Çanakkale'deki orman yangını kontrol altına alındı: 275 hektar alan kül oldu

AJANSLAR
Gündem haberleri Orman Yangını Çanakkale

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Kumköy yakınlarında dün saat 16.05 sıralarında tarım arazisinde çıkan ve ormanlık alana sıçrayan yangın, bugün akşam saatlerinde kontrol altına alındı. Yangında 275 hektar alan zarar gördü.

Gelibolu Yarımadası'nda ilçeye bağlı Kumköy yakınındaki Akbaş mevkisindeki ekili arazide henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangının anız yakılmasıyla başlayarak ormana sıçradığını belirtti. Alevler kısa sürede çevredeki ormanlık alana sıçradı.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce, çevredeki birçok yerleşim yerinden dumanı görülebilen yangının çıktığı yere ekipler sevk edildi. 9 helikopter, 6 uçakla havadan müdahale edilen yangına havanın kararmasıyla birlikte bir gece görüşlü helikopter, 94 arazöz ve iş makinelerinden oluşan kara araçları ile 540 personel müdahale edildi.

YANGIN KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’de 575 hektarlık alanın etkilendiğini duyurdu.

Gelibolu'daki yangının güçlerini bölmesine neden olduğunu aktaran Yumaklı, "Şu an itibarıyla bu yangınla alakalı son kontrollerimizi yaptık. 2 saati aşkın süredir şiddetli rüzgar ile bazı sönen yerlerin yeniden aktif olabilir mi diye kontrol ettik." dedi.

2 kez alanın üzerinden geçtiklerini de vurgulayan Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını duyurdu. 

Çanakkale'deki orman yangını kontrol altına alındı: 275 hektar alan kül oldu - Resim : 1

Boşaltılan köylerin sakinlerinin de yeniden evlerine dönebileceğini ifade eden Yumaklı, Çanakkale'de şiddetli rüzgarlara ilişkin önümüzdeki 5 güne dikkat çekti. Bakan Yumaklı, sıcak havaya karşın vatandaşları bölgede yapılan pikniklere karşı ateş yakılmaması konusunda uyardı. 

BOĞAZ GEMİ TRAFİĞİNE AÇILDI

Soğutma çalışmalarının devam edeceğini vurgulayan Bakan Yumaklı, Çanakkale Boğazı’nın gemi trafiğine çift yönlü açıldığını söyledi.

Çanakkale'deki orman yangını kontrol altına alındı: 275 hektar alan kül oldu - Resim : 2

TARİHİ ALANIN GÜNEY HATTI ZİYARETE AÇILDI

Valilikten yapılan açıklamada, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı'nın güney hattının (Kilitbahir-Alçıtepe-Abide-Seddülbahir ve Kilye-Kabatepe-Alçıtepe-Abide-Seddülbahir hatları) yeniden ziyarete açıldığı belirtildi.

Açıklamada, kuzey hattına (57. Alay, Conbayırı, Bigalı köyü, Büyük Anafarta ve Küçük Anafarta köyü, Anzak Koyu) girişlerin ise ikinci bir duyuruya kadar kapalı olduğu ifade edildi.

 

Çanakkale'deki orman yangını kontrol altına alındı: 275 hektar alan kül oldu - Resim : 3

HASAT VE BALYA BAĞLAMAYA KISITLAMA GETİRİLDİ

Çanakkale Valiliği de hasat ve balya bağlama işlerine kısıtlama getirildiğini duyurdu.

Açıklamada “İlimizde 2024 yılı içerisinde sıkça meydana gelen yangınların birçoğunun tarımsal (biçerdöver ve balya makinası vb.) kaynaklı olması sebebiyle; ilimiz genelinde hasat sezonu boyunca balya makinalarında samanın parçalanması amacı ile takılan ve parçalama anında yangın çıkmasına neden olan haşpayların sökülerek balya makinalarının kullanılmasına, 23.06.2024 tarihine kadar devam edecek kuvvetli rüzgar ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle biçerdöver ile hasat ve balya bağlama işlerinin 19 - 22 Haziran tarihlerinde sabah saat 06.00 başlayıp 11.00'de son verilmesi hususunda karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildi.