Depremde neden büyük bir yıkım olduğunu Jeoloji Mühendisleri Odası açıkladı
Jeoloji Mühendisleri Odası, yaşanan depremlerin deprem tehlike haritasındaki ivme değerinin çok üstünde olduğunu belirterek, kent bazında diri fay haritalama çalışmaları yapılması gerektiğini söyledi.
Türkiye, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. İlki 7.7 ikincisi 7.6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, yaşanan depreme ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Moment büyüklüğü 7.7 olan depremin, Doğu Anadolu Fay Zonu’nun güneyinde, Ölüdeniz Fay Zonu’nun kuzeyinde ve bu fay zonlarının birleşim noktalarında meydana geldiğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası, bu depremden yaklaşık 9 saat sonra Elbistan yakınlarında 7.6 moment büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldiğine dikkat çekti.
Açıklamada, "Meydana gelen bu yeni depremin konumu Doğu Anadolu Fay Zonuna bağlı D-B uzanımlı Çardak-Sürgü Fay Zonu'nu işaret etmektedir. Hem 7.7 büyüklüğündeki ilk ana şokun ardından meydana gelen ve büyüklüğü 6.6 ya ulaşan artçı depremlerin odaklandığı alanlar, hem de ikinci ana şokun meydana geldiği merkez üssü lokasyonu dikkate alındığında, Doğu Anadolu Fay Zonu boyunca bir kırılma olduğu görülmektedir" denildi.
Son 2-3 yıl içerisinde Doğu Anadolu Fay Zonu ve yakın çevresinde meydana gelen büyüklüğü 6.5 ile 7.7 arasında değişen depremlerin, özellikle Kahramanmaraş, Gaziantep, İskenderun, Adıyaman, Adana, Elâzığ gibi altlarından diri fay geçen kent merkezlerine büyük can ve mal kaybına neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi: