Uşak nasıl başardı? Korku ne kadar etkili?

Uşak nasıl başardı? Korku ne kadar etkili?

Uşak'ın son Covid-19 haritasında Batı'daki tek düşük riskli il olmasının sebebi ne? Bazı yetkililer espriyle başarıyı tarhana çorbası içme alışkanlığına bağlarken Tabip odası yetkilileri ise insanların korkudan dolayı kurallara uyduğunu söylüyor.

Gamze BAL-Merthan SÜMBELLİ/Haberglobal.com.tr

Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan 'illere göre Covid-19 haritasında' Uşak'ın Ege Bölgesi'ndeki tek düşük riskli il olmasının nedenlerinden biri, kentteki önemli yerel yöneticiler tarafından tarhana içmeye bağlandı. Haber Global'e konuşan Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın'ın tarhananın bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli katkısı olduğunu söylemesinin ardından benzer bir açıklama da Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şeref Parlas'tan geldi.

Haftada en az iki kez Uşak Valisi Funda Kocabıyık ile birlikte toplantılar yaparak ortak çalışmalar yapmalarının başarı getirdiğini anlatan Parlas, "Uşak insanı her sabah kahvaltıdan önce ailecek tarhana içer. Bunun da başarılı olmamızda etkili olduğuna inanıyorum" dedi.Uşak Tabip Odası Başkanı Uzman Doktor Adnan Memiş ise, tarhana yorumlarını şöyle değerlendirdi: "Uşak'ın milli çorbası olan tarhanamız her derde deva. Oldukça besleyici ve bağışıklığı güçlendirici etkisi de var. İçerisinde yüklü miktarda vitamin bulunuyor. Ancak koronavirüse karşı faydalı olduğuna dair tabii ki bir şey diyemeyiz. Öyle bir şey olduğunu biliyor olsak burada seri üretime geçeriz."

Uşak nasıl başardı? Korku ne kadar etkili? - Resim : 1Koronavirüs risk değerlendirme kriterlerine göre belirlenen 4 kategoriye ayrılan haritada, mavi renk yani riski düşük iller arasında olan Uşak sosyal medyada çok konuşuldu.

HAFTADA İKİ KEZ TOPLANTI

Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şeref Parlas, şehrin çevresindeki orta ve yüksek riskli illere rağmen düşük risk durumunu korumasında valilik ile beraber ortak çalışmalarının etkili olduğunu anlattı. Haftada en az 2 kez Uşak Valisi Funda Kocabıyık ile birlikte toplantılar yaparak mevcut durumun raporlaştırıldığını anlatan Parlas, "Esnafımız da tüm ekonomik sıkıntıya rağmen paket servis yapsa bile içeriye müşteri kabul etmedi. Uşak halkı da önlemlere sahip çıktı. Soğuğa rağmen çocuğuyla soğukta bekleyen müşteriler oldu. Biz de esnaf yönetim kurulu olarak yaklaşık 6 aydır kurul toplantımızı yapmıyoruz. Uşak, ortak çabamız sonucu Ege Bölgesi'nde nazar boncuğu gibi parladı" diye konuştu.

HALK KORKTU, BANKA VE HASTANEYE GİTMEDİ

Uşak Tabip Odası Başkanı Uzman Doktor Adnan Memiş ise, kentin başarısındaki sırrın kurallara uyma, aşılamadaki hız ve vaka artışından korkan halkın gerekmedikçe banka ve hastanelere gitmemesi olduğunu söyledi."Uşak halkı kurallara uyduğu için vakalar bu kadar düştü" diyen Memiş, "Şehir olarak küçük olmamız ve toplu taşımanın çok olmaması da bu konuda büyük bir etken oldu" dedi.

