Candaş Tolga Işık'ın sunduğu Az Önce Konuştum programının konuğu Ali Koç

Ali Koç
Candaş Tolga Işık'ın sunduğu Az Önce Konuştum programının konuğu Ali Koç

Candaş Tolga Işık'ın sunduğu Az Önce Konuştum programının bu haftaki konuğu Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç oldu.

Candaş Tolga Işık'ın sunduğu Az Önce Konuştum programının bu haftaki konuğu Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç oldu. 

Ali Koç'un açıklamalarından öne çıkanlar: 

VOLEYBOL MİLLİ TAKIM

Voleybol takımımızı devamlı kutluyoruz. Devamlı bize başarılar zaferler yaşatıyorlar. Onları da buradan tebrik ediyorum. Bizim 4 tane sporcumuz var Voleybol Milli Takımında. Keşke futbolda da böyle bir federasyon anlayışı olsa. Türk futbolu da çok daha ileri seviyede olur diye düşünüyorum. 

ALİ KOÇ İSTİFA HASHTAG 

Trendtopic olmak zor değil. Sayın Cumhurbaşkanı bizi ziyarete geldiğinde orada bir konuşma yaptı. Hakkımızı fazlasıyla verdi. Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kulüp ziyaretinin ardından 110 günlük süreçte yaklaşık 33 defa kötü anlamda trendtopic oldum. Bu aslında 3-4 günde bir olumsuz manada trendtopic olmaya tekamül ediyor. Her anlamda troller var. Birini trenddtopic yapmak çok zor değil.

"PUSUDA YATAN 2 EKİP VAR"

Bugüne dönersek kumpasta yatan bir ekip var. Bunlar 2 ayrı ekipler. Biri Aziz Yıldırım ve ekibi. Fenerbahçe başkanı olmuş bir şahıs, Fenerbahçe'nin kötü gitmesinden medet umuyor. Ve bunu da açık açık söylüyor. Bir nevi darbe bu. Son konunun altında onun yattığını düşünmüyorum.

Diğer tarafta da Fenerbahçe'nin  6-7 ay sonra çok kötü gideceğini ve olağanüstü genel kurula gideceğini hesaplayan bir grup var. Bu grup birkaç aydır hazırlanıyor. Bunlar kendilerini Fenerbahçe taraftarı olarak gösteren insanlar. İstedikleri gibi gitmediği için bu sefer de bize transfer üzerinden vurmaya başladılar. 

Bu furyaya katılanlara baktığın zaman ortak bir yanları var. Bunlara katılan samimi taraftarlarımız var. Etkileniyorlar. Ama bunların ortak özelliği son birkaç ay içinde hesaplarını açmış olmaları, çok az takipçi olması ve sahte hesaplarla hareket etmeleri. Yaptığı paylaşımların da Ali Koç olmaları... Bunlar bizi etkileyecek olaylar değil. Bu yeni dönemde bu böyle gitmeyecek. Bu şekilde davrananlara gerek tepkiyi vereceğimizi söyleyim. 

TRANSFERDE SON DURUM NE?

Bununla ilgili elimizi kolumuzu bağlayan bir UEFA tarafı var. Harcama limitlerinde durumumuz daha iyi. Bilhassa kadro boşaldıkça limitlerimizde rahatlıyor. Ama bir de tamamen bizim dışımızdan kaynaklanan UEFA Finansal Fair Play olayı var. Biz 2 senedir UEFA'ya girmediğimiz için bunlar hesaba katılmıyor. 2019'daki sezonda ne yapıldıysa hesaba katılıyor. UEFA tamamen bizim dışımızda bir olay. Ne demek dışımızda? Burada bir denk hesap olayı var. 

Biz göreve geldikten 10 gün sonra UEFA, 'Bu ne rezalet' diye bizi çağırdı. Biz de elimizden geldiğince yeni yönetim olarak durumu anlatmaya çalıştık. UEFA'nın kulağına doğru geldi ve men edilmedik. Sezon sonunda FFP anlaşmamız bitiyor. 

Sezon sonu bu bitiyor. Bizi inceledikleri zaman bir sonrası sezon Finansal Fair Play anlaşmayla daha esnek hareket edebiliriz.

UEFA da tam Finansal Fair Play'den tam tatmin değil. Finansal Fair Play bence doğru bir yaklaşım. Yeni bir Finansal Fair Play, aşağı yukarı Aralık Ocak aylarında tamamlanacak. Ne olacağını biz de tam bilmiyoruz. 

