Cumhurbaşkanı Erdoğan memur sendikalarıyla görüştü

Ekonomi haberleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan memur sendikalarıyla görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci'yi Külliye'de kabul etti. Erdoğan, memur sendikalarıyla memurlara 'ek zam' konusunu görüştü. İşte, vergi muafiyetiyle birlikte gündeme gelen memura 'ek zam' konusunda son durum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ile memurlara 'ek zam' konusunu görüştü. Sendika temsilcileri Erdoğan'a memurlara zam 'ek zam' getirilmesi yönündeki taleplerini aktardı. Görüşmenin ardından Başkan Yalçın ve Başkan Kahveci kısa açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ile birlikte saat 16.00’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Külliye'de bir araya geldi. 

MEMUR-SEN GENEL BAŞKANI YALÇIN: EK ZAM BEKLENTİMİZİ AKTARDIK

Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Kamu görevlilerinin gelir vergisi yükünün kaldırılması/hafifletilmesi yönündeki teklifimizin hayata geçirilmesinden dolayı memnuniyetimizi ifade ettik. Ek zam beklentimizi aktardık" ifadelerini kullandı. 

Yalçın, paylaşımında, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımıza kamu görevlilerinin gelir vergisi yükünün kaldırılması/hafifletilmesi yönündeki teklifimizin hayata geçirilmesinden dolayı memnuniyetimizi ifade ettik. Ek zam beklentimizi aktardık. Gelir vergisine ilişkin uygulanacak istisna olumlu olmakla birlikte sosyal adaletin gelir dağılımında sağlanması noktasında bazı sorunlar/sıkıntılar içerdiğini, düzenlemeyle, kısmi artışlarla az kazanana az, çok kazanana çok ilave gelir yansıtılacağını ifade ettik. Gelir vergisinde yapılan düzenleme ile ortaya çıkan eşitsizliğin giderilmesi başta olmak üzere kamu görevlilerinin alım gücünü artıracak, adil gelir dağılımını sağlayacak ek zam/ilave ödemenin bir an önce gerçekleştirilmesi noktasında hassasiyetlerimizi dile getirdik. Toplu sözleşme hükmümüz gereği 3600 ek gösterge/ek göstergeler ve sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi konusunda atılacak adımlara ilişkin sürecin hızlandırılması noktasında beklentilerimizi paylaştık. Ek zam dahil tekliflerimiz için Çalışma Bakanı ile bir araya geleceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memurlara vergi muafiyeti müjdesini geçtiğimiz günlerde vermişti.

Düzenlemeyle birlikte memur maaşlarının brüt asgari ücrete kadar olan kısmı, gelir vergisi ve damga vergisinden istisna kabul edilecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Türkiye Kamu-Sen heyetini de kabul etti. Külliye'deki kabulde İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ve Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili Vedat Işıkhan da hazır bulundu.

KAMU-SEN: SÖZLEŞMELİ PERSONELİN KADROYA GEÇİRİLMESİ KONUSUNDAKİ BEKLENTİLERİMİZİ İLETTİK 

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sosyal medya hesabından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Kamu-Sen Yönetim Kurulunu kabulüne değerlendirmelerde bulundu. 

Ek zam ile refah payı beklentilerini aktardıklarını belirten Kahveci, açıklamasında şunları kaydetti:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin'in de hazır bulunduğu görüşmede asgari ücrete kadar ücret gelirlerinden vergi alınmaması yolundaki düzenlemeye ilişkin memnuniyetimizi dile getirdik. Bu konuya ilişkin olarak yaşanabilecek aksaklıkların giderilmesini talep ettik. Kamu çalışanlarının zararlarını karşılamak üzere ek zam verilmesi talebimizi görüştük. Refah payı uygulamasının memurlarımızın alım gücünü yükselteceğini ifade ettik. Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusundaki beklentilerimizi Sayın Cumhurbaşkanına ilettik. Acil çözüm bekleyen 3600 ek göstergenin tüm memurları kapsayacak, beklentileri karşılayacak şekilde düzenlenmesi, yardımcı hizmetliler, bayram ikramiyesi, tüm ödemelerin emekliliğe sayılması, mülakatın kaldırılması, yönetici atamaları gibi konuları içeren raporumuzu takdim ettik."

