Mete Yarar, son 15 gündür Türkiye’de DAEŞ ve PKK’ya ait evlerde sıkı bir şekilde aramalar yapıldığını söyledi. Yarar, bu aramalarda bomba malzemelerinin de ele geçirildiğini söylüyor.

Yarar bilgisi dahilinde İstanbul’da en fazla polis ve sivil ekibin görevlendirildiği bölgelerden birinin de İstiklal Caddesi olduğunu vurguladı. Yarar, “Nasıl New York’ta 5. Cadde veya bazı caddeler terör konusunda birinci potansiyel yerlerse İstanbul için de saldırı yapılırsa yapılacak olan yerlerden biri zaten istihbarat birimlerince burası (İstiklal Caddesi) olarak biliniyordu” diyor.

Detaylar ne anlatıyor? Güvenlik uzmanları hain saldırıya ilişkin ne diyor? - Resim : 1
İstiklal Caddesi sabah saatlerinde yaya trafiğine açıldı. Fotoğraf: AA

'EN FAZLA ÇANTA İLE GEZİLEN YER'

Yarar, İstiklal Caddesi’ndeki turistlerin ağırlıklı olarak sırt çantaları ile gezdiğini söylerken Türkiye’de bu kadar çanta ile gezen insanın olduğu başka bir bölge görmenin zor olduğunu vurguladı. Terörist de bir çantayı bırakarak hain eylemini gerçekleştirmişti. Sabah saatlerinde İstiklal Caddesi'ndeki bankların da söküldüğü görüldü.

Yarar daha önce İstiklal’de eylem hazırlığı içinde olan bazı kişilerin emniyet tarafından otel odalarında ele geçirildiği bilgisini de anımsattı. Mete Yarar, “Olayın caddede olduğu yere de iyi bakmak lazım. Oraya hangi konsolosluk yakın. Bir ülke üzerinden mesaj verilmek isteniyor mu?” ifadelerini kullandı.

Detaylar ne anlatıyor? Güvenlik uzmanları hain saldırıya ilişkin ne diyor? - Resim : 2

Yarar istihbarat birimlerinin olayı araştırırken tek bir şüpheli üzerine odaklanmadığını aktarırken, “(Olayın) İçerisinde bir tuhaflık var; hem polislerin hem de istihbaratın dikkatini çekmiştir. O detayları incelediklerinde sonuca ulaşacaklardır" diyor. Yarar, sözlerini şöyle noktalıyor:

“Ne olursa olsun bu işin bağlantısı büyük bir çoğunlukla ya Lavrion çıkacak, ya da Suriye çıkacak. DAEŞ de olsa PKK ve uzantıları da olsa son dönemde Türkiye’de yapılan eylemlerin neredeyse yüzde 90’ına yakınında hem mühimmatların hem eylem yapan kişilerin geldiği yer Suriye. En son Mersin saldırısı dahil olmak üzere buna şahit olmuştuk.”

'DEMOKRASİYE KARŞI PROVOKATİF EYLEM'

Haber Global ekranlarında konuşan Gazeteci Faruk Aksoy, yaşanan terör olayını Türkiye’nin seçim atmosferine girmesinden bağımsız değerlendirilemeyeceğini düşünüyor. Aksoy, “Türkiye’nin seçim ikliminin sabotajı, hangi niyetle bu memlekette halkın iradesine neden kan bulaştırmak ister? Küçücük bir kız çocuğunu katlederek nereye varmak ister? Ülkemizde iktidarıyla muhalefetiyle yaklaşan demokrasi bayramına karşı bir provakatif eylem olarak görüyorum” demekte.

Habertürk ekranlarında konuşan Dr. Naim Babüroğlu ise PKK’nın Kuzey Irak’ta sıkıştığını ifade ederken, “Bu örgüt gücü zayıfladığında kendi tabanına, kendisine katılım sağlaması için, dünya kamuoyuna zorla para aldığı mali destek sağladığı kaynaklara ‘Ben varım, ben istediğim yerde eylem yapma gücüne sahibim’ mesajı vererek, o tabanın moral motivasyonunu ayakta tutmaya çalışıyor” demekte.

'BÜYÜK GÜÇLERİN İSTİHBARAT KAYNAKLARI'

Babüroğlu, PKK’yı destekleyen ülkelerin belli olduğunu söylerken, "Bazı büyük güçlerin istihbarat örgütleriyle ben koordineli yürütüldüğünü düşünüyorum. PKK bölücü terör örgütü bir yanda çok zayıflıyor fakat öte yanda onun kolu olan kardeşi olan PYD de sürekli güçleniyor. Bu güçlenmeyi sekteye uğratacak bir şey yapmaz” diye konuşuyor.

TV 100 yanında konuşan Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı ise “Türkiye bir seçime gidiyor, seçime giderken her nedense bu memlekette terör olayları başlıyor. Birileri bundan medet umuyor hem de örgütün arkasındaki güçlerin pazarlığa oturmak istediği hissini oluşturuyor" açıklamasında bulunmakta.

Kaynaklar: Haber Global, Habertürk, TV 100, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Taksim