Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihi ziyaretinin yansımaları ne oldu? "Türkiye'nin Orta Doğu'da rolü artıyor"

Emre Karaca
Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak Haber Global Erbil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kerkük ve Erbil ziyaretlerinin yansımaları ne oldu? IKBY Oluşumlardan Sorumlu Türkmen Bakan Aydın Maruf ve Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Hasan Turan, Haber Global'e konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyaretinin ardından tüm gözler bölgeye çevrildi. Hem Bağdat hem de Erbil yönetimleriyle önemli temaslarda bulunuldu. Irak'ta yaşayan Türkmenlerin gözü kulağı da Erdoğan'ın ziyaretindeydi.

Yıllardır nüfus sayımı yapılamasa da Irak'ın kuzeyinde Türkmenler yoğun olarak yaşıyor. ancak yıllardır bir türlü sonu gelmeyen sorunlarla uğraşıyorlar. Saddam dönemi, savaş yılları, istikrarsız siyasi tablodan başı en çok yanan hep Türkmenler oldu. Haber Global Muhabiri Emre Karaca ve Kameraman Aydın Korkmaz, bölgeye giderek nabzı tuttu. 

AYDIN MARUF: ERBİL EN ÖNEMLİ ŞEHİRDİR

Haber Global'e konuşan hem Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki Erbil, hem de Türkmen diyarı Kerkük'teki Türkmen yetkililer Erdoğan'ın 2011'den sonraki ilk ziyaretinin yeni bir aşama olduğuna dikkat çekiyor. IKYB Oluşumlardan Sorumlu Türkmen Bakan Aydın Maruf, "Bağdat’tan sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bey’in Erbil'e ziyareti de önemlidir. Bence Erbil önemli bir şehirdir. Tarihi itibari ile kültür itibari ile Türkiye ile ilişkiler konusunda da her zaman önde gelen bir şehirdir" dedi.

HASAN TURAN: 2011'DE OLAN DENKLEMLER ŞİMDİ ÇOK FARKLI, TÜRKİYE'NİN ROLÜ ARTIYOR

Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Hasan Turan ise "Bir de bir gerçek var. Artık 2011'de olan denklemler şimdi çok farklı. Türkiye'nin rolü Orta Doğu artıyor. Bugün burada Suriye olayları var, PKK olayları var. Bugün iki devlet ortasında yeni bir fırsatın doğuşu. Kalkınma yolu o da çok önemli bir projedir" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin ana omurgasını oluşturan konu ise Irak'ın kuzeyinde mevzilenen terör odaklarıydı. 1980'li yıllardan bu yana terörizmin ana üssü Kandil ve çevresi oldu. Suriye savaşıyla birlikte terörist grupların bir kısmı Suriye'ye sevk edilse de, Irak'ın kuzeyindeki varlıkları devam ediyor. Türkiye'nin operasyonları hız kesmiyor.

Ziyaret sonrasında hem Erbil'de hem de Kerkük'te PKK tehdidinin bertaraf edilmesi beklentisi yüksek. Kalkınma Yolu gibi projelerin hayata geçmesi için de terör sorununun çözümü en önemli şart olarak görülüyor.

Kerkük'te PKK tehlikesi bir başka şekilde de kendini gösteriyor. Şehirde sivil toplum örgütü maskesi altında PKK yanlısı gruplar faaliyet yürütüyor. KYB yönetimindeki Süleymaniye'de de Türkmenler için hayat kolay değil. Geçtiğimiz Ramazan ayında Türkmen Bayat Aşireti Başkanı Hüseyin Alloş, İHA saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Failin, Süleymaniye yönetimiyle iş birliği içinde olan PKK olduğu düşünülüyor.

Kerkük'te çözülmeyi bekleyen bir başka sorun da vali seçimi. Geçtiğimiz aralık ayında seçimler yapıldı ancak düğüm çözülemedi. Kürtler 7, Araplar 6, Türkmenler 2, Hristiyanlar ise 1 üye kazandı. Şu ana dek hiç bir kesim gereken salt çoğunluğu elde edemedi. Konuya ilişkin Türkmen kesiminin isteği dönüşümlü valilik. Türkiye'nin de desteklediği bu formülün kozmopolit Kerkük şehri için en adil çözüm olduğu düşünülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti yeni bir dönemin habercisi olacağa benziyor. Irak Türkmen Cephesi tam da bu ziyaretin olduğu günlerde 29. kuruluş yıl dönümünü kutladı. Açılan yeni sayfada bölgedeki Türkmenlerin ortak dileği, kendi kültürleriyle terörden arındırılmış bir coğrafyanın parçası olmak.