Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan YKS açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS öncesi video konferans yöntemiyle gençlerle buluşma programında soruları yanıtladı. Erdoğan, YKS tarihinin değişmesine ilişkin soruya yanıt verdi. Erdoğan, program sonunda gençlerin seslendirdiği türküye de eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YKS öncesi öğrencilerle video konferans yöntemiyle buluştu. Erdoğan, YKS sınav tarihinin öne çekilmesi, genç işsizliği, sosyal medya ve koronavirüs salgınıyla mücadele gibi konularda gençlerden gelen soruları yanıtladı. 

Erdoğan, sınava girecek öğrencilere, "Aman heyecanlanmayın, sakin olun. Sakinlikle ve sükunetle inanıyorum ki sizler (öğrenciler) büyük bir başarıyla bu sınavlardan çıkacaksınız. Rabb'im zihninizi ve bahtınızı açık etsin" tavsiyesinde bulundu. Erdoğan, programın sonunda gençlerin seslendirdiği türküye de eşlik etti. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

(Sınav tarihi neden değişti?)  YKS'nin tarihi çok önceden kamuoyuna açıklandı. Koronavirüs salgını sınav takvimlerini de etkiledi. ÖSYM ve YÖK salgının tüm hızıyla devam ettiği dönemde tedbir amacıyla yeni sınav tarihi belirledi. Her alanda olduğu gibi sınav tarihlerinde de bu tarz tedbirli davranışlar kaçınılmaz bir durumdu. Sınav tarihi ilk açıklanan tarihe en yakın zaman olan 27-28 Haziran olarak belirlendi. İlk tarihe göre hazırlık yapan öğrencilerimizin gereksiz yere 1 ay daha sınav stresi yaşamalarının önüne geçildi. 

BURS VE KREDİLER

(Yurtlar ve burslar) Kredi ve burslarla alakalı soruda, öncelikli göreve geldiğimizde Türkiye'de verilen burs sadece 45 liraydı. Şimdi ise burslar noktasında çok daha farklı bir konumda. Bizler bursları ciddi manada yükselttik. Şu an bursların geldiği konum, 550 liraya çıkarıldı. Lisans üstü öğrencilere 1100 lira veriyoruz. Doktora öğrencilerine de 1650 lira kredi veya burs imkanı veriyoruz. Şimdi başvuran her öğrencimiz kredi veya burs alabiliyor. Bu yıl 1 milyon 600 bini buldu. Burada göreve geldiğimizde bir de öğrenci harçları vardı. Ciddi manada sıkıntılar yaşanıyordu. Biz öğrenci harçlarını da kaldırdık. Artık harç diye bir durum söz konusu değil. Öğrencilerimiz artık harç ödemiyor.

YURTLAR

Barınma konusunda da önemli projeler hayata geçirdik. Yıl sonuna kadar 17 bin 450 yeni yurt yatağını daha hizmete alacağız. Bu yurtların bir kısmı kamu yatırımı, bir kısmı da kiralama ile hizmete açılacak. Sizden isteğim bütün enerjinizi kendinizi daha iyi yetiştirmeye vermenizdir. 

GENÇ İŞSİZLİĞİ

İşsizlik ister genç ister ileriki yaşta olsun, çalışmak mecburiyetinde olan herkes için çok ciddi bir sıkıntıdır. Tarım kesiminde izlenen gerçek işsizlik kendini belli etmeye başlamıştır. Biz altyapıyı güçlendirerek nüfusumuzun genel eğitim seviyesini fevkalade yükselttik. Üniversite öğrencisi sayımız 8 milyona dayandı. Eğitim seviyesi yükseldikçe, gençlerimizin hayata atılma yaşı da ileriye gidiyort. Lisans, yüksek lisans derken hayata atılma çıtası 30 yaşa ulaştı. Çarpık tabloyu değiştirmemiz gerekiyor. Gençlerimize, eğitimlerine, birikimlerine uygun iş alanları oluşturmak en önemlisi. Bu da ülkenin genel ekonomik ve sosyal gelişmişliği ile ilgilidir. Önümüzdeki fırsatı değerlendirerek kendilerini geliştiren, öne çıkan her gencimize gönül huzuru ile çalışabileceği iş alanı sağlama konusunda kararlıyız. Ancak her üniversite mezununun kamuda istihdam edileceği gibi bir yanlışa da düşmememiz gerekiyor. Asıl istihdam özel sektörde, üretimde, sanayide, tarımda olacaktır. Dünyanın hiçbir yerinde her üniversties mezununa hemen iş hazırlığı diye bir şey söz konusu değildir. Ara eleman diye bir konus söz konusudur. Bu teknik liseler, buralar ara elemanları yetiştirir. Bu ara elemanlar da özel sektörde bu imkanı yakalayabilme şansına sahiptir. Ülkemizde de bazı illerimiz ara elemanları bulabilmede çok ciddi sıkıntıları vardır. Gaziantep'te birçok fabrika her zaman ara elemanda sıkıntıdadır. Aynı şey Malatya için geçerlidir. 

