Cumhuriyet Halk Partisi'nin Suriye politikası resmi raporlara nasıl yansıdı?
CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Suriyeli sığınmacılardan 10 kat daha fazla su faturası alacağını söylemesi Türkiye gündemine oturdu. Özcan'ı destekleyen kadar tepki gösteren de olurken CHP, yıllardır Suriye sorununa ilişkin raporlar hazırlayıp konferanslar düzenliyor.
Cumhuriyet Halk Partisi’nden seçilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu halkının yakından tanıdığı bir isim. Kentte doğan ve dinamiklerini iyi bilen Özcan daha önceleri mülteciler için sınır ili Edirne’ye otobüs tutmasıyla Türkiye gündemine gelmişti. Özcan dün yaptığı açıklamada ise kentteki Suriyelilerden 10 kat daha fazla su faturası alacağını söyledi.
Özcan’ın bu açıklamaları bazı çevreler tarafından destek görürken kendi partisi içinden de eleştirilere maruz kaldı. Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Görüşleri kendisini bağlamaktadır." açıklamasını yaptı.
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede, “CHP, sosyal demokrat bir partidir, programında yabancı düşmanlığı yoktur, böyle nefret söylemi kokan bir girişimi asla kabul etmez” değerlendirmesinde bulundu.
‘DAVULLA ZURNAYLA GÖNDERECEĞİZ’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği’nden yeni göçmen dalgasını karşılamak için fon alınmaması gerektiğini söylüyor. Genel Başkan 22 Haziran 2021 tarihinde, “Finansı Avrupa Birliği’nden alacağız. Göçten mi şikâyet ediyorsun, o zaman bunun maliyetini karşılayacaksın; bana söz verdiler. O zaman davulla zurnayla kendi ülkelerine göndereceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Kılıçdaroğlu önceki gün Twitter hesabında yayınladığı bir konuşmada yine sığınmacı sorununu ele aldı.
Yeni göçmen dalgalarını misafir etmemiz için Avrupa’nın “İkinci Rüşvet Paketi” hazırlığı içinde olduğunu duyuyoruz. Bir daha asla! pic.twitter.com/CFEJOBGJR9
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) July 25, 2021
2016'DA 'MÜLTECİ STATÜSÜ' ÖNERİSİ
Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye’de Suriyeli göçmen sorunu ile yakından ilgili. 2016 yılında 160 sayfalık ‘Sınırlar Arasında İnsanlık Dramından İnsanlık Sınavına’ isimli bir Suriyeli raporu hazırlayan parti, 2021 yılının mayıs ayında da Suriye krizinin 10. yılı için Genel Başkan Yardımcısı Profesör Fethi Açıkel imzasıyla bir çalışmaya imza attı. Parti ayrıca 2019 yılında Uluslararası Suriye Konferansı da düzenledi.
2016 yılında hazırlanan raporda çok sayıda kaçak sığınmacı olduğuna vurgu yapılarak, “Geçici barınma merkezlerinin dışındakiler kendi başının çaresine bakmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Yine aynı raporda yer alan bilgilere göre Suriyeli mültecilerin yüzde 90’ı hükümetin kurduğu kamplar dışında yaşıyordu.
Raporda yer alan başka ifadelere göre ise özellikle Suriyeli yetişkinlerin çalışma izni almasının zorluğunun da etkisiyle Suriyeli çocuklar kaçak işyerlerinde ve kayıtsız bir şekilde kötü koşullarda çalışabiliyorlar. (Hükümet ise bu durumun önüne geçmek ve Suriyeli istihdamını artırmak için önemli teşvikler veriyor.)
'BAKANLIK KURULMALI'
2016 yılındaki raporun politika önerileri kısmında yer alan ifadelerden bazıları şöyle:
?Göç ve Entegrasyon Bakanlığı kurulmalı.
?Hukuken mülteci statüsü tanınmalı.
?Yerleşim planları mülteciler göz önüne alınarak yapılmalı. Gettolaşmaya izin verilmemeli.
?Kayıt olmaları sağlanmalı.
2019: GÖNÜLLÜ OLARAK DÖNÜŞ TEŞVİĞİ
28 Eylül 2019 tarihinde CHP İstanbul, Tarabya’da Uluslararası Suriye Konferansı: Suriye’de Barışa Açılan Kapı, isimli bir konferans düzenledi.
Bu konferansın özet bildirgesindeki önemli notlardan biri ise Türkiye’deki Suriyelilerin durumlarına ilişkin görüşler oldu. CHP yönetimi Suriye yeniden güvenli ülke haline geldikten sonra sığınmacıların gönüllü olarak geri dönüşlerinin teşvik edilmesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti: Suriye yeniden güvenli ülke haline geldikten sonra sığınmacıların gönüllü geri dönüşlerinin teşvik edilmesi, ülkemizde kalabilecek olan Suriyelilerin ise toplumumuza uyum sağlamaları için plan ve stratejilerin oluşturulması öncelikli hedefler olarak belirlenmiştir.
Türkiye'ye sığınan Suriyeli uluslararası boks antrenörü Adnan Kaddur, Kilis'te yeni sporcular yetiştirmek için yoğun çaba harcıyor. Fotoğraf: AA
2021: TÜRKİYE 10 MİLYON SURİYELİYE HİZMET VERİYOR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Doktor Fethi Açıkel “AKP’nin İflas Eden Suriye ve Göçmen Politikası 10. Yılında” başlıklı bir çalışma yaptı. Açıkel’in verdiği bilgilere göre 2020 yılında Türkiye’de 100 bine yakın Suriyeli bebek doğdu.
Açıkel, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ülke sınırları içerisinde 5 milyon, Suriye topraklarında da 5 milyon olmak üzere, yaklaşık 10 milyon Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşının bakımını üstlendiğini söyledi.
Yeni Afgan akını göz önüne alındığında CHP'nin göçmen politikası önümüzdeki dönemde siyaset gündeminde önemli bir yer tutacağa benziyor...
Kaynaklar:
*CHP/Sınırlar Arasında İnsanlık Dramından İnsanlık Sınavına (2016)
*CHP/ Uluslararası Suriye Konferansı: Suriye'de Barışa Açılan Kapı-Ev sahibi özeti (2019)
*CHP/AKP’nin İflas Eden Suriye ve Göçmen Politikası 10. Yılında (2021)
Kaynak: Web Özel