Çocuklar daha mı çok suça karışmaya başladı? 'Olayın farkındalarsa...'

Çocuklar daha mı çok suça karışmaya başladı? 'Olayın farkındalarsa...'

2020 yılında çocukların karıştığı adli olaylar 114 bini geçerken, Manavgat'taki yangında da Ordu'da fındık tartışmasında bir ailenin silahla katledilmesinde de başrolde çocuklar vardı. Uzmanlar, çocukların pandemi döneminde birçok öz denetim yetilerini kaybettiğini söyledi.

Türkiye’nin güneyindeki cennet köşeleri saran alevler günlerce konuşuldu. Yanan ormanlar görevlilerin ve halkın çabaları ile söndürülürken bu yangınların bazılarına çocukların sebebiyet vermesi dikkat çekmişti. Yangınlarla ilgili olarak sabotaj ihtimali değerlendirilse de henüz bu konuda somut bir gelişme yok. Örneğin Marmaris’teki orman yangınını 10 yaşında iki çocuk ormanlık alanda kitap yakarken başlattıklarını itiraf etmişlerdi.

Manavgat’taki yangını ise 12 yaşındaki M.A.T. çıkarmıştı. M.A.T. yangını çıkarırken annesi ve babasının boşanma arifesinde olduğunu için bu olaydan etkilendiğini bu sebepten de ormanı yaktığını söyledi.

Bu yangınlardan birkaç gün önce Köyceğiz’de çıkan orman yangını için ise 18 yaşındaki R.R.B. gözaltına alınmış, ardından mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

Bu olaylar çocukların suça karışmasıyla ilgili olarak kafa karıştırırken Ordu’dan kötü bir haber geldi. 14 yaşındaki çocuğun fındık bahçesine gitmeme tartışmasında babasının silahıyla annesi, ağabeyi ve anneannesini öldürmesi okların çocuk suçlarına yönelmesine neden oldu.

Tabi bu olaylar çocukların akıl sağlığına ilişkin soruları gündeme getirdi. Yaklaşık bir buçuk yıldır yüz yüze eğitim yok. Çocuklar evlere kapandı.

'ŞİDDET İÇERİKLİ OYUNLARLA KARŞILAŞMA ARTTI'

Çocuk Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursu Çakın Memik, genel olarak çocukların pandemi döneminde şiddet içerikli oyunlarla karşılaşma oranlarının arttığını söyledi. Çocukların duygusal yaşantılarını akranlarıyla paylaştığını, böylece duygusal durumlarının biraz daha dengede tuttuklarını aktararak, "Okulların kapalı olması, çocukların birçok öz denetim yetilerini kazanmasını engelledi ve sosyalleşme becerilerini azalttı.

Çocukların çocuklarla birlikte olamaması, onları ruhsal olarak çok ciddi şekilde etkiledi. Çocukların sosyalleşememesi bir sorunla karşılaşınca, çok farklı çözüm yollarını, alternatifleri farketmemesine sebep oldu" dedi.

Çocuklarda görülen ruhsal bozuklukların şiddetle ilişkilendirilemeyeceğini aktaran Prof. Memik, katliamın dürtüsel bir hareketle, ani, üzerinde düşünmeden yapılmış bir davranış olduğunu vurguladı.

Çocuklar daha mı çok suça karışmaya başladı? 'Olayın farkındalarsa...' - Resim : 2

12 YAŞINDAN KÜÇÜK VE BÜYÜK AYRIMI

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Aşkın Yaşar Topuzoğlu Türkiye’de çocuklar hakkında müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları verilemeyeceğini söylüyor. Suç işleyen çocuk 12 yaşından küçükse sadece Çocuk Koruma Kanunu’ndaki tedbirler uygulanabiliyor.

İŞLENEN SUÇUN FARKINDA MI?

12 yaşından sonra ise iş değişiyor. Av. Topuzoğlu, 12 yaşını bitirmiş 15 yaşını bitirmemiş bir çocuk için ise, "Önce işlediği suçun anlam ve sonuçlarını kavrayabiliyor mu? Davranışlarını yönlendirme yeteneği var mı? Uzmanlar, Adli Tıp tarafından bakılır. Eğer çocuk davranışlarını yönlendiremiyorsa, yaptığı davranışın sonuçlarını farkedemeyecek durumdaysa hakkında kovuşturma yapılmaz. Danışmanlık, sağlık, eğitim, koruma gibi güvenlik tedbirleri verilir" diye konuştu.

Peki çocuk yapılan değerlendirmeler sonucu işlediği suçun farkındaysa? O zaman çocuğun yargılanması söz konusu oluyor. Topuzoğlu’na göre işlediği suçun farkında olan 12-15 yaş aralığındaki çocuklar yargılanabiliyor. Eğer bu çocuk ağır müebbet cezası öngörülen bir suç işlemişse 12 yıldan 15 yıla kadar hapsi istenebiliyor. Eğer müebbet hapis cezası gerektiren bir durum ortadaysa 9-11 yıl arası hapsi istenebiliyor. Topuzoğlu, “Başka suçlar (yaralama, hırsızlık) sözkonusu ise kanunda öngörülen cezanın yarısı kadar ceza istenir” diyor. Topuzoğlu sözlerini şöyle noktaladı: "Çocuklar suç işlemezler, çocukları suça iten nedenler vardır. Yargılamanın amacı bu nedenleri ortadan kaldırmak ve çocuğu hayata hazırlamaktır."

18 YAŞINDAN BÜYÜK BİRİ KASTEN BİRİNİ ÖLDÜRÜRSE CEZASI NE OLUR?

'Kasten insan öldürme suçu', failin bilerek ve isteyerek bir insanın yaşamına son vermesine verilen isim. 5237 sayılı TCK’nın 81. maddesine göre, kasten adam öldürmenin basit şeklinin cezası müebbet hapis cezası.

Kaynak: Web Özel

çocuk