Bizim 2 Eylül gece 12, UEFA'ya yazacağımız listedekileri oyuncuları belirlememiz gerekiyor. Min-Jae transfer bedeliyle kafa kafaya geldi. Onu yazdırdık. Rossi'yi yazdırabileceğiz, transfer bedeli yok. Bir santrafor kaldı herkesin beklediği. Oyuncuyla anlaşma noktasına geldik. Yabancı santrforun 2 Eylül'e yetişeceğine inanıyorum, umarım yetişir. Samatta gidiyor. Belki de bitmiştir. Rossi ile imzalar yeni atıldı. Perotti ile fesih yapılacak. 

CAULKER TAKIMDAN GÖNDERİLECEK Mİ?

Caulker'a gelince, bizim takımda görmek istediğim nitelikte ve karakterde biri. Çok takım istiyordu onu ama o Fenerbahçe'ye gelmek istiyordu. Biz de aldık. Fakar kadro dışı falan değil. Takımla çıkıyor. Kendisi ilk 11 de oynamak istiyordu. Hocamızın oyun sistemine uymadı. Kendisine de anlatıldı. Caulker da oynamak istediği için de yollarımızı ayıracağız.

PİLOT TAKIM KURMA PROJESİ 

Postekiz, Fenerbahçe'de fayda sağlayacak bir pilot takım olabilir diye baktık. Portekiz'in dezavantajı yayın geliri düşük, piyasası düşük. En büyük gelir yetişirilip satılan oyuncular da. Almanya daha mantıklı gibi bugün baktığımızda. Bunu en iyi 2. ligden tercihimiz. Bir kulüpten ya satın alarak ya işbirliği yaparak diye çalışmalarım devam ediyor. Bu çalışmalar için onlarca kulüp kapımıza geldi. 

TAKIMDAN GÖNDERİLEN OYUNCULAR

Volkan'ın kalmasını istedim. Volkan müsade istedi, çok da yakışıyor. Uzun vadede çok iyi hoca olacağını düşünüyorum. 

Bazı futbolcularımızla yaştan dolayı yollarımız ayırdık. Bizim gençleşmemiz lazım. Şu an 27lerdeyiz ama 24-25leri yakalamamız lazım. 

NEDEN PEREIRA'YI SEÇTİ?

Çin'de ve Yunanistan'da başarısı var. Hatrı sayılır paralar kazandı. CV'si çok iyi, disiplini çok iyi, geçmişe göre kendini geliştirmiş, her şeyden önemlisi Türkiye'yi biliyor. Seçmek için pek çok neden var. Doğru bir seçim yaptığımızı görüyorum.

Kim Min- Jea süperstar bence. 

HALİL DERVİŞOĞLU AÇIKLAMASI

Halil Dervişoğlu genç, geleceği açık oyuncu. Bu konu bize getirildi, bonservisimi alırsanız Fenerbahçe'de oynayabilirim dedi, kiralık olarak Galatasaray'a gitmenin daha uygun olduğunu düşündü. Uzun zamandır Galatasaray'ı beklemiş, Galatasaray'da son dönemde teklif yapmış, hayırlı olsun, inşallah yolu açık olur.

"KULÜBE NE VERDİĞİMİ BEN GİDİNCE GÖRÜRLER"

Ben gidince görürler ne verip vermediğimi. Aziz Yıldırım iyilikten nasip almamış bir kişilik sergiliyor son yıllarda. Ben aslında orada çok büyük fırsatı kaçırdım. İyilikten nasibini almamış bir duruş sergiliyor. Ben kimseden kaçmam. Defalarca seçim döneminde çıkalım konuşalım dedim. O olmadı. Son seçimde de yeter dedim. Hala talebime cevap yok. Tekrar yeniliyorum burada. Cesareti varsa, bu kulübe bu kadar aşıksa, istediği yerde kanalda çıkalım. 

PELKAS SATILACAK MI?

Biz yollasak Pelkas gitmez. 1 senede 40 yıllık Fenerbahçeli gibi oldu. Dolayısıyla öyle bir şey yok, nasıl çıkıyor bu haberler bilmiyorum. 

TFF VE YAYINCI KURULUŞ İLİŞKİSİ 

Liyakat sorunu ülkede var. Spor için özellikle böyle. İspanya'da çok net kurallar var. Bizi yayıncı kuruluşa karşı koruyabilecek tek kurum var o da TFF. Ama zannedersiniz TFF yayıncının federasyonu. 