MESLEK LİSELERİNİN KORONAVİRÜSLE MÜCADELEDEKİ YERİ

Bu süre içinde özellikle maskeydi, dezenfektandı, tulumdu, bütün bunlarla ilgili meslek liselerinin sürece vermiş olduğu desteği bizler de memnuniyetle karşılıyoruz. Meslek liselerimiz bu süreç içinde hiç boş durmadılar. Maske, tulum üreterek sürece çok ciddi katkı sağlamıştır. Artık meslek liselerimiz kendilerine verilmiş olan bu makineleri sadece seyretmeyecekler, ürünleri üretme fırsatı bulacaklar. İmam Hatip meselesini çok fazla dile getirmemin sebebi bu okulları kökünden kazımak için girişilen adaletsiz saldırılara dikkat çekmektir. Meslek liselerinin öğrenci sayısını 800 binlere kadar geriletmişlerdi. Biz bunları da 1 milyon 400 binlere kadar çıkarttık. Tüm okullarda hem sayı hem kaliteyi yükselterek haksızlıkları giderdik. Kat sayıyı kaldırarak yarış eşit girmelerini sağladık. 

"SOSYAL MEDYADAN NEFRET ETSEK, BÖYLESİNE YAYGIN KULLANMAZDIK"

(Sosyal medyaya karşı çıkışınız sizi eleştirenlerin olması mı?) Gerçeklere sırtımızı dönecek kadar hayattan kopuk değiliz. Bir siyasetçi olarak gerçeklere gözümü kapamam söz konusu değil. Hem göreceğim, hem de bu sesleri duyacağım. Sosyal medyanın asla ihmal edilemeyecek derecede önemli bir mecra olduğunu biliyoruz. Sosyal medyadan nefret etsek, böylesine yaygın kullanmazdık. Ülkemizde Twitter'da en çok izlenen kişi olduğumu hatırlatmak isterim. Burada asıl mesele, sosyal medyanın yalanın, sapkınlığın serbestçe dolaşabilen bir mecra olmasıdır. Sizlerden birinin telefonuna sızılsa, mahrem görüntüler çalınıp Twitter'da, Facebook'ta yayınlansa ne olacak? Çaresiz kalacaksınız.Tüm vatandaşlarımızın sosyal medyayı etkin, ahlaki seviyede kullanabilmesini sağlamak görevimizdir. 

2023'TE İLK KEZ OY KULLANACAK GENÇLER

(2023'te ilk kez oy kullanacak gençlerin oylarını almayı nasıl düşünüyorsunuz?) AK Parti'nin en önemli özelliği sürekli kendini yenileme kabiliyetinin bulunmasıdır. Şimdi sizler de her an kabul görürlerse seçilme hakkına sahipsiniz. Siyasetin ihtiyacı olan değişimi bizzat sizler hayata geçirebilirsiniz. Ortaya koyduğumuz eserlerin amacı sizin için en mükemmel alt yapıyı oluşturmaktır. Genç yaşta siyasete atılmış birisi olarak hep gençlerle yol yürümeye önem verdim. 

KORONAVİRÜSLE MÜCADELE

Günlük vaka ve ölüm sayısı istediğimiz seviyeye düşmedi. Temizlik, mesafe, maske yani TMM, 'tamam' dediğimiz ilklere sıkı sıkıya uyulması gerekiyor. Büyüklerimizi salgından korumak için önce 20 yaş altı, sonra 18 yaş altı gençlerimize sokağa çıkma kısıtlaması uyguladık. Hep birlikte kurallara uymaya devam edeceğiz. Buradan da asla taviz vermeyeceğiz.Birçok yerde, mesire yerlerinde, piknik alanlarında kurallara dikkat edilmiyor hatta el ele, kol kola çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bu etkinlikler bize ciddi manada endişe veriyor. Gelin, maske, mesafe ve temizlik kuralını her yerde uygulayalım.  

Recep Tayyip Erdoğan YKS