Ciğerlerimiz yanıyor! Birçok ilde orman yangını

Haber Merkezi
Orman Yangını Gündem haberleri son dakika haber
Ciğerlerimiz yanıyor! Birçok ilde orman yangını

İzmir'in Menderes, Torbalı, Tire, Selçuk ve Çeşme ilçelerinde orman yangını çıktı. Menderes ilçesine bağlı Çamönü Mahallesi tahliye edilirken Selçuk ilçesinde çıkan yangının Aydın'ın Kuşadası ilçesine de sıçradığı bildirildi. Olay yerine giden Bakan Yumaklı, yangına ilişkin bilgi verdi.

Yangınlara 11 uçak, 27 helikopter, 171 arazöz ve iş makinesi, 972 personel ile müdahale edildi. Yangınlardan 11'i kontrol altına alındı. Çeşme, Menderes, Menemen, Selçuk ve Torbalı ilçelerindeki yangınların kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.

BAKAN YUMAKLI'DAN YENİ AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki orman yangınında son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. "Müdahaleler devam ediyor. Menderes ile ilgili enerji büyük ölçüde düşürülmüş durumda. Selçuk'ta da iki bölgede müdahale yoğun devam ediyor. Selçuk Kuşadası yolu kapalı. Bugün İzmir'de toplamda 22 yangın çıktı. Artık havaların ısınmasıyla alakalı üst seviyeye geldiğimiz bugünlerde mutlaka çok daha tedbirli ve hassas davranılması gerektiğini belirtmek istiyorum. Biz halen 2024 yazında bunu konuşuyoruz. Halihazırda yaklaşık 350 hektar Selçuk yangının etkilenen alan, Menderes içinde 150 hektar alan etkilendi. Bu etkilenen alan tamamı zarar gördü anlamına gelmiyor.  İzmir Menderes'teki çıkan yangın maalesef hobi bahçesinden çıktı. Yerleşim yerleri ve diğer konaklama tesisleri açısından herhangi bir risk söz konusu değil. " dedi.

 

VALİDEN AÇIKLAMA

İzmir’deki yangınların yerleşim yerlerini tehdit edecek bir yangın olmadığını söyleyen İzmir Valisi Süleyman Elban, “Kuşadası tarafında ve yangının devam ettiği diğer bölgelerde yangının enerjisi düşmüş durumda. Kontrol altına alınmadı ancak başladığı saatlerdeki yoğun bir yangın şiddeti de yok” dedi.

MENDERES

Menderes ilçesinde henüz tespit edilemeyen bir sebeple başlayan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri; 4 uçak, 8 helikopter, 25 arazöz, 6 su ikmal ve 4 dozer aracı ile müdahale ediyor.

İzmir’de devam eden yangın söndürme çalışmalarına destek için Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait 3 adet Couger tipi helikopter ile 2 adet CH-47 tipi helikopter de görevlendirildi. Ekipler yangını kontrol altına alma çalışmalarını sürdürüyor.

İLÇEDE BAZI EVLER TAHLİYE EDİLDİ

İzmir’in Menderes ilçesindeki orman yangını nedeniyle, Çamönü Mahallesi tahliye ediliyor. Jandarma, bölgede anonslar yaparak vatandaşların evlerini boşaltmalarını istedi.

ÇEŞME YANGINI KONTROL ALTINDA

İzmir'in Çeşme ilçesinde öğle saatlerinde ormanlık alanda çıkan yangın 10 saat sonra kontrol altına alındı.

İzmir'de gün boyunca kentin bir çok ilçesinde ormanlık alanlarda yangınlar meydana geldi. İzmir'in turistik Çeşme ilçesi Germiyan Mahallesi'nde bulunan ormanlık alanda saat 14.34'te çıkan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ekipleri havadan ve karadan gün boyunca müdahalede bulundu. Alevler, yaklaşık 10 saatlik etkin müdahalenin ardından kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmalarının ise sürdüğü öğrenildi.
Menderes ve Selçuk ilçesindeki yangınlarla mücadele ise sürüyor.

SELÇUK'TAKİ YANGIN KUŞADASI'NA SIÇRADI

İzmir'in Selçuk ilçesinde, çam ağaçları ile ormanda yangın çıktı. Yangın Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki ormana da sıçrarken, alevlere havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Selçuk ilçesinin Pamucak mevkisinde, saat 17.00 sıralarında çam ağaçları ile ormanda yangın çıktı. Dumanı görenler, durumu orman ekiplerine bildirdi. Yangına, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 4 uçak, 5 helikopter olmak üzere 9 hava aracı, 10 arazöz, 5 su ikmal ve 5 dozerle müdahale etti. 

 

EDİRNE'DEKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde tarlada çıkıp ormana sıçrayan yangın kontrol altına alındı.

Demirköy köyü yakınlarında hasat edilmiş buğday tarlasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yakındaki ormanlık alana sıçradı. Yangın, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

ÇANAKKALE'DEKİ YANGIN DA SÖNDÜRÜLDÜ

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde tarım arazisinde başlayıp ormana sıçrayan yangın 7 saatte kısmen kontrol altına alındı. Ekipler bölgede söndürme ve soğutma çalışmalarına devam ediyor. Öte yandan, Ezine ilçesinde, Üvecik, Yeniköy ve Mahmudiye köyleri arasında Batak Ovası'na hakim bir konumda bulunan 18'inci yüzyılın ortalarında yaptırılan Cezayirli Hasan Paşa Köşkü, yangından son anda kurtuldu. Köşkün yakınına gelen alevler, ekiplerin müdahalesi sonucu söndürüldü.

BİRÇOK İLDE ORMAN YANGINI

İzmir'in ardından Bursa, Balıkesir, Kahramanmaraş, Karaman ve Edirne'de çıkan orman yangınları çıktı. Yangından müdahaleler sonucunda kontrol altına alındı.