Çanakkale'de orman yangını! Civar köyler boşaltıldı!

Çanakkale Orman Yangını Gündem haberleri

Çanakkale'de çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Civar köyler boşaltılırken, Çanakkale-Çan yolu tedbir amacıyla ulaşıma kapatıldı. Öte yandan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiğinin çift yönlü askıya alındığı bildirildi.

Bakan Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Çanakkale’de meydana gelen orman yangınında 54 kişinin dumandan etkilendiğini, 48 vatandaşın tahliyesine devam edildiğini açıkladı.

Yerlikaya paylaşımında, “Yangın bölgesine bin 697 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri 173 iş makinesi sevk edilmiştir. Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinden 1251 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Çanakkale Boğazında tek taraflı olarak deniz ulaşımı yapılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, canlı yayında son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yumaklı'nın açıklamalarından öne çıkanlar:

9 köyde bazı önlemler alınmıştı. Akşam saatlerinde 9 köy de boşaltıldı. 29 vatandaşımız yurtlarımıza yerleştirildi.

Devlet hastanesinden 14 kişi tedbiren nakledildi. 150 hastamız var. 60 ambulans ile bekletiliyor. Bir tehdit yok şu an ancak her ihtimale karşı önlemler alındı. Üniversitede teyakkuz devam ediyor ancak orada da bir boşaltma söz konusu değil. An itibariyle 25 derece rüzgarın da saatte 35 km olduğunu söyleyebiliriz.

Sabah 6'da yeniden sıcaklık artışı söz konusu olacak. 4 gece helikopteri ile mücadeleye devam ediyoruz. Sabah gün ışıması ile beraber gündüz açıklamadığımız hava araçları mücadeleye tekrar katılmış olacaklar.

Çanakkale Boğazı'nda gece görüşü helikopterlerin su alabilmesi için tek taraflı ulaşıma kapatıldı. Sabah gündüz saatlerinde çift taraflı yeniden ulaşıma kapatılmış olacak. Burada çok ciddi bir dayanışma sergileniyor. 

HAVADAN VE KARADAN MÜDAHALE

Çanakkale'de çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Durumun bildirilmesinin ardından Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce bu alana çok sayıda ekip sevk edildi. Olay yerine jandarma ekipleri de geldi.

Çanakkale'de orman yangını! Civar köyler boşaltıldı! - Resim : 2

Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışma başlattı. Yangına, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 6 helikopter, 5 uçak ile havadan, 29 arazöz 13 su ikmal aracı 7 dozer ile karadan müdahale sürüyor.

Çanakkale'de orman yangını! Civar köyler boşaltıldı! - Resim : 4

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, güvenli alanlara alınıyor.

Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.

Çanakkale'de orman yangını! Civar köyler boşaltıldı! - Resim : 5

 "CAN KAYBI VEYA YARALANAN YOK"

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kayadere köyünde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Aktaş, gazetecilere, tedbir amaçlı köyü boşaltma kararı aldıklarını söyledi.

Köyde yaşayanları il merkezindeki Terzioğlu Yurdu'nda misafir edeceklerini belirten Aktaş, "Vatandaşlarımızın kendi mal ve can güvenliği açısından dikkatli olmaları çok önem arz etmekte." dedi.

Vali Aktaş, civar köylerde şu anda tehlike görülmediğini ancak rüzgarın etkili olduğunu dile getirdi.

Bu nedenle önlem aldıklarını aktaran Aktaş, "Çanakkale merkezde Kayadere köyümüze yakın yangın mahallindeki köylerimizdeki vatandaşlarımızın da teyakkuzda ve dikkatli olmaları önem arz etmekte. Can ve mal güvenliği, trafik güvenliği açısından Çan-Çanakkale yolunu geçici olarak trafiğe kapatmış bulunuyoruz. Yolu kullanacak vatandaşlarımızın alternatif güzergahları kullanmaları önem arz etmekte." diye konuştu.

Çanakkale'de orman yangını

Söndürme çalışmaları için orman teşkilatının tüm imkanlarını seferber ettiğini, en kısa sürede kontrol altına alınmaya çalışılacağını anlatan Aktaş, yangın nedeniyle şu ana kadar can kaybı veya yaralanan olmadığını sözlerine ekledi.

GEMİ TRAFİĞİ ÇİFT YÖNLÜ KAPATILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiğinin çift yönlü askıya alındığı bildirildi. Bakanlık, konuya ilişkin yaptığı ikinci açıklamada Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin kuzey-güney yönlü olarak saat 21.30’da başlayacağını duyurdu. 

