Deprem sonrası kabus oldu: Uykusuzluk, kabızlık, ishal, iştahsızlık…
Deprem bölgesinde gelişebilecek sağlık sorunlarına ilişkin araştırma yapan 3 akademisyen, depremzedelerde afet sonrası en çok uykusuzluk problemi geliştiği belirlendi. Yine deprem sonrası artış gösteren önemli semptomlardan bazıları kabızlık, ishal, baş ağrısı, iştahsızlık, abuk yorulma...
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Bilgehan’ın yürütücülüğünü yaptığı, Araştırma Görevlileri Ayşegül Akca ve Perver Karşıgil’in saha araştırmacısı olarak yer aldığı ‘Depremzede Bireylerde Kronik Hastalıkların Epidemiyolojisi, Semptomların Tespiti, Sağlık Gereksinimleri ve Baş Etme Stratejilerinin Belirlenmesi’ projesi, TÜBİTAK’ın ‘1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı’ kapsamında kabul edildi.
Proje ekibi, saha çalışmaları kapsamında deprem felaketinin 16’ncı gününde çadır kentlerde kalan yaklaşık 700 depremzede üzerinde afet sonrası oluşan sağlık sorunlarına ilişkin veri topladı. Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye’de yaklaşık 10 gün kalan ekip, sahada edindikleri bilgileri TÜBİTAK’a sundu.
İleride yaşanabilecek depremlerde de bilgi amacıyla kullanılacak verilerin bulunduğu projenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduğu ve kıymetli bulunduğu bildirildi. Ayrıca bölgede yapılan analizler sonucu sağlık alanında yaşanan aksaklık ve materyal eksiklikleri TÜBİTAK tarafından yetkili kurumlara bildirilecek.
Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Bilgehan, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, şunları ifade etti:
“TÜBİTAK’ın doğal afetlere ilişkin proje çağrısı sonucu başvuru yaptık, projemiz kabul edildi.
Depremden etkilenen bireylerde kronik hastalık epidemiyolojisi, sağlık ihtiyaçların belirlenmesi ve aynı zamanda depremzedelerin bununla nasıl baş ettiklerinin tespiti, projemiz kapsamındaydı. Öncelikle biz çadır kentte yaşayan bireyleri ziyaret ettik. Burada kronik hastalıkların ne sıklıkla görüldüğünü, hangi hastalıkların olduğunun tespitini yapmak istedik."