Cani Semih Çelik'le gündem oldu: Kim bu inceller?

HABER MERKEZİ
Cani Semih Çelik'le gündem oldu: Kim bu inceller?

İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'in vahşice öldürülmesi sonrası katil Semih Çelik'in evinde yapılan aramalarda ilginç bilgilere ulaşıldı. Cani katilin psikolojik sorunlar yaşadığı ve incel gruplarla bağlantısı olduğu belirtiliyor. Peki, incel ne demek? Kim bu inceller?

İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'in Semih Çelik tarafından vahşice katlesilmesinin ardından 'inceller' gündem oldu. Peki, incel ne demek? Kim bu inceller?

Kendisi de bir kadın olan Alana, 1997'de aşkı bulmaya çalışan yalnız insanlar için bir internet sitesi kurduğunda bu işin sonunun kadınlara yönelik nefret ve öfke üzerinden örgütlenen ve dünyanın dört bir yanında masum insanların ölümüne yol açan bir alt kültüre dönüşeceğinden habersizdi.

Euronews'teki habere göre, o dönemde henüz 20'li yaşlarının ortasında olan Kanadalı genç kadın, henüz Facebook bile ortada yokken, ilişki bulmakta zorlananlar için "İstemsiz Bekarlık Projesi" adını verdiği bu siteyi açmıştı.

Alana "istemsiz bekar" ifadesini (Involuntary Celibacy) ilk olarak "invcel" diye kısaltmıştı ama sonra bu kimlik, söylemi daha kolay olan "incel" halini aldı.

Şaşırtıcı bir biçimde eşcinsel bir kadın tarafından ortaya atılan ve bir zamanlar internet argosunun dar bir parçası olan incel terimi, artık uluslararası manşetlerde. Cinsiyetçilik, kadın düşmanlığı, şiddet ve aşırılıkçılıkla ilgili tartışmalarda ve daha da kötüsü şiddet olaylarında bu terime sık rastlanıyor. 'İncel'leri "romantik ilişkilerdeki başarısızlıklarından kadınları ve toplumu sorumlu tutan heteroseksüel erkekler" diye niteliyor.

Current Psychiatry Reports'ta yayınlanan 2022 tarihli bir araştırma, incel topluluklarını bir arada tutan bazı ideolojileri ana hatlarıyla şöyle açıklıyor:

- Görünüme dayalı hiyerarşi: Kişinin nasıl göründüğünün hem cinsel ilişkiler hem de toplumdaki yeri için en önemli anahtar olarak kabul edildiği fikrine dayanıyor.

- Kadın hipergamisi: Kadınların cinsel açıdan çok seçici oldukları ve ayrıcalıklarını ve cinselliklerini her şeyden önce toplumsal ilerleme için kullandıkları fikri.

- Feminizm nefreti: Çalışmada, "Kadınların cinsel özgürlüğe hak ettikleri şekilde sahip olmalarını teşvik eden ve destekleyen feminizm olduğu için, cinsiyet eşitliğinin tersine çevrilmesine adanmış incel forumlarında çok fazla tartışma yaşandı. Önerilen çözümlerin çoğu bir tür zorlama, tecavüz veya katı ataerkil yönetim altında zorunlu tek eşliliğe tamamen geri dönmeyi içeriyor," ifadeleri yer alıyor.

- Fight Club ve Matrix filmlerinden etkileniyor, bunu bir marş, ideoloji olarak görüyorlar. Mutlu bir cehalet halinde kalmak (mavi) veya acı dolu bir gerçeği kabul etmek (kırmızı) arasında bir seçimi temsil ediyor. Üstelik incel'ler bu metafora filmde olmayan üçüncü bir seçenek daha eklemiş durumda: "Black pill," yani kara hap. Bu sembol de toplumsal hiyerarşilerin değişmez olduğunu ve bunlara dair hiçbir şey yapılamayacağını ifade ediyor. Diğer bir deyişle kırmızı hapın nihilist bir versiyonu. Bu teoriye göre, seks ve cinsel çekim oyununun doğuştan hileli olduğunu fark eden tek kişiler kendileri.