Çalışmalar hız kesmeden devam ediyor! 888 bin riskli yapı dönüşüyor

Gündem haberleri TOKİ Konut Kentsel dönüşüm

İstanbul'da binlerce riskli yapı var. O binalar için dönüşüm kararları ise bir bir veriliyor. Çalışmalar ise hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda kentsel dönüşümde 10 yılda 3.3 milyon riskli konutun dönüşümü tamamlandı. 81 ilde 888 bin konut ve işyerinin riskli yapı statüsünde yenilemesi sürüyor.

Riski yapılar, eski binalar, temelsiz, projesiz inşa edilen evler olası İstanbul depremine ne kadar hazır?

Haber Global muhabiri Esma Murat'ın haberine göre, şu ana kadar 59 ilde yaklaşık 276 alanda kentsel dönüşüm çalışmaları devam etmekte.

İstanbul'da ise kentsel dönüşüm bu kapsamda son 10 yılda 3 milyondan fazla riskli konutun dönüşümü yapıldı.

Türkiye'de 81 ilde 888 bin konut ve iş yerinin yenilenmesi için çalışmalar ise devam ediyor. Aynı zamanda 1 milyon 754 bin 496 adet bağımsız birim de dönüşüm kapsamına alındı. Yaklaşık 7 milyon vatandaşa ise 28.8 milyar lira kaynak sağlandı.

Uzmanlara göre, özellikle İstanbul'da uygulanan yarısı bizden kampanyasıyla 5 yılda 1 buçuk milyon konutun yenilenmesi öngörülmekte. Ancak bunu Türkiye hattına yayılması çok daha doğru olacaktır.

Çünkü Türkiye'de yaklaşık 6 buçuk milyon konutun olası bir doğal afette karşı güvenli olmadığı bilinmekte.

Yapılan araştırmalara göre ise Türkiye en riskli 191 ülkeden 40'ıncı oldu.

Türkiye, 2022 yılında 5.0 endeks puanı ile yüksek risk grubunda yer alırken, son üç yılın trendine göre de riskin artma eğiliminde olduğu ülkelerden biri. Hal bu olunca çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

İstanbul dönüşüm konut riskli yapı