Çocuğa depremi nasıl anlatmalıyız?

Klinik Psikolog İrem Polat, Haber Global'e özel açıklamalarda bulunarak, dün ilk kez depremi yaşamış çocukların afetle nasıl başedebileceklerini anlatan yöntemlerle ilgili bilgi verdi

Polat'ın depremle nasıl başa çıkılabileceğini, çocuklara depremin nasıl anlatılabileceğini aktaran Haber Global'e özel açıklamaları;

Yaşı daha küçük çocuklar için somut açıklamalar yapmak lazım. Bunun bir doğa olayı olduğunu, yeryüzünün altında büyük kayalar olduğunu, kayaların zaman içinde hareket ettiğini, bizim de bu hareketleri hissettiğimizi anlatabilmek gerekiyor. Bunu anlatırken de, oyun temelli açıklamalar daha iyi olur. Legolarla, tahta kulelerle süreci anlatabiliriz. Legoları üst üste dizip, alttaki tahtalarla anlatabiliriz. Esas üstünde durmamız gereken nokta, yaşadığımız yerlerin güvenli olduğunu, her türlü tedbiri aldığımızı anlatmamız gerekiyor çocuklara... Bilimsel boyunu elbette anlatacağız ama güvende olduğumuzu mutlaka anlatmamız gerekiyor. 

Kaygı zemini çok olan bir çocuk eylem planına geçemez donakalır, önce güven inşa etmemiz lazım. Alınması gereken tedbirler, nerede durmak, ne yapmak gerekiyor anlatmak lazım. Okulda, evde tatbikatlar yapılması lazım. Bunları anlatırken, ebeveynin regule olması lazım. 

Çok ajite olmadan, kontrollü ve sağduyulu bir aile toplantısı düzenlenebilir. Kim neden sorumlu herkesin bir görevi olabilir.

Çok sağduyulu bir şekilde aile toplantısı düzenlenebilir, tedbirler için neler yapılabilir konuşulur. Kim neler yapabilir, çocuğun görevi belki çantayı almak, annenin görevi evrakları almak, güvenli bir şekilde evden ayrılmak olabilir. Çocuklar travmatize olmadan oyun gibi yaşatılabilir. Yakalama kaçma yapabilirler, çadır kurabilirler. Travma anında beden sıkışık olur. Oyun anında bu sıkışıklık aktive olur. Mümkün olduğunca bunları tekrar tekrar canlandırmak gerekiyor. Tatbikat ama oyun şeklinde bir tatbikat olabilir. 

deprem deprem tatbikatı İstanbul deprem Haber Global