Biz net bir karar aldık. Yayıncıdan beklentimiz bu, bunun altını kabul etmeyeceğiz diye. Fakat Kulüpler Birliği'nin bir açıklaması oldu, sonra genel kurul oldu. Sanki o açıklamaların hepsini benden kaynaklanmış gibi Ali Koç'un kuyruğuna takılmayın, federasyon yetkilileri kulüpleri aradılar. 

Ben Kulüpler Birliği'ne tepkimi koydum. MEsajlarımı da attım. Ben komisyondayım burada olmam dedim. Çünkü iş tamamen mecvut yayın kuruluşuna kurgulanmış. Geçen sene ekim kasım ayında ne para alacağımız belli değildi. Anadolu takımları mecburiyetten kabul etmek zorunda kaldılar. Son dönemde Galatasaray Fenerbahçe karşı geldi. Hala da karşıyız. Tam da ne alacağımız belli değil. Belli olan bir şey var, Her sene bu bedel düşüyor. Kurların etkisiyle gelirler TL, giderler döviz. Her anlamda sıkıntıdayız. TFF bence çok çok iyi iş çıkartabilmeli. 

FB'NİN BORCU NE KADAR?

Aziz bey başkanken de sonrasında da rakamlara hakim olamayan biri. Rakamları telaffuz ederken milyar, trilyon, lira, euro hepsini karıştırıyor. Ama TL bazında bakarsanız herkesin borcu artıyor. 

3 TEMMUZ DAVASI

Yaşananlara bakıldığı zaman çerez parası 150 milyon lira. Türk kanunlarında bu yok. İlk hamlemizi o yıl şampiyonlar ligine gidememenin euro üzerinden malliyetini hesaplayarak davayı açtık, diğer haklarımız saklı kalmak kaydıyla. Biz bu işi sonuna kadar takip edeceğiz. Bu rakam dava ilerledikçe daha da artacaktır. Fenerbahçe hakkını aramak için yolculuğa çıktı. 3 Temmuz'un zararının karşılığı yok. İşin en büyük boyutu devlet. Aslında tüm devletin tüm gücü kullanılarak bizim üzerimize gelindi. Federasyonun suçu hukuksuz bir süreci futbola işletti. Bu ülkenin FB'ye bir teşekkür borcu var. O dönemde FB ne kupasını teslim etti, ne değerlerini bıraktı, ne de diz çöktü. Bu teşkilatın şimdi terör örgütü diyoruz. KArşısında dik duran bir camiadır. 

BANKALAR BİRLİĞİ ANLAŞMASI 

Burada hem Cumhurbaşkanımıza, hem devletimize hem de Bankalar Birliğine teşekkür ediyorum. Ellerinden geleni yaptılar. Ellerinden gelen yeterli olmayacak. Ama olabilir imkanlar var belli adımlar atılırsa. 2 sene anapara faiz ödemesiz, önümüzdeki seneden sonra ödemeler başlıyor. İlk anlaşmaya dönersek, bizim itirazımız şuydu, yaptırımlar çok ağırdı. Başkan her şeye kefil oluyor. Başkan bir daha aday olamıyor. Gerçekleşmesi zor şartlar vardı. Herkese 250 milyon lira verip şu şu şartları 5 yıl ödeyin demek... Bu ağır şartlar olmasa da karşılayamayacağım bir anlaşmaya imza atmanın saçmalık olacağını düşündüm. Bir senede sistemin yürümeyeceği ortaya çıktı. Nispeten daha iyi bir sistem kuruldu. Fakat büyük kulüplerin önümüzdeki seneden sonra tam olarak yerine getirmesi mümkün gözükmüyor ama mümkünatı var. 

ŞAMPİYONLUK SAYILARI TARTIŞMASI 

Sadece bunun için bir program yapabiliriz. Bunu inkar etmek, Cumhuiryet tarihini inkar etmektir. 59 yılı sonrası sayma mantığı dünyanın hiçbir federasyonunda böyle değil. 59 yılı öncesinde 2 şampiyonluk Beşiktaş'a verildi. Beşiktaş'a verilmesi doğru ama diğerlerine verilmedi. 59 sonrasını sayma kararları verenlerin profillerine bakın, bana göre keyfi verilmiş bir karar. Biz yıldız peşinde değil, hakkımızıın peşindeyiz. Bir sürü takım var haklarının alacağı. 

Kaynak: Haber Global TV

candaş tolga ışık Az Önce Konuştum fenerbahçe fb Ali Koç son dakika spor Haber Global