MEMUR-SEN BAŞKANI YALÇIN: ENFLASYON VERİLERİNDEN SONRA 'EK ZAM' İÇİN RAKAM KONUŞULACAK

Haber Global ekranlarında görüşmenin detaylarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da 'ek zam' ile ilgili henüz bir rakam konuşulmadığını bunun için 3 Ocak 2022 tarihinde açıklanacak Aralık ayı enflasyon verilerinin önemli olduğunu söyledi. Enflasyon verileri açıklandıktan sonra ek zam ile ilgili rakamların konuşulmaya başlanacağını belirten Yalçın canlı yayındaki açıklamalarında şunları kaydetti:

Cumhurbaşkanımızla yaptığımız görüşmede son vergi düzenlemesindeki muafiyetten dolayı memnuniyetimizi söyledik. Önemliydi. Verginin sabitlenmesi konusunda söylem üretiyoruz. Asgari ücret tutarı kadar bir muafiyet. Önemli bir adım fakat gelir dağılımı konusunda adaletli değil. İşçilerde 4253 lira olan asgari ücret kadar olan tutarı dikkate aldığınızda memurlarda aynı şey söz konusu değil. Memurlarda 2800 3000 liraya yaklaşan rakamları ifade ediyor.

2022 yılı için yansıyacak simülasyonu dikkate alarak, enflasyon farkını düşünerek aylık olarak yansıyacak en düşük rakam, 38 TL fark ediyor. İşçi de 420 TL fark ediyor. Bazı durumlarda durum farklı. Sözleşmeli bir mühendiste 307 TL fark ediyor. 9 yıllık öğretmende 59 TL yansıyacak. 

MEMUR BORDROSU İLE İŞÇİ BORDROSU AYNI DEĞİL

Memur bordrosu işçi bordrosuyla aynı değil. Gelir muafiyeti konusunu da önemli bir adım olarak kabul etti. Memura ek zam konusu kaçınılmazdır. Bir iyileştirme yapılması temel beklentimizdir. Sayın Bakan ile bir araya gelerek bu rakamları bir örtüştürmemiz gerekiyor. Nedir, ne değildir anlamamız için. Memurların beklentisini kamuoyu ile paylaşmıştık. Aralık 2021 enflasyonu netleştikten sonra konuşacağız demiştik, şimdi zamanıdır. 

ŞU AN İÇİN BİR RAKAM YOK

Cumhurbaşkanımızla her yerde farklı yansıyan rakamları paylaştık. Karmaşık bir metin. Vergi muafiyeti kısmı. Bizim yaptığımız algıladığımız rakamları paylaştık. Emekçiler konusunda, gelir dağılımında adaletin yansıması konusunda aldığı inisiyatifi görüyoruz. En düşük memur maaşının baz alınarak yükseltileceğini düşünüyoruz. Henüz şu an için bir rakam yok. 3 Ocak'taki Aralık ayı enflasyon rakamına beklediğimiz için bir rakam belirtmedik. 

EK ZAM KONUSUNU RAKAMLAR BOYUTUNDA TARTIŞMAYA İHTİYAÇ VAR

Biz 3600 ek göstergeyi toplu sözleşme masasında karşılıklı olarak mutabakata yansıtmıştık. Sayın Bakan ile yaptığımız görüşmede de mutabakat sağlamıştık. Çalışma Bakanı ile bu konu hakkında görüşeceğiz. Ocak maaşına yetişmesi için ek zam konusunu rakamlar boyutunda tartışmaya  ihtiyaç var. Ocak 15'e yetişecek şekilde bir çalışma yapacağız. 

GELİR VERGİSİ, EK ZAM VE 3600 EK GÖSTERGE

Bugün sayın Cumhurbaşkanı ile bir araya geldik. Tekrar Çalışma Bakanı ile bir araya geleceğiz. Özellikle bu gündeme odaklandık. Atılan olumlu adımlarla ilgili memnuniyetimizi ifade ettik, bu açıdan görüşmede çok daha geniş detaylı başlıklara girmedik. Gelir vergisi düzenlemesi, ek zam ve 3600 ek gösterge üzerinde yoğunlaştık. 

 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

cumhurbaşkanı erdoğan Memur Sen Memur-Sen haberleri