Çiğ tavuk neden yıkanmaz? Uzmanlar açıklık getirdi
"Tavuk eti pişirilmeden ya da dolaba kaldırılmadan önce yıkanmalı mı?" sorusuna verilen 'hayır' yanıtının gerekçesini uzmanlar sıraladı. Ortaya korkutucu gerçekler çıktı.
Çiğ tavuk neden yıkanmaz? Uzmanlar herkesin kesin kural olarak kabul ettiği, birbirinin uyardığı bu konuya bilimsel açıklama getirdi, yeni uyarılar yapıldı.
ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) sitesinde 'Et ve Kümes Hayvanlarının Yıkanması' başlığı altında bu konu mercek altına alındı. Makalede "Kümes hayvanlarını yıkamanın veya durulamanın mutfakta gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek çapraz kontaminasyon riskini artırdığı" ifade edildi.
Peki, uyarı ve öneriler neler? İşte dikkat edilmesi gerekenler...
Buna şöyle açıklık getirildi: "Çapraz kontaminasyon, zararlı bakterilerin diğer gıdalardan, kesme tahtalarından ve mutfak araç gereçlerinden gıdalara aktarılmasıdır ve uygun şekilde kullanılmadığında meydana gelir."
ÇİĞ TAVUK NEDEN YIKANMAZ, YIKANDIĞINDA NE OLUR?
Yukarıdaki bu soruya da şu yanıt verildi: Bir tavuğu akan suyun altında duruladığınızda bakterilerin, lavaboya, mutfak araç gereçlerine, yemek takımlarına, etraftaki yiyeceklere bulaşma riski var. Etrafa bulaşan bu bakterilerin de insanlarda hastalık yapma riski bulunuyor.