'Çocuk fenomenler' için harekete geçildi: Bu bir istismardır

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı fenomen Sosyal Medya
'Çocuk fenomenler' için harekete geçildi: Bu bir istismardır

Ailelerin sosyal medyadan para kazanmak için çocuklarını kullanması dikkat çekerken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Bu bir istismardır, en iyi ihtimalle ihmaldir. Birini yakalıyoruz, kapattırıyoruz 10 dakika sonra yeni sayfa açıp paylaşımlarına devam ediyor" dedi.

Sosyal medya üzerinden para kazanmak için çocuklarını kullanan aileler uzun süredir kamuoyunun dikkatini çekiyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu üyesi milletvekillerine bir sunum yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, konunun takibi için Sosyal Medya Çalışma Grubu kurduklarını söyledi.

Bakanlık olarak çocuklar ve kadınlar noktasında kendilerini rahatsız eden bazı durumların var olduğuna değinen Yanık, grubun dokuz ayrı ekiple 7/24 sosyal medyayı izlediğini belirtti. Bakan Yanık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sosyal medya platformlarında paylaşılan bir içeriğin 10 saniyede dünyanın her tarafında görüntülenmesi mümkün haldedir. Dolayısıyla erişimin hızı ve imkanı çok kolay. Zararlı içeriklerin çocuklara aynı hızla eriştiğini düşündüğümüzde bundan rahatsız olmamak ve bunun kaygısını duymamak mümkün değil. Sosyal medya platformları bütün hukuk normlarında, bütün kurallardan azade herkesin adeta bir agora meydanı gibi kullanabileceği platform olarak yorumlanıyor. Böyle olmadığı çok açık. Sosyal medyada da insanların kişilik hak ve özgürlüklerinin, kişilik haklarının olduğu, buralarda da kişilik haklarının ihlal edilmemesi gerektiği, buralarda da temel hak ve özgürlüklerin korunması gerektiği, buralarda da insanların ifade özgürlüğünün korunması ama ifade özgürlüğünün sınırlarının da çizilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Biz çocuklarla ve kadına yönelik şiddet, kadın haklarının korunması, kadınların güçlendirilmesi, kadınların sosyal, siyasal, ekonomik hayata katılımı gibi temel meselelerde geleceğe bir dil bırakma kaygısıyla hareket ediyor, yaptırım uygulama hakkına sahip kuruluşları harekete geçiriyoruz. Son zamanlarda ebeveynin çocuğu bir ticari ürün gibi pazarladığı sayfalar var. Bu bir istismardır, en iyi ihtimalle ihmaldir. Birini yakalıyoruz, kapattırıyoruz 10 dakika sonra yeni sayfa açıp paylaşımlarına devam ediyor. Burada asıl mesele bir farkındalık oluşturmak. Toplumun çocuğa, insana bakışını, bu anlamda yeni araçları nasıl kullanması gerektiği bilgisine sahip olması gerekiyor."

Kaynak: AA

sosyal medya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık çocuk fenomenler