"İNSANLAR YOĞUN BAKIMDAKİ VAKALARA BİRE BİR ŞAHİT OLDU"

Son 1.5 ayda yaşanan vaka artışlarından korkan halkın gerekmedikçe hastaneye gitmemesinin bu başarının sağlanmasında etkili olduğunu kaydeden Memiş, "Aynı zamanda küçük bir yer olduğumuz için halk yoğun bakımdaki vakalara bire bir şahit oldu ve bundan çok korktu. Ayrıca aşılama da çok iyi durumda sağlık çalışanlarımız ve 65 yaş üstü vatandaşlarımız da aşılandı" diye konuştu.

Bu süreçte sağlık emekçilerinin de büyük bir çaba sarf ettiklerine vurgu yapan Memiş, "Şu anda Uşak merkezde, normal serviste yatan 4 hasta, yoğun bakımda yatan 2 hastamız var. Yoğun bakım doluluk oranımız yok denecek kadar az. Burada önlemlere halk çok sıkı bir şekilde uydu. İşyerlerine maskesiz kimse alınmadı. HES kodu olmadan girişlere kesinlikle izin verilmedi. Buradaki ünlü caddemiz olan İsmet Paşa Caddesi’ne giriş ve çıkışlar kapatıldı. Bankalara girişler gerekmedikçe kısıtlandı" ifadelerini kullandı.

Memiş, bundan sonra alınacak önlemlere ilişkin şunları söyledi:  "Bundan sonra alınacak önlemlerde şehir giriş çıkışlarında mutlaka önlemler alınmalı. Ya kırmızı olarak adlandırılan şehirlere girişi ve çıkışı engelleyeceksiniz ya da herkesten PCR testi isteyeceksiniz. Seyahat konusunda mutlaka bir kısıtlama getirilmeli ki iş nedeniyle muhakkak gidiş gelişler olacaktır."

Uşak nasıl başardı? Korku ne kadar etkili? - Resim : 3Uşak'ta belediye başkanından esnaf odasına önemli yerel yöneticilerin Uşak'ın başarısını esprili bir şekilde de olsa tarhanaya bağlamaları dikkat çekti. Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şeref Parlas, "Uşak insanı her sabah kahvaltıdan önce ailecek tarhana içer. Bunun da başarılı olmamızda etkili olduğuna inanıyorum" dedi.

ESNAF FAİZSİZ ÖTELEME İSTİYOR

Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şeref Parlas'ın verdiği bilgilere göre, Uşak'ta yaklaşık 700 restoran var ve bu işletmelerin yalnızca 50 tanesi paket servisle hizmet verebilme yeteneğine sahip.

Esnafın bu süreçte ya arabasını ya elindeki tüm birikimini satarak ayakta kalmaya çalıştığını anlatan Parlas, esnafın mevcut durumunu ve taleplerini şu sözlerle anlattı: "Pandemi sürecindeki kapanmaların esnafa çok ağır sonuçları oldu. Restoran ve lokantalar büyük bir krizin eşiğinde. 30-40 yıllık işletmelerden devredenler ya da iflas edenler oldu. Bu süreçte esnafa verilen 1000 TL'lik destek de asla yeterli değildi. Uşak'ın kültürünü yansıtan katmerciler, döndürmeciler çok kötü durumda. Ötelenen kredi borçları da faiziyle birlikte öteleniyor.

Esnafın ana taleplerinden biri, borçların faizsiz olarak ötelenmesidir. Çünkü Uşak halkının ve esnafının normal yaşama dönebilmesi için en az 1, 1.5 yıl geçmesi lazım."Bu durumun sosyal hayatı da ciddi şekilde etkilediğine dikkat çeken Parlas, haneye giren gelirin azalmasıyla eşler arasında yaşanan tartışmaların çoğaldığını ve bunun sonucunda kentteki boşanmalarda artış gözlemlediğini dile getirdi. Parlas, "Borcunu ödeyemediği için intihar girişiminde bulunan esnaflar da var. Mayıs ya da haziran gibi normalleşme sürecine girmemizle birlikte psikolojik destek de verilmesi gerekecek" diye konuştu.

Uşak Covid uşakın sırrı tarhana çorbası