CHP'de soğuk savaş: Kılıçdaroğlu 'küskünlere' mi güveniyor?

Özgür Özel Kemal Kılıçdaroğlu
CHP'de soğuk savaş: Kılıçdaroğlu 'küskünlere' mi güveniyor?

Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığa yeniden göz kırpması, CHP'de yaşanan iç savaşı bir kez daha gündeme getirdi.

Eylül ayında yapılacak Kurultay'a kadar 'muhalefet içi muhalefet' yapmaya devam etmeyi planlayan Kılıçdaroğlu'nu yüreklendiren isimlerin başında ise Tunç Soyer ve Battal İlgezdi gibi 'küskünler' geliyor.

BAŞARI SONRASI PLANLAR SUYA DÜŞTÜ

Kurultayda aldığı yenilgi sonrası, çalışmalarına devam eden ve genel başkanlık koltuğuna yeniden oturmak için sürekli nabız yoklayan CHP Eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yerel seçim öncesi delegelerle görüşmeler gerçekleştirmiş, hatta delegelerden olağanüstü kurultay için imza topladığı iddiası bile gündeme gelmişti. Ancak Kılıçdaroğlu, CHP'nin yerel seçimden başarıyla çıkmasının ardından beklemeye geçti. Bu 'bekleyiş' döneminde de sık sık sosyal medyada yaptığı çıkışlarla gündeme gelmeye devam etti. Bu çıkışlarından en sert olanı ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel arasında yapılan görüşmeyle ilgili söylediği, “İktidarla müzakere edilmez mücadele edilir” tweeti olmuştu.

'BABA-OĞUL'DU 'HAİN' OLDU

Bugüne kadar ekrana çıkmayan ve sadece sosyal medya ve yazılı basın üzerinden açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, ilk kez bir televizyon kanalında konuştu, CHP yönetimine çok sert eleştiriler yöneltti. Eski çalışma arkadaşlarını 'vefasızlık ve hainlikle' suçlayan Kılıçdaroğlu, “sırtımdan hançerlendim” ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu isim vermese de, bu sözlerinin hedefi, Genel Başkan Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ydu. Kılıçdaroğlu'nun daha önce “Baba-oğul gibiyiz” diyerek desteklediği İmamoğlu'na ve Özgür Özel'e yönelik bu sözleri CHP'de de büyük yankı buldu.

YEREL SEÇİMDE 'KÜSTÜRÜLENLER' YANINDA

Kılıçdaroğlu'nu yeniden genel başkanlığa aday olması konusunda yüreklendiren isimlerin başında ise, 'küskünler' geliyor. Yerel Seçim öncesi CHP'de yaşanan 'aday belirleme' krizinde başrolde olan bir çok isim CHP'deki bu “soğuk savaş” döneminde eski genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun yanında saf tuttu. Partiden tasfiye edilmiş hisseden, “Gürsel Tekin, Tunç Soyer, Battal İlgezdi ve Şükrü Genç” gibi delegeler üzerinde de büyük etkisi olan isimler, Kılıçdaroğlu için çalışmalara başladı. Eski Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nu zorlayan en önemli sorun ise, kendisinin görevden ayrıldığı dönemde, birçok delegenin partiden istifa etmiş olması olarak gösteriliyor.

HESAP İÇİNDE HESAP VAR

Kılıçdaroğlu'nu devirmek için Özgür Özel'e destek verdiği bilinen İBB Başkanı İmamoğlu da “değişimcileri de değiştirme” hedefiyle, yerel seçimden bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Yerel seçimin ardından “Emanetçi Başkan” imajını yıkan Özgür Özel'in parti içinde güçlenmesinden rahatsız olduğu konuşulan İmamoğlu, Eylül ayında yapılacak Kurultaya kadar hazırlıklarını tamamlamayı planlıyor. Delegeleri yakın markaja alan İmamoğlu, kurultayda, parti meclisindeki isimlerin değişmesini sağlayıp, kendisine yakın isimleri koltuğa oturtmanın hesaplarını yapıyor.

ÖZEL YERİNİ HER GEÇEN GÜN SAĞLAMLAŞTIRIYOR

CHP'nin başında başarılı bir performans gösteren Özgür Özel ise partideki dengeleri değiştirdi. CHP Grubunun büyük bir bölümü Özel'in arkasında toplandı. Yerel seçimdeki başarılı sonuç ve seçim sonrası attığı adımlarla 'emanetçi başkan' imajını kıran Özel, İmamoğlu'nun vesayeti altında olmadığı konusunda da parti tabanını ikna etmeyi başardı.