NENE HATUN GEMİSİ, YANGINA MÜDAHALE İÇİN YOLA ÇIKTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi"nin Çanakkale Kepez bölgesindeki yangına müdahale için bölgeye hareket ettiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, saatte 9 bin 600 metreküp su basabilen yatayda 150, dikeyde 70 metre su püskürten yangın söndürme sistemli "Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi" Kepez bölgesindeki yangına müdahale için bölgeye hareket etti.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü de eski adı Twitter olan X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, "Çanakkale Kepez'de yaşanan orman yangını nedeniyle gemi trafiği, çift yönlü geçici olarak askıya alındı. Genel Müdürlüğümüze ait römorkörler olası bir müdahale için teyakkuz halinde beklerken ülkemizin ilk acil müdahale gemisi olan Nene Hatun gemimiz İstanbul'dan hareket etti." ifadelerini kullandı.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA: 6 KÖY TAHLİYE EDİLDİ, 9 KÖY İÇİN TEDBİR ALINDI 

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, yangına ilişkin son durumu "70 km saatlik rüzgar hızı var. Yüzde 19'luk bir nem söz konusu. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerini korumaya odaklamış durumdayız. Şu anda sevindirici tarafı Çanakkale şehir merkezimizi teğet geçen bir yönde ilerliyor rüzgarın yönü itibarıyla. Devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama herhangi bir boşaltma söz konusu değil. 9 köy için tedbir alındı, 6 köy tahliye edildi. Sevindirici taraf şu ana kadar herhangi bir can kaybımız söz konusu değil. Yola çıkacağım ve Çanakkale'ye gidip arkadaşlarımızın yanında destek olup yangını söndürülme çalışmalarını yerinde izlemiş olacağım" cümleleriyle aktardı. 

DUMANDAN ETKİLENEN 4 VATANDAŞ TEDAVİ ALTINDA

AFAD, Çanakkale'deki orman yangınlarında dumandan etkilenen 4 vatandaşın tedavi altında olduğunu bildirdi. AFAD, yangındaki son duruma ilişkin sosyal medyadan açıklama yaptı. 

AFAD tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Damyeri mevkiinde, bugün meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda devam etmektedir. Bölgeye, 1.328 personel 8 uçak 26 helikopter 202 arazöz 30 su tankeri 64 iş makinesi sevk edilmiştir. İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ve AFAD Başkanı Vali Okay Memiş çalışmaları yerinde koordine etmek üzere bölgeye intikal etmiştir.

4 vatandaşımız dumandan etkilenmiş olup, tedavilerine devam edilmektedir. Merkeze bağlı Kayadere, Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı ve Aşağıokçular köyleri AFAD koordinasyonunda jandarma ekipleri tarafından tedbir amaçlı tahliye edilmiş olup; Kızılcaören ve Taşlıtarla köyleri için tahliye planları yapılmıştır.

Çanakkale-Çan Karayolu araç ve Çanakkale Boğazı gemi trafiğine tedbir amaçlı kapatılmıştır. Tüm imkanlarımız ile Yeşil Vatan için mücadele etmeye ve Milletimizin yanında olmaya devam ediyoruz.

BAKAN KOCA: 4 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangında dumandan etkilenin 4 kişinin tedavisinin sürdüğünü, yangın nedeniyle 23 ambulans ve 4 Ulusal Medikal Arama Kurtarma Ekibinin (UMKE) yer aldığı 85 sağlık personelinin görevlendirildiğini bildirdi.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Bugün saat 12.54'te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 ambulans ve 4 UMKE timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz."

ADALET BAKANI TUNÇ: 13 FARKLI İLDEN ARAÇ VE EKİPMAN YOLA ÇIKTI

 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ceza İnfaz Kurumları Arama Kurtarma (CEKUT) ekiplerinin Çanakkale'deki orman yangınının söndürülmesine yönelik çalışmalara destek için 13 farklı ilden yola çıktığını bildirdi.

Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çanakkale'de devam eden orman yangınını kontrol altına almak için fedakarca mücadele eden "orman kahramanlarına" kolaylıklar dileyerek, şunları kaydetti:

"AFAD koordinasyonunda çok sayıda arama kurtarma ekibinin yanı sıra CEKUT ekipleri de 13 farklı ilden araç ve ekipmanları ile yangın söndürme çalışmalarına destek için yola çıkmışlardır. Dualarımız Çanakkale'deki vatandaşlarımız ve yangın söndürme çalışmalarına katılan orman teşkilatı ve diğer tüm teşkilatlarla."

BAKAN YUMAKLI İNCELEMELERDE BULUNDU

Bakan Yumaklı, Çanakkale Valisi İlhami Ateş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ve AFAD Başkanı Okay Memiş ile yangın sonrası tahliye edilen köyleri ziyaret ederek, son duruma ilişkin ilgililerden bilgi aldı.

Yangın nedeniyle 4 evin hasar alan Yağcılar ile 3 evin hasar gördüğü Ulupınar köylerine giden Bakan Yumaklı, daha sonra Aşağıokçular, Sarıcaeli ve Belen köylerinde incelemelerde bulundu.

Bakan Yumaklı, Kalabaklı köyünde konuşlanan Yangın Yönetim Aracı'nda son duruma ilişkin bilgi aldı.

Yağcılar köyünde, yangın nedeniyle yaşadığı üzüntüyü dile getiren bir vatandaşın yanına giden Bakan Yumaklı, "Ben Tarım Bakanıyım. Sizin yanınıza geldik. Dedik, hem sizinle paylaşalım, gözümüzle biz de görelim. Ama o yalancıları bir kenara bırakacağız işimize bakacağız. Şimdi biz sizden dua istiyoruz. Biz çalışacağız, siz dua edeceksiniz." dedi.

 

Kaynak: AA

Çanakkale orman yangını